Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

17.04.2024 | Tutkimustiivistelmä

Fyysinen ja psyykkinen palautuminen anabolisten steroidien käytön jälkeen

Tutkimuksen nimi:

Fyysinen ja psyykkinen palautuminen anabolisten steroidien käytön jälkeen

Tutkimuksen alkuperäinen nimi:

Physical, psychological and biochemical recovery from anabolic steroid-induced hypogonadism: a scoping review

Tekijä:

Pravik Solanki, Beng Eu, Jeremy Smith, Carolyn Allan, Kevin Lee

Lähde:

Solanki P, Eu B, Smith J, Allan C, Lee K. Physical, psychological and biochemical recovery from anabolic steroid-induced hypogonadism: a scoping review. Endocr Connect. 2023;12(12): e230358. DOI:10.1530/EC-23-0358

Julkaisuvuosi:

2023

Tiivistelmä:

Anabolisten steroidien käytön lopettamisesta seuraa usein hypogonadismi, eli miehen elimistön matala testosteronipitoisuus. Tähän liittyy usein fyysisiä, psyykkisiä ja hormonaalisia muutoksia. Toipumisen kesto ja vakavuus ovat hyvin yksilöllistä. Solanki tutkimusryhmineen (lähde lopussa) kirjoittivat katsauksen aiheesta, jotta anabolisten steroidien käytön lopettamisen seurauksista ja palautumisesta saataisiin lisää tietoa. Tieto auttaa käyttäjiä lopettamisessa sekä heitä hoitavia ammattilaisia käytön lopettamisen hoitamisessa. Tällä hetkellä terveydenhuollossa on vaikeuksia auttaa käytön lopettamisessa ja siitä seuraavien haittojen hoidossa. Tämä tietoartikkeli kerää tämän hetken tietämystä siitä, mitä tapahtuu, kun anabolisten steroidien käyttö lopetetaan.

Miten anabolisten steroidien aiheuttama hypogonadismi syntyy?

Suurin osa anabolisten steroidien aiheuttaman hypogonadismin oireista selittyy elimistön hormonaalisen negatiivisen palautejärjestelmän kautta. Anabolisten steroidien käyttö aiheuttaa gonadotropiineja vapauttavan hormonin (GnRH) vähentymisen, mikä johtaa myös luteinisoivan hormonin (LH) ja follikkelia stimuloivan hormonin (FSH) erityksen vähentymiseen. LH säätelee elimistössä kivesten testosteronin tuotantoa. FSH taas vastaa kivesten siittiöiden tuotannosta.

Näiden hormonien erityksen vähenemisen aste riippuu annoksesta sekä käytetyn anabolisen steroidin ominaisuuksista. Esimerkiksi testosteroninkorvaushoitoa tutkittaessa on huomattu, että LH pitoisuus vähenee sitä enemmän, mitä suurempia testosteroniannoksia käytetään. Eri anaboliset steroidit lamaavat omaa hormonituotantoa enemmän kuin toiset. Varsinkin aromatisoituvat anaboliset steroidit yleensä alantavat LH pitoisuutta enemmän.

Fyysiset muutokset

Kivesten koko

Kivekset pienenevät usein anabolisten steroidien käytön yhteydessä. Niiden koko alkaa palautumaan käytön loputtua, mutta ne eivät välttämättä palaudu täysin alkuperäiseen kokoonsa. Palautumista tapahtuu usein lähelle lähtötilannetta useiden kuukausien aikana. Täydellisessä palautumisessa saattaa kuitenkin kestää vuosia.

Gynekomastia

Gynekomastia aiheutuu elimistön kohonneesta estrogeenipitoisuudesta. Kun käytetään suuria määriä anabolisia steroideja ja testosteronia, aromatisoitumista estrogeeniksi tapahtuu. Myös epätasapaino testosteronin ja estrogeenin välillä aiheuttaa gynekomastiaa.

Gynekomastia ei usein häviä itsestään, kun anabolisten steroidien käyttö lopetetaan. Eli jos gynekomastia on jo ehtinyt muodostua, ei anabolisten steroidien käytön lopettaminen välttämättä poista vaivaa.

