Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

17.04.2024 | Tutkimustiivistelmä

Kivesten toiminnan palautuminen androgeenien käytön jälkeen

Tutkimuksen nimi:

Kivesten toiminnan palautuminen androgeenien käytön jälkeen

Tutkimuksen alkuperäinen nimi:

Disruption and recovery of testicular function during and after androgen abuse: the HAARLEM study

Tekijä:

Smit, D. L., Buijs, M. M., de Hon, O., den Heijer, M., & de Ronde, W

Lähde:

Smit, D. L., Buijs, M. M., de Hon, O., den Heijer, M., & de Ronde, W. (2021). Disruption and recovery of testicular function during and after androgen abuse: the HAARLEM study. Human Reproduction, 36(4), 880–890. https://doi.org/10.1093/humrep/deaa366

Julkaisuvuosi:

2021

Tiivistelmä:

4.3.2021

Hollannissa toimii steroidiklinikka, eli lääkäriasema, joka on erikoistunut hoitamaan anabolisten steroidien käyttäjiä. Klinikka antaa erinomaisen mahdollisuuden useisiin eri tutkimusasetelmiin koskien anabolisten steroidien käyttöä ja siitä johtuvia haittoja.

Testosteronia ja anabolisia steroideja (androgeeneja) käyttäessä on tyypillistä, että elimistön gonadotropiinien (hormonit, jotka säätelevät sukupuolirauhasten toimintaa), kivesten testosteronin ja siittiöiden tuotanto vähenee sekä kivesten koko pienenee. Nyt tutkimusryhmä tutki miten nopeasti ja mille tasolle kivesten toiminta palautuu androgeenien käyttökuurin jälkeen. Tällä hetkellä on vallassa ajatus, että mitä pidempään ja mitä suurempia annoksia androgeeneja käyttää, sitä kauemmin elimistön hormonitoiminnan palautuminen kestää.

Otos ja tutkimusmenetelmät

Tutkimukseen osallistui 100 miestä, joiden mediaani-ikä oli 31-vuotta. Heidän siemennesteensä, hormonitasonsa ja kivesten tilavuus mitattiin ennen anabolisten steroidien käytön alettua, käytön aikana sekä kolme kuukautta ja 12 kuukautta käytön lopettamisen jälkeen. Miehiä oli ohjeistettu olemaan käyttämättä androgeeneja vähintään kolme kuukautta ennen tutkimuksen alkua. 79:llä miehistä oli aikaisempaa käyttökokemusta androgeeneista.

Miehet käyttivät keskimäärin 13 viikon (vaihteluväli 2-52 viikkoa) ajan viittä eri androgeenia (1-11) 900 mg:n (250-3382 mg) viikkoannoksilla. 80 % miehistä yhdisti androgeenien käyttöön PCT- aineita (post cycle therapy- aineita, joilla pyritään palauttamaan elimistön hormonituotanto; antiestrogeenit ja istukkahormonit) kuurin lopussa.

Tulokset

Lähtömittauksissa huomattiin, että noin puolilla niistä, joilla oli aikaisempaa käyttöhistoriaa androgeenien kanssa, oli pienemmät kivekset ja madaltuneet testosteroniarvot (<9 nmol/l; normaalit viitearvot 10-38 nmol/l)

Androgeenien käytön aikana mittaustulokset osoittivat tyypillisiä muutoksia: gonadotropiinit (LH, FSH) lähes nollaantuivat, SHGB ja siemennesteen lukumäärä tippuivat ja kivesten koko pieneni, kun taas testosteroni- ja estrogeenitasot nousivat huomattavasti. Noin kahdella kolmesta oli hedelmättömyyteen viittaavat siemennesteen arvot. Testosteroniarvot olivat suurempia niillä, jotka käyttivät suurempia annoksia ja pidemmän kuurin.

Melko yllättävä löytö oli, että kolme kuukautta lopettamisen jälkeen, lähes kaikkien koehenkilöiden hormoniarvot (erityisesti testosteroni, LH ja SHBG) olivat palautuneet lähelle lähtötasoa. Kivesten koon ja siittiöiden lukumäärän palautumisessa kesti kuitenkin pidempään. Siemennesteen määrä ja laatu ei ollut keskimäärin palautunut ennalleen edes 12 kuukautta käytön jälkeen.

Kuitenkin yhdeksän koehenkilön testosteroniarvot olivat alle normaalien tasojen 12 kuukautta käytön lopettamisesta. Heillä kaikilla oli jo lähtötilanteessa matalat testosteroniarvot ja pitkää androgeenien käyttöhistoriaa.

Pohdintaa

Mielenkiintoista oli, että hormonitasojen palautumisen nopeuteen ei näyttänyt vaikuttavan kovin suuresti androgeenien annoskoot ja käytön pituus tai käyttikö henkilö PCT-aineita vai ei. Tutkimusryhmä mainitseekin, ettei PCT-aineiden käytön hyödystä ole juuri todisteita, vaikka sen käyttö on yleistä. Antiestrogeenit tuskin pystyvät kumoamaan todella suurten ja pitkävaikutteisten lihaksensisäisten injektoitavien androgeeniannosten vaikutusta. Myöskään käytetyllä istukkahormonilla (hCG) ei ollut vaikutusta kivesten koon tai siemennesteen palautumiseen. Ehkä pimeiltä markkinoilta hankittu aine ei sisältänytkään sitä mitä piti, tai käytetyt viikkoannokset olivat liian pieniä vaikuttaakseen.

Johtopäätös:

Jos lähtötilanteen arvot ovat normaalit, suurin osa palautuu androgeenikuurista lähtötilanteeseen kolme kuukautta käytön lopettamisen jälkeen. Siemennesteen palautuminen tapahtuu noin vuoden kuluessa. Käyttökuurin annokset ja pituus eivät tarkasti ennusta palautumisen nopeutta.

Teema:

Anaboliset steroidit
Haittavaikutukset
Palautuminen/PCT