Anaboliset steroidit ja testosteroni
Päivitetty 2.4.2020
Testosteroni on elimistön tärkein androgeeni, eli niin sanottu mieshormoni. Miehillä suurin osa elimistön testosteronista tuotetaan kiveksissä Leydigin soluissa. Miehillä pientä tuotantoa tapahtuu myös lisämunuaiskuorella sekä ääreisosissa androstenedionin muuntumisen kautta. Naisten elimistössä testosteronipitoisuus on huomattavasti pienempi kuin miehillä. Testosteronilla on kuitenkin tärkeitä vaikutuksia myös naisten elimistöön. Naisilla testosteronia tuotetaan munasarjoissa ja lisämunuaiskuorella [1, 2]. Testosteronin hormonaalista säätelyä ylläpitää ja kontrolloi hypotalamus-aivolisäke-sukurauhanen akseli.
Androgeeneillä on androgeenisia, anabolisia ja psyykkisiä vaikutuksia elimistössä. Androgeenisia vaikutuksia ovat muun muassa siittimen ja eturauhasen kasvu, karvoitus eri alueilla sekä kaljuuntuminen. Anabolisia vaikutuksia ovat muun muassa kurkunpään kasvu, äänihuulten paksuuntuminen, lipidimuutokset, lihasten kasvu, rasvakudoksen väheneminen, talirauhasten kasvu sekä verisolujen muodostus. Androgeenien psyykkisiä vaikutuksia ovat libido, potenssi, seksuaalikäyttäytyminen sekä aggressio [3].
Anaboliset steroidit ovat testosteronin synteettisiä johdannaisia. Lääketieteessä anabolisilla steroideilla on pyritty saamaan testosteronin anabolinen vaikutus ilman androgeenin virilisoivia haittavaikutuksia, jotta myös naiset ja lapset voisivat käyttää niitä. Tässä ei ole kuitenkaan onnistuttu. Tämän takia termi ”anabolinen steroidi” on hieman harhaanjohtava. ”Anabolinen androgeeninen steroidi” on terminä totuudenmukaisempi [4].
Testosteroni on elimistön luonnollinen anabolinen androgeeninen steroidi. Testosteronilla ja muilla anabolisilla steroideilla on sama kemiallinen perusrakenne. Synteettisten anabolisten steroidien rakennetta on pyritty muuttamaan siten, että anabolista vaikutusta on lisätty ja androgeenista vaikutusta vähennetty [5]. Testosteronin anabolinen:androgeeninen suhde on 1:1, ja molemmat vaikutukset ovat vahvoja. Muilla anabolisilla steroideilla tämä suhde vaihtelee niin, että anabolinen vaikutus on suurempi [2, 6]. Anabolisten steroidien rakennetta on lisäksi muutettu, jotta muun muassa aineen annostustapaa, imeytymistä, kestoa ja aromatisoitumista voidaan vaihdella. Eri anaboliset steroidit eroavat toisistaan siis anaboliselta ja androgeeniselta suhteeltaan, annostustavaltaan (suun kautta, lihakseen pistäminen, iholle levitettävä), imeytymisajaltaan, vaikutusajaltaan elimistössä sekä sillä, aromatisoituvatko ne estrogeeniksi [7, 8].
Modernin testosteronin käytön voidaan laskea alkaneen vuonna 1935, kun testosteronia onnistuttiin eristämään sonnin kiveksistä. Melko nopeasti huomattiin, että oraalinen testosteroni on maksatoksinen ja sillä on nopea puoliintumisaika. Testosteronin syntetisoinnin jälkeen markkinoille tulikin injektoitava propionaatti ja myöhemmin 1950-luvulla pidempivaikutteinen enantaatti. 1950- ja 1960-luvuilla lääketeollisuus kiinnostui yhä enemmän uusista androgeeneista ja 1980-luvun loppuun mennessä oli kehitetty lukemattomia anabolisia steroideja, jopa yli tuhat [9, 10].
Vaikutusmekanismi
Testosteroni ja kaikki anaboliset steroidit vaikuttavat androgeenireseptoreiden kautta. Androgeenireseptorit sijaitsevat solujen x-kromosomissa ja niitä on laajasti elimistössä. Lihasten lisäksi androgeenireseptorit vaikuttavat muun muassa sydämeen, immuniteettiin ja hermostoon [11].
