Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

17.04.2024 | Tutkimustiivistelmä

SARMit kiinnostavat yhä enemmän internetissä

Tutkimuksen nimi:

SARMit kiinnostavat yhä enemmän internetissä

Tutkimuksen alkuperäinen nimi:

Analysis of the growing public interest in selective androgen receptor modulators

Tekijä:

Efimenko I, Chertman W, Masterson T, Dubin J, Ramasamy R

Lähde:

Efimenko I, Chertman W, Masterson T, Dubin J, Ramasamy R. (2021) Analysis of the growing public interest in selective androgen receptor modulators. Andrologia. 00e14238. DOI:10.1111/and.14238

Julkaisuvuosi:

2021

Tiivistelmä:

18.11.2021

SARMit kiinnostavat yhä enemmän internetissä

SARMit (selektiiviset androgeenireseptorin modulaattorit) ovat lihaskadon, osteoporoosin ja rintasyövän hoitoon kehitettyjä reseptoriligandeja. Ensimmäiset yritykset SARMien kehityksessä perustuvat testosteronimolekyylien modifikaatioihin ja juontavat juurensa 1940-luvulle. Ligand Pharmaceuticals kehitti ensimmäisenä SARMin, jolla on kudosselektiivisyys ja anabolisia vaikutuksia lihaksissa. Sen jälkeen useat eri lääkeyhtiöt ovat yrittäneet kehittää ei-steroidillisia SARMeja viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana.

Kiinnostus SARMeja kohtaa on noussut verkkohakukoneiden datan perusteella vuodesta 2018 lähtien ja ne ovat olleet Googlessa haetumpia kuin vaikkapa testosteronikorvaushoito tai matala testosteroni. Erityisesti SARM-hakutermit Ostarine, Ligandrol ja rad140 ovat suosittuja. Fitness-teollisuuden ja sosiaalisen median kautta nuorten aikuisten kiinnostus SARMeja kohtaan on kasvanut ja todennäköisesti myös SARMien käyttö.

Yhtäkään SARMia ei ole hyväksytty turvalliseksi lääkeaineeksi

Yhtäkään SARMia ei ole kliinisesti hyväksytty ja niiden hyödyllisistä ja haitallisista vaikutuksista tiedetään toistaiseksi vähän. SARMeja on pyritty suunnittelemaan niin, että niillä olisi samanlaiset vaikutukset kuin anabolisilla aineilla ilman niiden haittavaikutuksia. Tämä tekee niistä houkuttelevan kuuloisia nuorille ja nuorille aikuisille. SARMit ovat edelleen huonosti tutkittuja ja vaikka ne saattavat olla lupaavia hoitomuotoja tulevaisuudessa esimerkiksi kakeksian (kuihtuminen), hypogonadismin tai joidenkin syöpien hoidossa mikään niistä ei ole saanut virallista myyntilupaa.

Aiemmin SARMeja myytiin laillisesti internetissä ja niitä oli saatavilla muun muassa Yhdysvalloissa normaaleissa lisäravinnekaupoissa. Vuonna 2014 Yhdysvaltain huumevirasto DEA esitteli niin sanotun Designer Anabolic Steroid Control Act -lain, jolla säädeltiin erilaisten pro-hormonien myyntiä Yhdysvalloissa. SARMit eivät kuitenkaan kuuluneet tämän lain alle. Tämä on todennäköisesti yksi syy SARMien suosion nopeaan kasvuun.  Nykyään SARMien myyntiä rajoitetaan Yhdysvalloissa. SARMeja on kuitenkin edelleen saatavilla ja huolenaiheena on niiden käytön lisääntyminen, vaikka tutkimustietoa niiden turvallisuudesta ei ole. Tämä vaikeuttaa lääkäreiden ja muiden hoitoalan ammattilaisten työtä. Ilman kunnollisia tietoja lääkeaineen haittavaikutuksista on vaikea neuvoa tai hoitaa oikein haittavaikutuksien ilmetessä.

Lisätietoa:

Suomessa SARMien tilaaminen ja maahantuonti on laitonta. SARMit kuuluvat alla olevan listan neljänteen osioon.

Rikoslaissa dopingaineeksi määritellään:

1) synteettiset anaboliset steroidit ja niiden johdannaiset

2) testosteroni ja sen johdannaiset

3) kasvuhormoni

4) kemialliset aineet, jotka lisäävät testosteronin, sen johdannaisten tai kasvuhormoninen tuotantoa ihmiskehossa.

Teema:

SARM