Anabolisten steroidien käytön yhteys unihäiriöihin
Tutkimuksen nimi:
Anabolisten steroidien käytön yhteys unihäiriöihin
Tutkimuksen alkuperäinen nimi:
Sleep pathology and use of anabolic androgen steroids among male weightlifters in Norway.
Tekijä:
Klonteig, S., Scarth, M., & Bjørnebekk, A.
Lähde:
Klonteig, S., Scarth, M., & Bjørnebekk, A. (2024). Sleep pathology and use of anabolic androgen steroids among male weightlifters in Norway. BMC Psychiatry, 24.
Julkaisuvuosi:
2024
Tiivistelmä:
Anabolisten androgeenisten steroidien (AAS) käytön tiedetään aiheuttavan muutoksia hormonitoiminnassa ja –pitoisuuksissa. Käyttö on tutkitusti yhteydessä erilaisiin fyysisiin ja psyykkisiin oireisiin. Unihäiriöiden tiedetään olevan yleinen AAS-käytön haittavaikutus, mutta unenlaadun ja AAS-käytön välistä yhteyttä on tutkittu vähän. Tutkimuksen tulosten perusteella AAS-käyttö vaikuttaa uneen merkittävästi, riippumatta siitä onko käyttö jatkuvaa tai jaksottaista.
Tutkimuksen tarkoitus ja menetelmät
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella AAS-käytön vaikutuksia unenlaatuun, ahdistukseen ja masennukseen norjalaisilla painonnostajamiehillä, vertaamalla anabolisia steroideja käyttävää ryhmää (n=68) kontrolliryhmään (n=58) kuuden kuukauden seurantajakson aikana.
68 osallistujasta 44 raportoi käyttävänsä AAS ja 24 raportoi käyttäneensä AAS aiemmin (kuluneen vuoden aikana). Kontrolliryhmään kuuluvat dopingtestattiin itseraportoinnin lisäksi. Lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin 22 osallistujan alaryhmää (11 AAS-ryhmäläistä / 11 kontrolliryhmäläistä). Otannan tarkoituksena oli tarkastella jaksottaisen käytön aiheuttaman hormonitasapainon vaihtelun mahdollisia vaikutuksia uneen jaksottaisen käytön eri vaiheissa (käyttö- ja taukovaiheessa).
Unen laatua arvioitiin kahdella itseraportointityökalulla (The Pittsburgh-Sleep-Quality-Index, PSQI ja Jenkins Sleep Scale, JSS) avulla, joihin sisältyi kysymyksiä mm. unen laatuun, -latency, -kestoon, -rytmiin, -häiriöihin- ja lääkityksiin liittyen. Psyykkiseen stressiin liittyviä oireita (ahdistus, masennus) puolestaan tarkasteltiin Hopkins Symptoms Checklist (HSCL) -työkalulla. Tämän lisäksi AAS-ryhmä vastasi kysymyksiin steroidien käytöstä, koetuista haittavaikutuksista sekä suorittivat neuropsykologisia testejä.
Tulokset
AAS-ryhmä raportoi merkittävästi heikompaa unen laatua verrattuna kontrolliryhmään (p<0.001) kaikilla muilla mitattavilla osa-alueilla, paitsi nukahtamisen kuluvan ajan osalta. Kaksi kolmasosaa (66 %) AAS-ryhmästä raportoi eritasoisia univaikeuksia AAS-käytön sivuvaikutuksena. AAS-ryhmä raportoi myös unilääkkeiden käyttöä useammin (38 %), kuin kontrolliryhmä. AAS-käyttö näytti vaikuttavan uneen myös jaksottaisen käytön kaikissa vaiheissa, eli unihäiriöitä esiintyi todennäköisemmin niin käyttö- kuin taukovaiheessakin, kuin kontrolliryhmällä.
AAS-ryhmä sai myös korkeampia pisteitä masennusta ja ahdistusta tarkastelevista kysymyksistä verrattuna kontrolliryhmään. Masennusta ja ahdistusta kuitenkin esiintyi enemmän AAS-ryhmällä kuin kontrolliryhmällä myös riippumatta siitä, missä vaiheessa jaksottaista AAS-käyttöä oltiin. Masennuksen ja AAS-käytön kohdalla havaittiin epäsuora merkittävä yhteys, mutta merkittävää yhteyttä ahdistuksen ja käytön välillä ei tutkimuksessa havaittu. Lisäksi AAS-ryhmään kuuluneille tutkittaville oli määrätty enemmän ahdistus-, uni- ja masennuslääkkeitä elämänsä aikana kuin kontrolliryhmän tutkittaville.
Tämän tutkimuksen tulosten mukaan AAS-käyttö, myös jaksottaisen käytön kaikissa vaiheissa, on merkittävästi yhteydessä heikentyneeseen unenlaatuun sekä psyykkiseen oireiluun (ahdistukseen ja masennukseen). AAS käyttävät olivat käyttäneet keskimäärin 11 vuotta, mutta hajonta oli suurta (keskihajonta 8).
Tutkimuksen rajoitteet
On kuitenkin huomattava, että sekä tutkimus- että kontrolliryhmä raportoi uneen vaikuttaviksi tekijöiksi samoja päivittäisiä stressitekijöitä, kuten työ- ja perhehuolia, jotka vaihtelevat ja voivat vaikuttaa unen laatuun merkittävästi riippumatta siitä, esiintyykö AAS-käyttöä vai ei.
Lisäksi unen laatua ja henkistä hyvinvointia tarkastelevat mittarit perustuvat itsearviointiin, jolloin esimerkiksi johtopäätöksiä AAS-käytön vaikutuksista unen eri vaiheisiin ei voida tehdä tämän tutkimuksen perusteella.
Teema:
Anaboliset steroidit
Haittavaikutukset
Mielenterveys
uni
Referrer name:
Iida Henttu
Tykkää, jaa