Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Insuliinin kaltainen kasvutekijä (IGF-1) ja pitkäketjuinen IGF (LR3IGF-1)

Päivitetty 18.7.2019

Ominaisuudet ja toimintamekanismi

IGF-1 (hIGF-1, insulin-like growth factor-1, insuliinin kaltainen kasvutekijä-1, somatomedin C) on elimistössä esiintyvä, 70 aminohaposta koostuva polypeptidihormoni. Se välittää useita kasvuhormonin anabolisia eli kudoksia kasvattavia vaikutuksia. Kasvuhormoni stimuloi IGF-1:n tuotantoa maksassa, mutta tuotantoa tapahtuu myös muissa kudoksissa, kuten lihaskudoksessa [1].

Pitkäketjuinen IGF (LR3IGF-1, IGF-1 LR3, arginiiniIGF, pitkäketjuinen arginiini IGF) on tutkimuskäytössä oleva IGF-1:n johdannainen. LR3IGF-1:n molekyyliin tehdyt muutokset johtavat siihen, että LR3IGF-1 on fysiologista IGF-1:tä voimakkaampi ja vaikutuksiltaan pitkäkestoisempi.

Yhdistelmä-DNA-tekniikalla lääketieteelliseen käyttöön valmistettua IGF-1:tä (rhIGF-1) kutsutaan mekasermiiniksi. Se on valmistettu Esterichia coli -bakteereissa, joihin on liitetty ihmisen IGF-1-geeni. Mekasermiini on rakenteeltaan ja vaikutuksiltaan identtinen fysiologisen IGF-1:n kanssa.

Fysiologinen IGF-1 on pituuskasvun tärkein hormonaalinen välittäjä. Ihmisen aivolisäkkeestä erittyvä kasvuhormoni sitoutuu reseptoriinsa maksassa ja muissa kudoksissa sekä lisää IGF-1:n synteesiä ja eritystä. Kohdekudoksissa IGF-1 aktivoi insuliinireseptorin kanssa homologisen IGF-1-reseptorin, mikä johtaa solujen väliseen viestimiseen ja aktivoi useita pituuskasvua aiheuttavia prosesseja. Se myös aiheuttaa luiden, lihasten ja muiden kudosten kasvua. IGF-1:n signaalireitit ovat yksi tärkeimmistä ja tutkituimmista lihashypertrofiaa aiheuttavista anabolisista ärsykkeistä. Anabolisen vaikutuksen lisäksi IGF-1:n tiedetään lisäävän glykogeeni- sekä kollageenisynteesiä ja se saattaa lisätä epäsuorasti kasvuhormonin aiheuttamaa lipolyysiä [1, 2, 3].

IGF-1:n aineenvaihdunnalliset vaikutukset edistävät glukoosin, rasvahappojen ja aminohappojen ottoa soluihin siten, että aineenvaihdunta tukee kudosten, esimerkiksi lihasten kasvua.

Lääketieteellinen käyttö

rhIGF-1:tä käytetään Suomessa kasvuhäiriön pitkäaikaishoitoon lapsilla ja nuorilla, joilla on vaikea IGF-1-puutos. Kasvuhäiriöiden lisäksi rhIGF-1:tä tutkitaan anoreksian hoidossa sekä diabetekseen liittyvän vakavan insuliiniresistenssin hoidossa.

Fimean asettaman IGF-1:n käyttöehdon mukaan hoitoa on annettava sellaisten lääkäreiden valvonnassa, joilla on kokemusta kasvuhäiriöitä sairastavien potilaiden diagnostiikasta ja hoidosta. Suositellaan, että potilaan sydän kaikukuvataan ennen rhIGF-1-hoidon aloittamista.

Kasvuhäiriöissä rhIGF-1-hoitoa voidaan antaa vuosiakin. Valmistetta ei tule käyttää kasvun edistämiseen potilaille, joiden luiden epifyysilevyt ovat sulkeutuneet eli pituuskasvu on pysähtynyt.

Väärinkäyttö

IGF-1 ja LR3IGF-1 luokitellaan rikoslaissa dopingaineiksi. IGF-1:n väärinkäytöstä on toistaiseksi tieteellisissä tutkimuksissa vain hajanaisia mainintoja, mutta urheilijoiden ja lihasmassan kasvattajien tiedetään väärinkäyttäneen rhIGF-1:tä. Käytön tarkoituksena on kasvattaa lihasmassaa, saada rasva palamaan tavallista nopeammin sekä nopeuttaa loukkaantumisista paranemista [4]. IGF-1:stä käytetään usein tehostamaan kasvuhormonin ja anabolisten steroidien anabolisia vaikutuksia [2]. IGF-1:n ajatellaan hyödyttävän myös energisyyteen, kestävyyteen, immuniteettiin ja luun tiheyteen [4]. Toisin kuin anabolisia steroideja, IGF-1:tä käytetään vakioannoksin eikä taukoja pidetä. rhIGF-1 voimistaa kasvuhormonin ja anabolisten steroidien lihaksia kasvattavia vaikutuksia.

