Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Dopingrikollisuus ilmiönä

24.4.2023

Dopingaineita salakuljettavat ja kauppaavat sekä yksittäiset ihmiset että nopeata rikoshyötyä tavoittelevat järjestäytyneet rikollisryhmät. Dopingaineita salakuljetetaan Suomeen sekä perinteisiä salakuljetusmenetelmiä että pimeän verkon kauppapaikkoja hyödyntäen. Dopingaineiden yleisimmät lähtömaat sijaitsevat Aasiassa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Venäjän osuus Tullin tekemissä dopingtakavarikoissa on pysynyt pitkään hyvin vähäisenä. Dopingaineiden salakuljetuksessa Suomea käytetään sen maantieteellisen aseman ja hyvien rajat ylittävien liikenneyhteyksien takia myös kauttakulkumaana.

Kuten huumausainerikollisuudessa, tätä nykyä myös dopingainerikollisuudessa hyödynnetään vahvasti salattuja viestintäkanavia ja päätelaitteita, uusia maksuliikenneinnovaatioita sekä todisteiden automaattisen hävityksen mahdollistavia ratkaisuja. Suomessa pimeän verkon kaupasta ja erityisesti paikallisista pikaviestisovellusryhmistä on tullut yksi merkittävimmistä dopingaineiden hankinta- ja välityskanavista. Verkkokaupan vaivattomat, ajasta ja maantieteellisestä sijainnista riippumattomat laittomat palvelut tavoittavat helposti uusia käyttäjiä sekä syrjäisiä haja-asutusalueita, joilla ei muuten vielä olisi dopingaineiden tarjontaa. Monet dopingrikoksista epäillyt ovat lainvalvontaviranomaisten esitutkinnoissa kertoneet, että dopingaineita ei ilman verkkomarkkinoita olisi heidän saatavilla.

Pimeän verkon kauppapaikat ovat myös merkittävästi helpottaneet dopingaineiden kotivalmistuksessa käytettävien raaka-aineiden tilaamista. Verkkokaupoista ostetusta ja Suomeen salakuljetetusta dopingaineesta valmistetaan käyttöannoksia injektoitavaksi tai tableteiksi, joita välitetään myyjien vakiintuneiden asiakasverkostojen kautta tai myydään pimeän verkon kauppapaikoilla.

Dopingaineiden valmistamisessa kotona on kuitenkin vaaransa, koska tilattujen raaka-aineiden turvallisuudesta ei voi olla täyttä varmuutta. Kukaan ei valvo, pitävätkö internetistä saatavat dopingaineiden valmistusohjeet paikkansa tai mitä riskejä lopputuotteesta voi aiheutua terveydelle. Kotitekoisesti valmistettavat dopingaineet eivät myös välttämättä sisällä luvattua vaikuttavaa ainetta, tai aineosien määrät eivät vastaa itsetehdyissä etiketeissä ilmoitettuja määriä. Loppukäyttäjille terveysriskejä sisältyy myös siitä, onko dopingaineet valmistettu niin kliinisesti, että ainetta voidaan käyttää turvallisesti. Usein käyttäjille jää myös epäselväksi, mikä on aineen turvallinen käyttömäärä ja kuinka pitkään tuotetta on turvallista käyttää.

Jari Leskinen Erikoistutkija, VTT, dosentti Keskusrikospoliisi

Lähteet

Keskusrikospoliisin dopingainerikollisuutta koskevat julkaisemattomat tilannekatsaukset.

Tilastotieto: PolStat/Poliisi, maaliskuu 2022

Anna arvio tietoartikkelista

Lisäsikö tämä sivu tietoasi?
Lisäsikö tämä sivu tietoasi?
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon