Hormonaaliset häiriöt
Kun elimistöön joutuu testosteronia tai anabolisia steroideja yli normaalin tarpeen, ne aiheuttavat erilaisia hormonaalisia häiriöitä.
Miehillä haittavaikutukset näkyvät elimistön oman hormonitoiminnan heikkenemisenä, esimerkiksi kiveksissä tapahtuu rakenteellista surkastumista.
Elimistön ulkopuolinen hormoni lamaa elimistön omaa hormonituotantoa.
Naisilla testosteroni ja anaboliset steroidit aiheuttavat karvoitusta, äänen madaltumista, rintojen pienenemistä, kaljuuntumista, klitoriksen liikakasvua, iho-ongelmia sekä kuukautiskierron häiriöitä.
Kasvuikäisten pituuskasvu saattaa pysähtyä, mikä voi aiheuttaa lyhytkasvuisuutta.
Vakavat sairaudet
Suomalaisen väestöpohjaisen tutkimuksen mukaan anabolisten steroidien ja testosteronin väärinkäyttäjien riski kuolla ennenaikaisesti on 4,6-kertainen verrokkiryhmään verrattuna.
Yliannoksin käytettyinä testosteroni ja anaboliset steroidit vääristävät elimistön rasva-arvoja voimakkaasti. Siten näiden hormonien käyttö lisää sydän- ja verisuonitautien sekä aivoinfarktin ja -halvauksen riskiä. Steroidit heikentävät sydämen supistusvoimaa ja aiheuttavat sydänlihaksen rappeutumaa altistaen rytmihäiriöille ja äkkikuolemalle.
Testosteronin ja anabolisten steroidien väärinkäyttö lisää diabetesriskiä. Yhteisten ruiskujen käyttö muiden käyttäjien kanssa voi aiheuttaa infektion, kuten hepatiitin tai HIV:in. Liikakäyttö lisää myös syöpien ja maksavaurioiden riskiä.
Mielialahäiriöt
Testosteronilla ja anabolisilla steroideilla on myös vaikutuksia keskushermostoon, muun muassa aivojen välittäjäaineisiin ja rakenteeseen.
Ylisuuria annoksia käyttävistä henkilöistä 20-30 prosentilla ilmenee käyttöjakson aikana mielialahäiriöitä, kuten masentuneisuutta, ahdistuneisuutta, aggressiivisuutta ja psykoottisia reaktioita aistiharhoineen.
Lisäksi noin 30 % anabolisten steroidien käyttäjistä kokee riippuvuutta anabolisista steroideista.
Noin 30 prosentilla anabolisia steroideja yliannoksin käyttävistä ilmenee käytön aikana aggressiivisuutta, vihamielisyyttä ja ärtyvyyttä.