Kuntodopingin käyttäjän kohtaaminen apteekissa – kyselytutkimus farmasian ammattilaisille
Tutkimuksen nimi:
Kuntodopingin käyttäjän kohtaaminen apteekissa – kyselytutkimus farmasian ammattilaisille
Tekijä:
Hurskainen K, Lemettilä M, Nyberg N.
Lähde:
Hurskainen K, Lemettilä M, Nyberg N. Kuntodopingin käyttäjän kohtaaminen apteekissa – kyselytutkimus farmasian ammattilaisille. Dosis 2024;40(4):332-54 Linkki julkaisuun.
Julkaisuvuosi:
2024
Tiivistelmä:
Johdanto
Kuntodopingaineiden käyttöön liittyy merkittäviä terveydellisiä riskejä, jotka johtuvat aineiden haittavaikutuksista ja netistä tilattujen tuotteiden epäpuhtauksista
tai tuotetiedoista poikkeavista vaikuttavista aineista. Dopingaineita käyttäviä asiakkaita tavataan jonkin verran myös apteekeissa. Tässä tutkimuksessa selvitettiin millaista osaamista tai työkaluja farmasian ammattilaiset tarvitsevat kuntodopingin käyttäjän kohtaamiseen. Lisäksi kartoitettiin mahdollisia koulutuksellisia tarpeita, joilla voitaisiin parantaa apteekissa annettavaa apua ja neuvontaa dopingaineita käyttävälle.
Aineisto ja menetelmät
Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena farmasian ammattilaisille. Kysely lähetettiin Suomen Apteekkariliiton viestintäkanavan ja Suomen Farmasialiiton uutiskirjeen kautta. Aineiston avointen vastausten analyysissä käytettiin sisällön analyysiä. Vastausten kvantitatiivinen analyysi suoritettiin SPSS-tilasto-ohjelmalla ja tulokset raportoitiin prosenttijakaumina sekä frekvensseinä. Ryhmien välisiä eroja tutkittiin khiin neliö -testillä ja Fisherin tarkalla testillä.
Tulokset
Sähköiseen kyselyyn vastasi 166 farmasian ammattilaista. Vastaajista enemmistö (79 %, n=131) oli naisia ja työskenteli apteekissa (93 %, n=154). Dopingiin liittyvää koulutusta oli saanut alle kymmenes vastaajista (7 %, n=12). Yli kaksi kolmasosaa vastaajista (71 %, n = 118) oli kohdannut apteekissa tilanteen, jossa tiesi tai epäili asiakkaan käyttävän dopingaineita. Avointen vastausten perusteella kohtaamistilanteissa korostui viisi teemaa: pistosvälineiden tarve ja turvallinen pistäminen (70 %, n = 83), asiakkaan liikunnallisuus tai ulkonäkö (25 %, n = 32), apteekin toimintamallina pistosvälineiden myynti vain pistettävän reseptilääkkeen yhteydessä (20 %, n =23), asiakkaan sopimaton käytös (17 %, n = 20) ja asiakkaan halu asioida nopeasti (10 %, n=12). Koulutus ja asiakkaille jaettava materiaali nostettiin esiin tärkeimpinä tukityökaluina kohtaamistilanteeseen. Koulutusmuodoista tärkeimmiksi koettiin doping-verkkokurssi ja vapaaehtoinen urheilufarmasian kurssi.
Johtopäätökset
Tutkimuksen perusteella farmasian ammattilaisilla on tarve saada lisää koulutusta liittyen dopingaineita käyttävän asiakkaan kohtaamiseen ja neuvontaan. Erityisesti tämän neuvonnan tulisi keskittyä pistosvälineiden myyntitilanteeseen. Kuntodopingiin liittyvät verkkokurssit tai yliopistojen tarjoamat urheilufarmasian kurssit voisivat täyttää koulutukselliset tarpeet.
Teema:
Apteekki
Dopingaineet
Farmasia
Kuntodoping
Referrer name:
Joni Askola, TtM
Tykkää, jaa