Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

23.09.2021 | Tutkimustiivistelmä

ACSM:n konsensuslausunto anabolisten steroidien käytöstä urheilussa ja yhteiskunnassa

Tutkimuksen nimi:

ACSM:n konsensuslausunto anabolisten steroidien käytöstä urheilussa ja yhteiskunnassa

Tutkimuksen alkuperäinen nimi:

Anabolic-androgenic steroid use in sports, health and society

Tekijä:

Bhasin ym.

Lähde:

Bhasin ym. Anabolic-androgenic steroid use in sports, health and society. (2021) Med Sci Sports Exerc. 53(8):1778-1794. DOI:10.1249/MSS.0000000000002670

Julkaisuvuosi:

2021

Tiivistelmä:

Anabolisten steroidien käyttö urheilussa ja yhteiskunnassa

Arvostettu American College of Sports Medicine on päivittänyt kannanottonsa anabolisten steroidien osalta. Edelliset suositukset on julkaistu vuonna 1987 ja viime vuosikymmeninä on kertynyt huomattava määrä tieteellistä tietoa anabolisista steroideista ja niiden vaikutuksista. Anabolisten steroidien käyttö kilpailuissa ja niiden ulkopuolella on herättänyt viimeisen 50 vuoden aikana huomattavaa kiinnostusta tiede- ja lääkintäyhteisöissä sekä urheilun hallintoelimissä.

Yhteenveto ja suositukset

1. Anaboliset steroidit lisäävät merkittävästi annos-vastesuhteella lihasvoimaa, rasvatonta massaa, kestävyyttä ja voimaa. Vaikutus näkyy erityisesti progressiivisen harjoittelun kanssa. Näytön aste A.

2. Kuntoilijat ja harrasteurheilijat ovat nykyisin yleisin anabolisten steroidien käyttäjäryhmä. Käyttö ennen yleisintä kilpaurheilijoiden keskuudessa. Näytön aste C.

3.Valmentajien, ohjaajien ja terveydenhuollon ammattilaisten tulisi seurata ja olla tietoisia anabolisten steroidien näkyvistä merkeistä, kuten nopeasta lihasmassan ja voiman kasvusta. Näytön aste C.

4. Anabolisten steroidien käyttö on yhteydessä useisiin terveysriskeihin. Osa palautuvia, osa saattaa ilmetä vielä käytön lopettamisen jälkeen. Näytön aste B.

5. Ennen tai murrosiässä aloitettu anabolisten steroidien käyttö voi johtaa aikaiseen virilisaatioon, kasvulevyjen sulkeutumiseen ja pienentyneeseen kokoon. Näytön aste C.

6. Valmentajien, ohjaajien ja terveydenhuollon tulisi olla tietoisia anabolisten steroidien käytön syistä ja estellä käyttöä mahdollisuuksien mukaan. Ennaltaehkäisevät koulutukset voivat olla avuksi. Näytön aste D.

ACSM: n kanta on, että anabolisten steroidien käyttö urheilussa tai kuntoilupuolella on usein laitonta, epäeettistä ja aiheuttaa huomattavia terveysriskejä. Lääkäreiden määräämä korvaushoito on asia erikseen ja potilaille tulee tarjota testosteronikorvaushoitoa mikäli se katsotaan lääketieteellisesti tarpeelliseksi.

Teema:

Anaboliset steroidit