Testosteronin suosiota dopingaineena selittää sen voimakas vaikutus lihasvoimaan ja -massaan. Testosteroni vaikuttaa myös lipolyysiin, eli rasvasolujen hajotukseen. Sekä lyhyt- että pitkäaikainen anabolisten steroidien käyttö johtaa korostuneeseen solujen kasvuun proteiinisynteesiin lisäyksen takia. Testosteronin aiheuttama lihassolujen kasvu johtuu satelliittisolujen aktivaatiosta sekä lihassolujen tumien kasvusta [2].
Androgeenireseptoreita on rajallinen määrä ja tyypillisesti luontaiset normaalit tasot testosteronia riittävät täyttämään ne. Siksi suuri määrä ylimääräistä anabolista steroidia ei välttämättä selitä lihaskasvua. Toinen lihaskasvua selittävä mekanismi saattaa olla anabolisten steroidien vaikutus kortisoliin. Kortisoli on katabolinen hormoni ja anaboliset steroidit saattavat vähentää sen vaikutusta. Anabolisten steroidien jarruttavaa vaikutusta myostatiini-geeniin on myös epäilty erääksi mekanismiksi lihaskasvun takana. Myostatiini säätelee lihaskasvua [8]. Testosteroni lisää myös kasvuhormonin ja insuliininkaltaisen kasvutekijän eritystä [12].
Lääketieteellinen käyttö
Anaboliset steroidit ja testosteroni ovat reseptilääkkeitä, joiden käyttö on sallittu ainoastaan lääkeviranomaisten vahvistamien sairauksien hoitoon. Näitä sairauksia ovat muun muassa aivolisäke- tai kivesperäinen testosteronin vajaatuotanto, erilaiset anemiat, osteoporoosi sekä krooniset tautitilat, joihin liittyy proteiinikatoa ja kudosten hidastunutta parantumista. Testosteronia käytetään myös miesten vaihdevuosioireiden hoitoon. Testosteronin reseptikäyttö on lisääntynyt huomattavasti viimeisen parin vuosikymmenen aikana niin Suomessa kuin kansainvälisestikin [13, 14, 15].
Testosteronia käytetään eri testosteroniestereitä (esimerkiksi testosteronipropionaatti, testosteronienantaatti, testosteronifenyylipropionaatti, testosteroni-isokabroaatti, testosteronidekanoaatti, testosteroniundekanoaatti) sisältävinä ruiskeina tai suun kautta otettavina testosteroniundekanoaattikapseleina. Anabolisia steroideja on sekä ruiskeina että tabletteina.
Käyttötarkoitus dopingaineena
Sekä testosteroni että anaboliset steroidit ovat rikoslain mukaisia dopingaineita. Ne ovat suosituimpia dopingaineita.
Internetissä ja muualla pimeillä markkinoilla on laittomasti myynnissä esimerkiksi seuraavia aineita (suluissa tunnettuja kauppanimiä):
- nandroloni (Deca-Durabolin, Retabolin, Laurobolin)
- metandienoni (Dianabol, Danabol, Anabol, Metabolin)
- stanotsololi (Stromba, Winstrol, Winstrol Depot)
- trenboloni (Parabolan, Finajet)
- oksimetoloni (Anapolon, Anadrol, Androlic)
- oksandroloni (Anavar)
- boldenoni (Equipose)
- fluoksimesteroni (Halotestin)
- metenoloni (Primobolan, Primobolan Depot)
- testosteroni johdoksineen (Sustanon, Panteston)
Tärkein syy käyttöön on lihaksikkaan, isomman ja paremman ulkomuodon hankkiminen. Nopeat tulokset ja lihaskasvun kehittymisen hidastuminen luonnollisesti voivat toimia käytön motiiveina. Voimalajeja harrastavien kilpaurheilijoiden motiivina on urheilutulosten parantaminen. Muita käytön motiiveja ovat muun muassa treenitehon lisääminen, rasvanpoltto, ikääntymismuutosten hidastaminen sekä itsevarmuuden ja mielialan parantaminen [8, 16, 17, 18, 19, 20].