Haittavaikutukset

IGF-1:n pitkäaikaisen dopingkäytön riskeistä on vähän tietoa saatavilla. IGF-1:n dopingkäyttö on melko tuoretta ja käytetyt annokset ovat suurempia kuin lääketieteessä käytetyt annokset [5].

IGF-1:n haittavaikutusten riskit kasvavat, jos käytetään samanaikaisesti kasvuhormonia, mikä on melko tavanomaista. LR3IGF-1:n kaikkia haittavaikutuksia ihmiselle ei ole selvitetty, mutta sen haittavaikutukset lienevät samankaltaisia kuin tavallisen IGF-1:n. Maltilliset annokset IGF-1:stä aiheuttavat harvemmin haittavaikutuksia ja verensokerin laskua voi vähentää yhdistämällä IGF-1:n ottoa aterian yhteydessä. Haittojen riski kasvaa usein annosten ylittäessä 60–80 µg/kg/vrk [6].

rhIGF-1 saattaa aiheuttaa insuliinin tavoin hypoglykemiaa eli alentaa veren sokeripitoisuutta [7, 8, 9]. Hoidollisilla annoksilla rhIGF-1 aiheuttaa hypoglykemiaa lähes puolelle potilaista. Yliannosten aiheuttama hypoglykemia voi johtaa tajuttomuuteen ja jopa kuolemaan. Jos rhIGF-1:tä käytetään yhdessä insuliinin kanssa, tulee annoksia pienentää lisääntyneen hypoglykemiavaaran vuoksi.

Muita rhIGF-1:n aiheuttamia haittavaikutuksia voivat olla allergiset reaktiot, turvotukset, päänsärky, kouristukset, pahoinvointi, kallon sisäisen paineen nousu, pahanlaatuisten kasvainten kasvun lisääntyminen ja sydänlihaksen sekä maksan ja munuaisten liikakasvu [2, 4, 5, 7, 10].

Pitkäaikainen rhIGF-1:n yliannostus voi aiheuttaa akromegaliaa (rustojen, otsan, nenän, leuan, käsien ja jalkaterien liikakasvua) ja sydänlihasmuutoksia sekä rytmihäiriöitä.

rhIGF-1 ja LR3IGF-1 eivät aiheuta häiriöitä sukupuolihormonien toiminnassa.

Timo Seppälä
lääketieteellinen johtaja
Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry (Nykyinen SUEK ry)

Päivittänyt Dopinglinkki

Lähteet
[1] Egerman M, Glass D. Signaling pathways controlling skeletal muscle mass. Crit Rev Biochem Mol Biol. 2014;49(1):59–68
[2] Anderson LJ, Tamayose JM, Garcia JM. Use of growth hormone, IGF-1 and insulin for anabolic purpose: Pharmacological basis, methods of detection and adverse effects. Mol Cell Endorcinol. 2017: S0303–7207(17)30337–4
[3] Dunkel L. 2010. Kasvuhormoni – kasvurustojärjestelmä. Teoksessa: Dunkel L. Sane T, Välimäki M. Endokrinologia. Duodecim. (2. painos)
[4] Guha N, Cowan D, Sönksen P, Holt R. Insulin-like growth factor-I (IGF-1) misuse in athletes and potential methods for detection. Anal Bioanal Chem. 2013;405(30):9669–83
[5] Spaziani S, Imperlini E, Mancini A, Caterino M, Buono P, Orrù S. Insulin-like growth factor 1 receptor signaling induced by supraphysiological blood lymphocytes. Proteomics. 2014;14(13–14):1623–9
[6] Aguirre G, Rodríguez De Ita J, de la Garza R, Castilla-Cortazar I. Insulin-like growth factor-1 deficiency and metabolic syndrome. J Transl Med. 2016; 14:3
[7] Clark. Recombinant human insulin-like growth factor I (IGF-I): risks and benefits of normalizing blood IGF-I concentrations. Hormone Research 62 Suppl. 2004; 1:93–100
[8] Dunger, Yuen & Ong. Insulin-like growth factor I and impaired glucose tolerance. Hormone Research 62 Suppl. 2004; 1:101–7
[9] Göke & Fehmann. Insulin and insulin-like growth factor-I: their role as risk factors in the development of diabetic cardiovascular disease. Diabetes Research and Clinical Practice Suppl. 1996; 93–106
[10] Yuen & Dunger. Therapeutic aspects of growth hormone and insulin-like growth factor-I treatment on visceral fat and insulin sensitivity in adults. Diabetes, Obesity & Metabolism. 2007; 9(1): 11–22