Efedriini
Päivitetty 26.7.2019
Ominaisuudet ja vaikutusmekanismi
Efedriini on sympaattista hermostoa kiihottava ja piristävä alkaloidi, eli kasviemäs. Efedriini on eristetty efedra-pensaasta. Efedriini on myös lääkeaine ja se muistuttaa amfetamiinia [1]. Efedriinin vaikutukset keskushermostoon ovat kuitenkin vähäisempiä kuin amfetamiinin. Efedriinin vireystilaa lisäävä ja väsymyksen tunnetta vähentävä vaikutus välittyy keskushermoston kautta. Efedriinin vaikutusta voisi verrata pitkäkestoiseen adrenaliiniin [2].
Efedriinin keskushermoston ulkopuoliset vaikutukset ovat sen sijaan voimakkaampia kuin amfetamiinin. Niitä ovat esimerkiksi verenpaineen nousu, sydämen lyöntitiheyden kasvu, keuhkoputkien laajentuminen, poikkijuovaisen eli tahdosta riippuvan lihaksiston verisuonten laajeneminen, muiden verisuonten supistuminen sekä energia-aineenvaihdunnan kiihtyminen.
Käyttö
Efedriiniä ei luokitella Suomessa dopingaineeksi, vaan lääkeaineeksi. Efedriiniä käytetään astman, yskän ja nuhan hoitoon 10–60 milligramman annoksina. Sitä käytetään myös anestesian yhteydessä hypotension, eli matalan verenpaineen, hoitoon [3]. Efedriiniä on käytetty kiinalaisessa lääketieteessä astman hoitoon tuhansien vuosien ajan [4].
Efedriiniä on käytetty kilpaurheilussa dopingaineena parantamaan rasituksensietokykyä tai pitkäaikaisissa suorituksissa estämään väsymystä [2]. Efedriiniä ja muita piristeitä käytetään usein voimaharjoittelussa antamaan räjähtävyyttä ja tehoa harjoituksille sekä erityisesti niiden aineenvaihduntaa kiihdyttävän ja rasvaa polttavan vaikutuksen vuoksi.
Efedriinin suorituskykyä parantavaa vaikutusta ei ole tutkittu kovin paljon. Saatavilla olevan näytön mukaan efedriini voisi lisätä hieman lyhytaikaista painonpudotusta (noin 0,9 kg kuukaudessa plaseboon verrattuna) [5]. Kofeiinin käyttö yhdessä efedriinin kanssa saattaa tehostaa termogeenistä vaikutusta, eli ne saattavat tehostaa yhdessä hieman perusaineenvaihduntaa. Näyttö efedriinin suorituskykyä parantavasta tai laihduttavasta vaikutuksesta on heikko [1, 6].
Haittavaikutukset
Efedriinin haittavaikutuksia ovat vapina, levottomuus, unettomuus, sydämen tykytys ja verenpaineen nousu. Herkille yksilöille tai liian suurina annoksina se voi aiheuttaa sekavuus- ja vainoharhatiloja sekä vakavia sydämen rytmihäiriöitä. Haittavaikutusten riski kasvaa liikuntasuoritusten aikana, varsinkin yhdistettynä nestevajaukseen ja kohonneeseen ruumiin lämpötilaan [1, 6, 7, 8].
Timo Seppälä
lääketieteellinen johtaja
Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry (Nykyinen SUEK ry)
Tunnettuja kauppanimiä (7/2019): Sir Ephedrin, Efedrina level comprimidos, Ephedrine hydrochloride.
Päivittänyt Dopinglinkki
Tykkää, jaa