Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

09.09.2021 | Tutkimustiivistelmä

Anabolisiin steroideihin yhdistetyt kuolinsyyt

Tutkimuksen nimi:

Anabolisiin steroideihin yhdistetyt kuolinsyyt

Tutkimuksen alkuperäinen nimi:

Forensic Post-Mortem Investigation in AAS Abusers: Investigative Diagnostic Protocol

Tekijä:

Massimiliano Esposito, Gabriele Licciardello, Federico Privitera, Salvatore Lannuzzi, Aldo Liberto, Francesco Sessa & Monica Salerno

Lähde:

Massimiliano Esposito, Gabriele Licciardello, Federico Privitera, Salvatore Lannuzzi, Aldo Liberto, Francesco Sessa & Monica Salerno. (2021) Forensic Post-Mortem Investigation in AAS Abusers: Investigative Diagnostic Protocol. A Systematic Review. Diagnostic. 11(8): 1307. doi: 10.3390/diagnostics11081307

Julkaisuvuosi:

2021

Tiivistelmä:

Tutkimus ja menetelmät

Anabolisia steroideja käytetään laajasti fyysisen suorituskyvyn parantamiseen ja esteettisiin tarkoituksiin ammattiurheilijoiden ja kuntoilijoiden keskuudessa. Dopingaineiden markkinat ovat nykyään huomattavasti suuremmat kuin aiemmin ja nykyinen lainsäädäntö ei riitä pysäyttämään ilmiön kasvua.

Anabolisiin steroideihin liittyy useita terveysriskejä, joita Esposito ja kumppanit (2021) selvittivät katsausartikkelissaan. Katsausartikkeliin kerättiin yhteensä 14 tarkasti valittua tutkimusta, joissa anabolisten steroidien aiheuttamia kuolemantapauksia tutkittiin laajojen ruumiinavausten ja patologisten löydösten avulla. Aiemmin tiedetään, että anaboliset steroidit vahingoittavat sydäntä – ja verisuonia muun muassa laskemalla plasman HDL-kolesterolipitoisuuksia ja aiheuttaneen äkkikuolemia nuorten urheilijoiden joukossa pääasiassa hypertorofisen kardiomyopatian (sydänlihaksen paksuuntuminen) seurauksena.

Tulokset ja pohdinta

Tutkimukseen valikoitui 137 anabolisten steroidien käyttäjien ruumiinavausta. Yleisimmät löydetyt dopingaineet olivat stanozolol, trenbolol, epitestosteroni ja nandroloni. Suurin kuolinsyitä aiheuttanut tekijä anabolisten steroidien käyttäjien keskuudessa oli sydämen rytmihäiriö (kammiovärinä) joka liittyi vasemman kammion hypertrofiaan (kasvuun) ja sydämen sidekudostumiseen. Nämä tekijät yhdessä luovat alttiuden äkilliselle sydänpysäykselle. Lisäksi havaittiin sepelvaltimojen tukoksia, rappeumia ja nekroosia (kudostuho). Muissa sisäelimissä vaurioita huomattiin mm. maksassa (kolestaasi eli sappinesteen kulkeutumisen häiriö)

Anabolisten steroidien käytön yhteydessä on raportoitu myös lisääntymis-, tuki ja liikuntaelimistön ongelmia sekä munuaisiin liittyviä haittoja, mutta kohtalokkaita näyttävät olevan etenkin sydämeen – ja verisuonistoon liittyvät haittavaikutukset. Katsaus tukee käsitystä siitä, että pitkäaikainen anabolisten steroidien käyttö yhdistettynä voimakkaaseen harjoitteluun luo alttiuden sydänperäisille ongelmille, jotka pahimmillaan johtavat äkkikuolemaan. Kaikkia näiden aineiden haittavaikutuksia ei vielä tunneta ja lisätutkimusta tarvitaan. Parasta lääkettä anabolisista steroideista johtuviin nuorten sydänongelmiin ovat ennaltaehkäisevät toimenpiteet, joiden avulla terveydenhuollon henkilökunta tunnistaisi käyttöön viittaavat oireet ja onnistuisi puuttumaan asiaan ajoissa.

Teema:

Anaboliset steroidit
Haittavaikutukset