Tilastoitu dopingrikollisuus
24.4.2023
Muutokset dopingrikosten ja rikoksista epäiltyjen määrissä
Vuosina 2019–20 lainvalvontaviranomaisten tietoon tulleiden kaikkien dopingrikosten kokonaismäärä (lievät dopingrikokset, dopingrikokset ja törkeät dopingrikokset) oli huomattavassa kasvussa, mutta vuonna 2021 kokonaismäärä palautui näitä vuosia edeltäviin vuosimääriin, ainoastaan törkeiden dopingrikosten määrä pysyi suhteellisen korkeana. Dopingrikosten kokonaismäärä lähti uudelleen kasvuun vuonna 2022, mutta törkeitä dopingrikoksia kirjattiin hieman vähemmän kuin edellisenä vuonna. Törkeissä dopingainerikoksissa on kyse yleensä dopingaineiden maahantuonnista, välittämisestä ja kaupasta.
Vuosina 2021–22 kaikista dopingrikoksista epäiltyjen henkilöiden yhteismäärä palautui edellisten vuosien korkealta tasoltaan vuosien 2017–18 tasoille. Perinteisesti suurin osa kaikista dopingrikoksista epäillyistä henkilöistä on suomalaisia. Viime vuosina ulkomaiden kansalaisia on ollut epäiltyjen joukossa vain muutamissa dopingrikoksissa.
Osa sekä dopingainerikosten että niistä epäiltyjen lukumääräisestä noususta vuosina 2019–20 selittyy vuoden 2019 kevättalvella aloitetusta Silkkitie-verkkokauppaan kohdistuneella poikkeuksellisen suurimittaisella viranomaistutkinnalla, jossa rikosilmoituksia kirjattiin runsaasti myös vuoden 2020 puolella.
Kevättalvella 2019 toteutettiin merkittävä lainvalvontaviranomaisten kansainvälinen operaatio, jonka seurauksena Tulli takavarikoi suomalaisen Silkkitie-verkkokaupan palvelimen Ranskassa. Silkkitie-verkkokaupassa oli käyty vuodesta 2013 aina kevättalveen 2019 saakka pääasiassa huumausaine-, mutta myös dopingainekauppaa anonyymisti nimimerkkien avulla, ja maksuvälineenä käytettiin bitcoin-virtuaalivaluuttaa. Palvelimelta saatujen tietojen perusteella Suomessa käynnistettiin poliisin, Tullin ja Syyttäjälaitoksen historiallisen suuri yhteistutkinta, joka kohdistui Silkkitien suomalaisiin ostajiin ja myyjiin. Tämän kaikkia poliisilaitoksia ja Tullia koskeneen esitutkintakokonaisuuden aikana kirjattiin koko Suomen alueelta yhteensä lähes 300 rikosilmoitusta dopingrikoksista ja tärkeistä dopingrikoksista.
Kuva: Dopingrikoksista epäillyt henkilöt. * Yksi henkilö voi olla epäiltynä useammasta eri dopingainerikoksesta. Lähde: PolStat, maaliskuu 2023.
Dopingtakavarikoiden määrä
Tullissa noin 90 prosenttia dopingrikoksiin liittyvistä ainetakavarikoista tehdään posti- ja kuriiriliikenteessä, lähinnä Helsinki-Vantaan lentoaseman ulkomaanpostista. Kappalemääriltään suurimmat dopingaineiden takavarikot tehdään yleensä tutkinnallisten toimien ja erilaisten etsintöjen yhteydessä. Myös ajoneuvo-, lento- ja laivaliikenteessä tulee vuosittain ilmi yksittäisiä salakuljetustapauksia. Poliisin tutkimat dopingrikokset paljastuvat yleensä muun rikostutkinnan tai liikennevalvonnan yhteydessä.
Vuonna 2022 takavarikoitujen dopingaineiden määrä jäi parin edellisen vuoden tapaan pieneksi ja oli lähes 25 000 tablettia, kapselia tai ampullia. Yleisimmät takavarikoidut aineet olivat anaboliset steroidit, testosteroni ja dehydroepiandrosteroni (DHEA). Suosituimpien dopingaineiden vuosittaisiin takavarikkomääriin vaikuttavat ratkaisevasti suurimittaiseen salakuljetukseen kohdistuvien poliisi- ja tulliviranomaisten tutkintaoperaatioiden tulokset. Tästä syystä myös dopingrikosten ja niistä epäiltyjen määrät voivat vaihdella melko voimakkaasti vuosittain.
Kuva: Poliisin ja Tullin takavarikoimat Dopingaineet/kpl (*tabletteina, kapseleina ja ampulleina). Tullilaboratoriossa tutkitaan pääsääntöisesti myös poliisin KRP:n rikostekniseen laboratorioon lähettämät dopingnäytteet.
Eniten takavarikoidut aineet
Lainvalvontaviranomaisten viime vuosina takavarikomista dopingaineista huomattava osa on ollut dehydroepiandrosteronia eli DHEA:ta, testosteroneita ja anabolisia steroideja. DHEA luokitellaan monissa maissa luontaistuotteeksi, ja sitä on vapaasti ostettavissa esimerkiksi Yhdysvalloissa sijaitsevista avoimista verkkokaupoista. DHEA on pääosin lisämunuaisten tuottama androgeeni, ja se on testosteronin ja estrogeenin esiaste. Sitä on käytetty laajasti lääketieteessä erilaisten tilojen hoidossa. Kunto- ja kilpaurheilussa DHEA:n käytöllä pyritään nostamaan testosteronitasoja ja saamaan anabolinen vaikutus, minkä vuoksi DHEA:n dopingkäyttö liittyy usein sen testosteronia lisäävään vaikutukseen.
Viimeisen reilun vuosikymmenen aikana valtaosa takavarikoiduista dopingaineista on ollut anabolisia steroideja. Yleisimpiä aineita ovat muun muassa metandienoni, nandroloni, metenololi, trenboloni, stanotsololi, oksandroloni ja oksimetoloni. Toinen perinteinen suuri aineryhmä on testosteronit johdoksineen. Testosteronia salakuljetetaan niin ampulli- kuin jauhemuodossa. Sekä anaboliset steroidit että testosteroni ovat luokiteltu reseptilääkkeiksi, joiden käyttö on sallittu ainoastaan lääkeviranomaisten vahvistamien sairauksien hoitoon.
Näiden aineiden lisäksi Suomen salakuljetetaan erilaisia kasvuhormoneja, antiestrogeeneja, stimulantteja sekä rasvanpoltto- ja nesteenpoistoaineita, joita käytetään erityisesti voimailulajien ja kehonrakentajien keskuudessa. Nesteenpoistoaineet eli diureetit poistavat elimistöstä vettä ja suoloja, ja niitä käytetään runsaasti myös kilpa- ja huippu-urheilun ulkopuolella, erityisesti painonpudottajien keskuudessa. Aineita hankitaan omaan käyttöön tai myytäväksi sisäpiireihin kuuluville kuntosaleilla. Laittomasti kaupattavien dopingaineiden laatu ja sisältö voi poiketa olennaisesti etiketissä luvatusta ja aineiden käyttö voi johtaa vakaviin elimistön vaurioihin.
Jari Leskinen
erikoistutkija, VTT, dosentti
Keskusrikospoliisi
Keskusrikospoliisin dopingainerikollisuutta koskevat julkaisemattomat tilannekatsaukset.
PolStat/Poliisi, maaliskuu 2022
Tykkää, jaa