Anabolisia steroideja käytetään usein jaksoittain. Käyttöjaksot kestävät muutamasta viikosta jopa vuosiin, mutta keskimäärin joitakin kuukausia. Käyttöjaksojen välillä pidetään usein muutaman kuukauden mittaisia taukoja. Käyttöjakson alussa steroidien määrää lisätään asteittain, ja käyttöjakson loppupuolella steroidien käyttö lopetetaan 1–2 viikon aikana portaittain. Taukojen tarkoituksena on vähentää haittavaikutuksia ja antaa elimistön hormonitoiminnalle aikaa palautua. Toinen käytön tapa on niin sanottu blast and cruise. Blast and cruise -kuurilla käytetään vuorottain isompia annoksia (blast) ja pienempiä annoksia (cruise). Blast and cruise -jaksolla käyttö on jatkuvaa eikä taukoja pidetä. Väärinkäytölle on ominaista, että anabolisia steroideja käytetään yliannoksina ja useaa eri anabolista steroidia samaan aikaan (stacking) [8, 16, 17, 20, 21]. Oraalisia anabolisia steroideja käytetään päivittäin niiden nopean puoliintumisajan takia. Lihaksensisäisiä anabolisia steroideja käytetään usein viikoittain [22].
Lääketieteellisessä anabolisten steroidien käytössä pyritään saavuttamaan elimistön fysiologiset pitoisuudet, mutta dopingkäytössä pyritään usein noin 40–100 kertaa suurempiin pitoisuuksiin (suprafysiologiset pitoisuudet) [8].
Haittavaikutukset
Koska androgeenireseptoreita on laajasti elimistössä, vaikuttavat anaboliset steroidit usean eri elimen toimintaan. Tämän takia mahdollisia haittavaikutuksia on useita. Osa haitoista on lieviä ja ohimeneviä, osa hengenvaarallisia. Haittavaikutusten riski kasvaa pitkäaikaisen suurten annosten käytön myötä.
Anabolis-androgeenisten steroidien haittavaikutusten tutkimista ja tieteellisen näytön saamista vaikeuttavat useat asiat. Anabolisten steroidien käyttö on laitonta useissa maissa, jolloin henkilö ei todennäköisesti kerro käytöstään. Pimeiltä markkinoilta hankitun aineen takia käyttäjä ei välttämättä tiedä kuinka paljon ja mitä aineita hän käyttää. Eettisistä syistä suurten annosten haittavaikutuksia ei voida tutkia ihmiskokein. Lisäksi eläinlääkintään tarkoitettuja aineita väärinkäytetään, eikä näiden aineiden vaikutuksesta ihmisiin ole tutkimustietoa. Siksi tutkimustieto on laajalti spekulatiivista perustuen usein tapaustutkimuksiin ja tutkimuksiin, joissa on käytetty lääkinnällisiä annoksia [8].
Suomalaisen väestöpohjaisen tutkimuksen mukaan anabolisten steroidien ja testosteronin väärinkäyttäjien riski kuolla ennenaikaisesti on 4,6-kertainen verrokkiryhmään verrattuna [23]. Vastaavanlaisessa tanskalaisessa tutkimuksessa anabolisten steroidien käyttäjillä oli kolminkertainen kuolleisuus verrattuna kontrolliryhmään seitsemän vuoden aikana. Käyttäjillä oli myös huomattavasti enemmän sairaalakäyntejä [24].
Haittavaikutukset: hormonaaliset häiriöt
Kun elimistöön joutuu testosteronia tai anabolisia steroideja yli normaalin tarpeen, ne aiheuttavat hormonaalisia ja lisääntymisterveyden häiriöitä.
Miehillä elimistön oma hormonituotanto heikkenee. Hormoneja tuottavissa rauhasissa ja elimissä, kuten kiveksissä, tapahtuu rakenteellista surkastumista. Hormonijaksojen jälkeen seuraa hedelmättömyyttä ja seksuaalitoimintojen heikkenemistä [25, 26]. Nämä muutokset ovat usein palautuvia mutta ne voivat kestää vuosia. Joskus elimistö ei palaudu ollenkaan.
Miehille voi tulla käytön seurauksena rintakipua ja gynekomastiaa, eli rintojen kasvua. Tämä johtuu siitä, että testosteroni ja osa anabolisista steroideista aromatisoituvat estrogeeniksi [27, 28, 29]. Lue lisää gynekomastiasta.
Naisille testosteroni ja anaboliset steroidit aiheuttavat karvoitusta, äänen madaltumista, rintojen pienenemistä, kaljuuntumista, klitoriksen liikakasvua, iho-ongelmia sekä kuukautiskierron häiriöitä. Osa näistä jää pysyviksi käytön loputtua [25].