Libidon lasku ja erektiohäiriöt

Tieto libidoon ja erektioon liittyen on ristiriitaista. Joissain tutkimuksissa entisten anabolisten steroidien käyttäjien libido ei ollut täysin palautunut ja erektio-ongelmia esiintyi useankin kuukauden jälkeen. Toisissa tutkimuksissa eroja ei huomattu.

Joillakin anabolisten steroidien käyttäjillä esiintyy näitä ongelmia jo kuurin aikana, eikä vasta sen jälkeen. Tällöin syynä on usein anabolisen steroidin ominaisuus. Ei-aromatisoituvien steroidien (kuten nandroloni ja stanotsololi) käyttö saattaa johtaa libidon ja erektion ongelmiin, koska elimistö tarvitsee sekä testosteronia että estrogeenia näihin tarkoituksiin.

Siittiöiden muodostuminen

Siittiöiden tuotannon palautumisessa kestää yleensä huomattavasti pidempään kuin kivesten koon palautumisessa. Osittaista palautumista tapahtuu jo kuukausien kuluessa, mutta täydellisessä palautumisessa saattaa kestää vuodesta useampiin vuosiin. Siittiötuotannon eri osa-alueet (siittiöiden lukumäärä, liikkuvuus, muoto) saattavat palautua eri aikaan.

Psyykkiset muutokset

Anabolisten steroidien käyttäjät ovat alttiimpia psyykkisille häiriöille. Riski on suurentunut heti anabolisten steroidien käytön lopettamisen jälkeen, mutta riski on suurentunut myös pidemmän aikaa. Muun muassa lievemmät masennusoireet ja voimakas väsymys voivat jatkua pitkään.

Biokemikaaliset muutokset

Testosteroni

Testosteronitasojen palautuminen anabolisten steroidien käytön jälkeen on kiistanalaista. Eri tutkimukset ovat havainneet eri palautumisen tasoja. Suprafysiologisten annosten käytön jälkeen palautumista lähtöarvoihin on tapahtunut nopeimmillaan muutamassa viikossa, mutta myös yli vuoden kestoisena. Useissa tutkimuksissa kuitenkin huomattiin, että tasot eivät aina palautuneet, vaan jäivät 4–11 nmol/l alemmaksi lähtötasoon verrattuna. Eli täydellistä palautumista ei suinkaan aina tapahdu.

Koska anabolisia steroideja käytetään eri tavoin (käytetty aine, annos, pituus), on tarkkaa johtopäätöstä hankala tehdä. Usein isoilla annoksilla ja pitkään käytettynä, testosteronitasot eivät enää täysin palautuneet, mutta tässä oli yksilöllistä vaihtelua.

Kaiken kaikkiaan, testosteronitasojen palautumista tapahtuu anabolisten steroidien käytön lopettamisen jälkeen, mutta täydellistä palautumista ei usein tapahdu edes kuukausien tai vuosien jälkeen.

Gonadotropiinit

Useimmissa tutkimuksissa LH ja FSH arvot palautuivat lähtötilanteeseen tai lähelle sitä 2–16 viikon kuluessa anabolisten steroidien käytön loputtua. Palautumisessa saattaa kestää kuitenkin lähemmäs vuodenkin. Kuten testosteronitasoissa, myös gonadotropiinien palautumisen nopeus vaihtelee.

Johtopäätös:

Katsauksen mukaan näyttäisi siltä, että anabolisten steroidien aiheuttaman hypogonadismista palautumiseen vaikuttaa käyttäjän ikä sekä anabolisten steroidien käytön aste. Kivesten koko palautuu melko nopeasti kuukausien kuluessa, siittiöiden tuotannon täydellinen palautuminen kestää kuukausista vuosiin, libido palautuu takaisin lähtötasoon useamman kuukauden jälkeen, gynekomastian parantuminen taas ei ole todennäköistä.

Psyykkisen palautumisen tieto on ristiriitaista. Siihen liittyy kuitenkin usein vieroitusoirejakso, jota seuraa pidempi ja sitkeämpi, mutta miedompi oirejakso.

Lähes täydellinen testosteronitasojen palautuminen tapahtuu usein kuukausien kuluessa. Gonadotropiinien palautuminen on odotettavaa 3–6 kuukauden kuluessa.

Teema:

Palautuminen/PCT

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *