Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

17.04.2024 | Tutkimustiivistelmä

Uutta tietoa anabolisten steroidien yhteydestä sydänperäisiin äkkikuolemiin

Tutkimuksen nimi:

Uutta tietoa anabolisten steroidien yhteydestä sydänperäisiin äkkikuolemiin

Tutkimuksen alkuperäinen nimi:

Ventricular androgenic-anabolic steroid-related remodeling: an immunohistochemical study

Tekijä:

Cecchi R, Muciaccia B, Ciallella C, Di Luca NM, Kimura A, Sestili C, Nosaka M, Kondo T

Lähde:

Cecchi R, Muciaccia B, Ciallella C, Di Luca NM, Kimura A, Sestili C, Nosaka M, Kondo T. (2017) Ventricular androgenic-anabolic steroid-related remodeling: an immunohistochemical study. Int J Legal Med. 131(6):1589-1595. DOI: 10.1007/s00414-017-1589-3

Julkaisuvuosi:

2017

Tiivistelmä:

13.8.2018

Kirjallisuudessa on raportoitu kuolemaan johtaneita sydäninfarkteja, joiden taustalla on ollut pitkäaikaista anabolis-androgeenisten steroidien (AAS) käyttöä. Nyt tutkijat ovat löytäneet uusia todisteita AAS:n vaikutuksista sydämen vajaatoimintaan immunohistokemiallisella (IHC) analyysimenetelmällä. Kahden sydänperäisiin oireisiin kuolleen nuoren AAS:n käyttäjän sydänkudoksesta tehty IHC-analyysi osoitti, että pitkäaikainen metenolonin ja nandrolonin (anabolisia steroideja) käyttö on aiheuttanut sydänperäisen kuoleman, ilman valtimonkovettumatautia tai verisuonitukoksia.

Tulokset vahvistavat aiempaa käsitystä siitä, että AAS:n väärinkäyttö yhdistettynä kovaan harjoitteluun saattaa aiheuttaa sydänlihas- ja epiteelisoluissa solukuolemaa apoptoosin, ei nekroosin kautta. Apoptoosinen solukuolema ei aiheuta tulehdusreaktiota ja se on usein yksittäisen solun tapahtumasarja. Solujen nekroottinen kuolema puolestaan koskee isoa solujoukkoa ja aiheuttaa kudokseen tulehduksen. Toisin sanoen AAS:n käytöstä johtuva apoptoosinen solukuolema voi aiheuttaa äkillisen sydänperäisen kuoleman ilman ennakko-oireita. Tutkimus tuo uutta tietoa nuorten AAS:n käyttäjien äkkikuolemien syystä.

Mikäli nuorella ihmisellä on krooniseen hypoksiaan (vähentynyt hapensaanti) viittaavia muutoksia sydämessä ja sydäninfarktin ennusmerkkejä muissa elimissä, saattaa kuolema liittyä AAS-peräiseen sydämen vajaatoimintaan.

Teema:

Anaboliset steroidit
Haittavaikutukset