Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Kuntodopingin käyttö hyvin yleistä vankien keskuudessa

26.9.2023

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Vankiterveydenhuollon yksikön, Rikosseuraamuslaitoksen ja A-klinikkasäätiön toteuttama Vankien terveys ja hyvinvointi 2023 – tutkimuksessa käsiteltiin myös vankien dopingaineiden käyttöä. Tutkimuksesta käy ilmi, että dopingaineiden käyttö on hyvin yleistä vankien keskuudessa.

44 % miesvangeista on joskus elämänsä aikana käyttänyt dopingaineita. Kaikista vangeista 34 % on joskus elämänsä aikana käyttänyt pistämällä dopingaineita. Huolestuttavinta on, että yli puolella dopingaineita pistämällä käyttäneistä oli c-hepatiittitartunta. Viidesosa miesvangeista ilmoitti käyttäneensä dopingaineita myös vankilassa olon aikana. Käytetyimpiä dopingaineita olivat testosteroni ja anaboliset steroidit. Lue lisää testosteronista ja anabolisista steroideista.

”Tutkimustulokset tuovat tärkeää tutkimustietoa dopingaineiden käytöstä, mutta käytön yleisyys on huolestuttavan korkeaa. A-klinikkasäätiön Dopinglinkki panostaa merkittävästi turvallisuus- ja terveydenhuoltoalan koulutuksiin, jotta kaikilla kuntodopingin käyttäjiä työssään kohtaavilla ammattilaisilla olisi osaamista tästä ilmiöstä”, kertoo tutkimuksessa mukana ollut A-klinikkasäätiön tutkimuspäällikkö Jukka Koskelo.

Dopinglinkin koulutuksiin (mm. verkkokurssi turvallisuusalan ammattilaisille) pääset tämän linkin kautta.

Lue aiheesta lisää A-klinikkasäätiön uutisesta.

Tutkimuksesta saat lisätietoa THL:n verkkosivuilta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *