Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

16.04.2024 | Tutkimustiivistelmä

Miesten kehonkuvan häiriöt ja anabolis-androgeenisten steroidien väärinkäyttö

Tutkimuksen nimi:

Miesten kehonkuvan häiriöt ja anabolis-androgeenisten steroidien väärinkäyttö

Tutkimuksen alkuperäinen nimi:

Body Image Disorders and Abuse of Anabolic-Androgenic Steroids Among Men

Tekijä:

Pope Jr H, Khalsa J, Bhasin S.

Lähde:

Pope Jr H ym. (2017) Body Image Disorders and Abuse of Anabolic-Androgenic Steroids Among Men. JAMA. 2017;317(1):23-24. DOI: 10.1001/jama.2016.17441

Julkaisuvuosi:

2017

Tiivistelmä:

20.11.2017

Lihasdysmorfia on kehonkuvan häiriö, jolle on tyypillistä pakkomielteinen kiinnostus lihaksikkaaseen ulkonäköön. Amerikkalaisista miehistä noin 2.2 % on raportoinut kehonkuvan häiriöistä, joiden keskuudessa lihasdysmorfian osuus on 9 – 25 %. Tämän mukaan lihasdysmorfiaa esiintyy sadoilla tuhansilla amerikkalaisilla miehillä. Miehillä lihasdysmorfiaa kuvataan tyytymättömyydellä kehon kokoon ja muotoon sekä mieltymykseen, että keho ei ole tarpeeksi lihaksikas. Kahdessa erillisessä tutkimuksessa lähes puoleen lihasdysmorfiatapauksista on liittynyt anabolis-androgeenisten steroidien käyttöä.

Yhdysvalloissa anabolis-androgeenisia steroideja on jossakin elämän vaiheessa käyttänyt 2.9 – 4.0 miljoonaa kansalaista (suurin osa miehiä) ja arviolta miljoonalla amerikkalaisella miehellä on kokemusta anabolis-androgeenisiin steroideihin liittyvästä riippuvuudesta. Nykyään suurin osa anabolis-androgeenisten steroidien käyttäjistä ei ole kilpaurheilijoita.

Käyttäjät yhdistävät usein kehon luonnollista määrää suuremmat (suprafysiologiset) annokset anabolis-androgeenisia steroideja muihin ulkonäköä ja suoritusta muokkaaviin aineisiin, esimerkiksi kasvuhormoniin, insuliiniin ja klenbuteroliin. Näiden aineiden käyttäjillä esiintyy myös erilaista riskikäyttäytymistä. Kaikki steroidien käyttö ei ole tarkoituksellista, sillä huomattavilla annoksilla reseptivapailla luontaistuotteilla tai lisäravinnevalmisteilla pyritään parantamaan suorituskykyä ja ulkonäköä. Tuotteiden on todettu myös sisältävät laittomia anabolis-andogeenisia steroideja, muita anabolisia yhdisteitä ja jopa myrkyllisiä epäpuhtauksia täysin ilman vaikuttavia aineita. Nämä lisäravinteet voivat olla potentiaalinen terveysriski.

Pitkäaikainen suprafysiologisilla annoksilla tapahtunut anabolis-androgeenisten steroidien käyttö on yhdistetty muun muassa erilaisiin sydän- ja verisuonijärjestelmän sairauksiin sekä psyykkisiin häiriöihin. Niiden käyttö johtaa myös ohjelmoituun solukuolemaan hermosoluissa, jolla voi olla yhteys ennenaikaisen dementian ilmenemiseen. Anabolis-androgeenisten steroidien käyttäjillä esiintyy maksan ja munuaisten vaurioita, jännerepeämiä ja pistämiseen liittyviä riskejä (HIV, hepatiitti C).

Anabolis-androgeenisten steroidien käyttäjille voi kehittyä pitkittynyt hypogonadismi eli testosteronin puutos käytön lopettamisen jälkeen. Puutostila voi kestää joissakin tapauksissa jopa vuosia ja aiheuttaa masennusta. Käyttäjien omatoiminen vieroitusoireiden lievittäminen eli itsehoito voi johtaa anabolis-androgeenisten steroidien käytön uudelleen aloittamiseen johtaen riippuvuuden syntymiseen.

Tutkittua tietoa steroidien käytön haittavaikutuksista, ennaltaehkäisystä ja hoitokeinoista on vain vähän. Asian tietoisuutta on tärkeä lisätä väestötasolla, terveydenhuollon toimijoiden ja viranomaisten keskuudessa.

Teema:

Anaboliset steroidit
Kehonkuva