Dopingaineiden kulku Suomeen
24.5.2021
Dopingaineita salakuljettavat sekä yksittäiset ihmiset että hyvää ja nopeata rikoshyötyä tavoittelevat järjestäytyneet rikollisryhmät. Dopingaineita salakuljetetaan Suomeen sekä perinteisiä salakuljetusmenetelmiä että verkkokauppaa hyödyntäen. Jo pitkään Tullin puolella maahantuonnista takavarikoiduista dopingaineista valtaosa tavataan posti- ja pikarahtiliikenteestä, ja suurin osa takavarikoista tehdään Helsinki-Vantaan lentoaseman ulkomaanpostissa. Tämän lisäksi huomattavia takavarikkoja tehdään myös poliisin ja Tullin kotietsinnöillä ja muun rikostutkinnan yhteydessä.
Tulli on viime vuosina paljastanut useita suuria laittomia dopingaineiden kauttakuljetuksia ja varastointeja. Suomea käytetään sen maantieteellisen aseman ja hyvien liikenneyhteyksien takia kauttakulkumaana dopingaineiden salakuljetuksessa. Suomella on kauttakuljetuksessa keskeinen asema muun muassa Helsinki-Vantaan lentoaseman vuoksi, sillä hyvät lentoyhteydet esimerkiksi Aasian maista Suomeen vaikuttavat siihen, että Suomen kautta kuljetetaan paljon tavaraa EU:n ulkopuolelle. Dopingainelähetyksiä siirrellään EU:n alueella eri maiden ja tullivarastojen välillä, kunnes erät häivytetään kauttakuljetuksesta. Aineet jäävät todennäköisesti levitykseen EU:n laittomille markkinoille.
Poliisin tutkimat dopingrikokset paljastuvat yleensä muun rikostutkinnan tai liikennevalvonnan yhteydessä. Dopingaineiden salakuljetus ja välittäminen on huumausainerikosten ohella hyvin huomionarvoinen osa järjestäytyneiden rikollisryhmien toimintaa. Dopingaineita myös valmistetaan Suomessa: salakuljetetusta jauheesta valmistetaan kerta-annoksia injektoitavaksi tai tablettikoneella tableteiksi, joita välitetään myyjien vakiintuneiden asiakasverkostojen kautta.
Internetin verkkokauppojen kautta tilatut ja postitse toimitetut dopingtuotteet ovat yleistyneet helpon saatavuuden, edullisten hintojen ja lähetysten kotiinkuljetusten vuoksi. Verkkokaupan vaivattomat, ajasta ja maantieteellisestä sijainnista riippumattomat laittomat palvelut tavoittavat helposti uusia käyttäjiä sekä syrjäisiä haja-asutusalueita, joilla ei muuten vielä olisi dopingaineiden tarjontaa. Monet dopingaineiden käyttäjät ovat lainvalvontaviranomaisten esitutkinnoissa kertoneet, että dopingaineita ei ilman verkkomarkkinoita olisi heidän saatavilla. Dopinglähetysten kuoret ja paketit tehdään mahdollisimman huomaamattomiksi, ja kiinnijäämisen riskiä minimoidaan myös jakamalla suuret tilaukset useampiin pakkauksiin ja muuttamalla aineiden lähetysmaita.
Dopingaineiden salakuljetuksessa tilanne on pysynyt korona-ajan poikkeusolojen ajan suhteellisen vakiintuneena. Matkustajaliikenteen väylien sulkeuduttua salakuljetus on jatkunut rahti-, kuriiri- ja postiliikenteessä. Ulkomailta tulevasta tavaraliikenteestä on paljastunut törkeän dopingrikoksen rajan ylittäneitä takavarikkotapauksia, joissa aineet on salakuljetettu kuorma- tai pakettiautolla. Posti- ja kuriiriliikenteessä saapuu lähes viikoittain normaaliin tapaan dopingaineita. Tullissa vuoden 2020 takavarikoista lähes 90 prosenttia tehtiin posti- ja kuriiriliikenteestä, valtaosa Helsinki-Vantaan lentoaseman ulkomaanpostissa.
Viime aikoina dopingaineista huomattava osa on ollut dehydroepiandrosteronia (DHEA), joka luokitellaan monissa maissa luontaistuotteeksi, ja sitä on vapaasti ostettavissa esimerkiksi Yhdysvalloissa sijaitsevista nettikaupoista. Seuraavaksi eniten on takavarikoitu testosteronia ja anabolisia steroideja.
Dopingaineiden lähtö- ja lähetysmaat
Dopingaineita salakuljetetaan Suomeen niin Euroopasta kuin kaukaisimmista maista. Tilaava henkilö ei yleensä lainkaan tiedä, missä päin maailmaa aine on valmistettu ja pakattu. Yleisimmät lähtö- ja lähetysmaat vaihtelevat vuositasolla, viime vuosien aikana internetin verkkokauppojen kautta tilattuja dopingaineita on tullut etenkin Slovakiasta, mikä selittyy dopingaineiden helposta saatavuudesta. Yleisiä dopingaineiden lähtömaita ovat olleet myös Puola ja Yhdysvallat. Tämän lisäksi monissa tapauksissa dopingaineiden lähtömaita ovat olleet Thaimaa, Iso-Britannia, Unkari, Kreikka, Romania, Viro ja Singapore. Venäjän osuus Tullin tekemissä dopingtakavarikoissa on pysynyt pitkään vähäisenä.
Perinteisesti suurin osa dopingrikoksista epäillyistä henkilöistä on kansallisuudeltaan suomalaisia. Parina viime vuotena Latvian, Viron ja Irakin kansalaiset ovat olleet olivat epäiltyinä muutamissa tapauksissa, ja muiden maiden kansalaisia on ollut epäiltyjen joukossa vain yksittäisissä dopingrikoksissa.
Jari Leskinen
erikoistutkija, VTT, dosentti
Keskusrikospoliisi
Keskusrikospoliisin dopingainerikollisuutta koskevat julkaisemattomat tilannekatsaukset.
PolStat/Poliisi, toukokuu 2020
Tykkää, jaa