Klenbuteroli
Päivitetty 14.6.2019
Ominaisuudet
Klenbuteroli kuuluu niin sanottuihin beeta-2-agonisteihin. Sen kemikaalinen rakenne muistuttaa adrenaliinia. Se stimuloi sympaattisen hermoston beeta-2-reseptoreita, jolloin sileä lihaksisto muun muassa keuhkoputkistossa ja kohdussa rentoutuu.
Muihin beeta-2-agonisteihin verrattuna klenbuterolin puoliintumisaika on pitkä, se on voimakkaampi ja ruoansulatuskanavasta imeytyminen on parempaa [1].
Käyttö
Beeta-2-agonisteja käytetään astmalääkkeinä ja estämään ennenaikaista synnytystä.
Klenbuteroli on suun kautta annosteltava lääke. Sitä käytetään lähinnä eläinlääketieteessä esimerkiksi hevosen astman hoidossa. Klenbuterolia ei käytetä ihmisten astman hoitoon. Klenbuterolia on käytetty myös laittomasti lihakarjan kasvattamiseen sekä huumeiden, kuten heroiinin laimentamiseen [1, 2, 3].
Klenbuterolista on koitettu kehittää lääkettä sairauksiin, joissa lihasmassa vähenee, kuten sarkopenia, hiv ja syövät. Mahdolliset klenbuterolin aiheuttamat sydänperäiset haitat ovat kuitenkin olleet esteenä hoitoihin [4, 5].
Useilla beeta-2-agonisteilla, erityisesti klenbuterolilla, on lievä anabolinen eli kudoksia kasvattava vaikutus. Ne lisäävät poikkijuovaisten lihasten valkuaispitoisuutta samalla kun lihasten glykogeeni ja elimistön rasva palavat. Klenbuteroli on siksi eräs yleisimmistä lihasmassan kasvattamiseen käytetyistä aineista [1, 6]. Sitä ei kuitenkaan ole toistaiseksi luokiteltu rikoslaissa (luku 44, pykälä 16, momentti 1, asetus 705/2002) dopingaineeksi.
Haittavaikutukset
Klenbuterolin haittavaikutuksia ovat muun muassa vapina, hermostuneisuus, päänsäryt, huimaus, sydämen tykytys, rytmihäiriöt, lihaskrampit ja elektrolyyttihäiriöt sekä jopa hallusinaatiot ja kouristukset. Rytmihäiriöt ja hypokalemia eli veren alhainen kaliumpitoisuus voivat hoitamattomana johtaa kuolemaan.
Klenbuterolia käytetään melko usein yhdessä anabolisten steroidien kanssa, jolloin sydäntoksisuuden riski on suuri [1, 6, 7, 8].
Tunnettuja kauppanimiä (9/2014): Spiropent, Ventipulmin.
Timo Seppälä
lääketieteellinen johtaja
Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry (nykyinen SUEK ry)
Päivittänyt:
Dopinglinkki
Tykkää, jaa