Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

17.04.2024 | Tutkimustiivistelmä

Testosteronin ja anabolisten steroidien käytön esiintyvyys

Tutkimuksen nimi:

Testosteronin ja anabolisten steroidien käytön esiintyvyys

Tutkimuksen alkuperäinen nimi:

Androgen abuse epidemiology

Tekijä:

Sagoe D, Pallesen S

Lähde:

Sagoe D, Pallesen S. (2018) Androgen abuse epidemiology. Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes. 25(3):185-194. DOI: 10.1097/MED.0000000000000403

Julkaisuvuosi:

2018

Tiivistelmä:

12.9.2018

Sagoen ja Pallesen (2018) vastikään julkaistun systemaattisen katsauksen mukaan androgeenien (testosteroni ja anaboliset steroidit) käyttö on maailmanlaajuista, mutta esiintyvyys on suurinta Euroopassa, Lähi-idässä, Pohjois-Amerikassa, Oseaniassa (Australia, Uusi-Seelanti) sekä Etelä-Amerikassa, varsinkin Brasiliassa. Käyttö on vähäisempää Afrikan ja Aasian maissa. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, ettei aihetta ole tutkittu juuri ollenkaan Afrikan tai Aasian maissa. Toinen syy esiintyvyyden eroihin voi olla kulttuurilliset erot muun muassa kauneusihanteissa.

Androgeenien käyttö eri väestöryhmissä on yleisempää urheilijoiden, harrasteurheilijoiden, pistettäviä huumeita käyttävien sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa. Käyttö on myös huomattavasti yleisempää miesten keskuudessa kuin naisten. Naiset välttävät AAS:n käyttöä todennäköisesti sen maskuliinisuutta aiheuttavien vaikutusten sekä miesten ja naisten ihannevartalon eroavaisuuden takia.

Käytön yleisyys voi vaihdella huomattavasti kohderyhmästä riippuen. Kansallisessa tasolla käytön yleisyys on yleensä yhden tai muutaman prosentin luokkaa, mutta jotain tiettyä ryhmää tutkittaessa käytön yleisyys saattaa olla jopa yli 70 %. Tämä on hyvä muistaa käytön yleisyydestä puhuttaessa.

Teema:

Anaboliset steroidit
Esiintyvyys
Testosteroni