Nuorilla kasvuikäisillä kasvu saattaa pysähtyä, josta voi seurata lyhytkasvuisuutta [25]. Kasvuiässä anabolisten steroidien käyttö voi olla haitallisempaa kuin aikuisena aloitettu käyttö [30].
Haittavaikutukset: vakavat sairaudet
Yliannoksina käytettyinä testosteroni ja anaboliset steroidit vääristävät rasva-arvoja voimakkaasti. Niillä on myös vaikutuksia muun muassa veren hyytymistekijöihin ja hemoglobiiniin. Siten näiden hormonien jatkuva käyttö lisää sydän- ja verisuonitautien sekä aivoinfarktin ja -halvauksen riskiä. Steroidit heikentävät sydämen supistusvoimaa ja aiheuttavat sydänlihaksen rappeutumaa altistaen rytmihäiriöille ja äkkikuolemalle [31, 32, 33, 34].
Anabolisten steroidien ja testosteronin diabetesta pahentava vaikutus on ollut pitkään tiedossa. Käyttö lisää insuliiniresistenssiä ja diabetesriskiä ja voi aiheuttaa esidiabeteksen [35]. Toisten käyttäjien kanssa jaetut ruiskut voivat aiheuttaa veren välityksellä leviävän infektion, kuten hepatiitin tai HIV:n [36].
Testosteronin ja anabolisten steroidien liikakäyttö lisää myös syöpien ja maksavaurioiden riskiä [16, 37]. Suun kautta tabletteina annosteltavat anaboliset steroidit ovat maksalle haitallisempia kuin ruiskemuodossa käytettävät anaboliset steroidit. Maksataudit vaihtelevat ohimenevästä lievästä soluvauriosta ja keltaisuudesta aina pahanlaatuisiin maksakasvaimiin, joiden ennuste hoidettuinakin on huono.
Haittavaikutukset: mielialahäiriöt
Testosteronilla ja anabolisilla steroideilla on myös vaikutuksia keskushermostoon. Niiden vaikutuskohdat aivoissa ovat läheisessä yhteydessä mielialaa, seksuaalisuutta ja aggressiivisuutta sääteleviin keskuksiin [38].
Ylisuuria annoksia testosteronia ja anabolisia steroideja käyttävistä henkilöistä 20–30 prosentilla ilmenee steroidijakson aikana selviä psykiatrisen tautiluokituksen kriteerit täyttäviä mielialahäiriöitä, kuten masentuneisuutta, ahdistuneisuutta, psykoottisia reaktioita aistiharhoineen, hypomaniaa sekä kognitiivisen suoritustason heikkenemistä [8, 25, 31].
On myös arvioitu, että noin kolmasosa anabolisten steroidien käyttäjistä kokee riippuvuutta anabolisista steroideista [39, 40].
Noin 30 prosentilla anabolisia steroideja yliannoksin käyttävistä henkilöistä ilmenee käytön aikana aggressiivisuutta, vihamielisyyttä ja ärtyvyyttä. Useiden tapausselostusten perusteella hormonit heikentävät impulssikontrollia [31]. Mielialahäiriöt ja muutokset käytöksessä ovat todennäköisesti monen tekijän summa. Suuret määrät anabolisia steroideja ovat yksi selittävä tekijä. Käyttäjän persoonallisuus ja psykososiaalinen ympäristö vaikuttavat myös anabolisten steroidien käytöstä johtuvaan käytökseen. Esimerkiksi niin sanotusta roinaraivosta ei ole vahvaa näyttöä. Aggressiiviseen ja väkivaltaiseen käytökseen on anabolisten steroidien lisäksi liittynyt usein muita päihteitä ja alttiutta muulle riskikäyttäytymiselle. Anaboliset steroidit voivat kuitenkin toimia laukaisevana tekijänä [29, 41, 42, 43, 44].
Timo Seppälä
lääketieteellinen johtaja
Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry (Nykyinen Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry)
Päivittänyt
Dopinglinkki
Lue lisää vaikutusmekanismeista ja haittavaikutuksista Lihastohtori Juha Hulmin blogista, jonne Dopinglinkki kirjoitti kattavat jutut:
Tykkää, jaa