Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

17.04.2024 | Tutkimustiivistelmä

Pimeiltä markkinoilta takavarikoitujen lääkkeiden ja ravintolisien analyysi

Tutkimuksen nimi:

Pimeiltä markkinoilta takavarikoitujen lääkkeiden ja ravintolisien analyysi

Tutkimuksen alkuperäinen nimi:

Analysis of pharmaceutical products and dietary supplements seized from the black market among bodybuilders

Tekijä:

Nicolas Fabresse, Laurie Gheddar, Pascal Kintz, Adeline Knapp, Islam Amine Larabi, Jean-Claude Alvarez

Lähde:

Nicolas Fabresse, Laurie Gheddar, Pascal Kintz, Adeline Knapp, Islam Amine Larabi, Jean-Claude Alvarez. (2021) Analysis of pharmaceutical products and dietary supplements seized from the black market among bodybuilders. Forensic Sci Int. 322:110771. DOI: 10.1016/j.forsciint.2021.110771

Julkaisuvuosi:

2021

Tiivistelmä:

2.6.2021

Maailman terveysjärjestö WHO on määritellyt väärennetyt lääkkeet sellaiseksi, jotka ovat tarkoituksella ja vilpillisesti merkitty vääriksi niiden luonteen tai alkuperän suhteen. Korkean tulotason maissa takavarikoidut aineet ovat lähinnä kuntodopingaineita (eng. performance and image enhancing drugs, PIEDs).

Ranskalaistutkijoiden ryhmä halusi selvittää toksikologisilla laboratoriokokeilla farmaseuttisten valmisteiden ja ravintolisien koostumusta, joita oli takavarikoitu pimeiltä markkinoilta kehonrakentajien keskuudessa Ranskassa.

Tutkimukseen otettiin mukaan kaikki tammikuusta 2016 joulukuuhun 2019 pimeiltä markkinoilta takavarikoidut ja laboratorioon analyyseihin osoitetut ravintolisät ja farmaseuttiset valmisteet.  Laboratoriossa analysoitiin 110 tuotetta, joista 75 oli farmaseuttisia valmisteita ja 35 ravintolisiä. Näistä 42 oli öljy- tai vesipohjaisia liuoksia lihaksensisäiseen pistämiseen, 34 tablettia, 13 kapselia, 14 jauhetta, 4 nestettä ja 3 kylmäkuivattua tuotetta.

Kolmasosassa farmaseuttisista valmisteista (25/75) annos ei ollut alkuperäisille tuotteille hyväksyttävällä tasolla, 32 % (24/75) oli väärennöksiä eli niiden laadullinen koostumus ei vastannut etikettiä ja 19 % (14/75) oli alkuperäisiä, joissa laadullinen koostumus ja ilmoitetut aineosien määrät vastasivat täysin ilmoitettua koostumusta. Jäljellä olevien 12 tuotteen analyyseissä todettiin oikea laadullinen sisältö 11 tuotteessa, mutta määrällisiä analyysejä ei voitu toteuttaa vertailustandardien puuttumisen takia.

Farmaseuttisista valmisteista 54 sisälsi anabolis-androgeenisiä steroideja (AAS). Niistä neljässä (7,4 %) AAS todettiin alkuperäiseksi, 15 % (8/54) ei voitu märitellä määrällisesti ja 80 % (43/54) anabolis-androgeenisistä steroideista ei ollut alkuperäisiä aineita.

Sen sijaan vain 3 % (1/35) analysoiduista ravintolisistä oli väärennetty dopingaineella (1,3-dimetyylibutyyliamiini, DMBA).

Tutkimuksen tekijät toteavat, että Ranska ei ole säästynyt kuntodopingaineiden salakuljetukselta. Väärennettyjen aineiden käyttö väestötasolla on aliarvioitu kansanterveyskysymys.

Teema:

Kuntodoping
Lisäravinteet
Pimeät markkinat