Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Uutta tutkimusta suomalaisten naisten dopingin käytöstä

Paula Vauhkonen työryhmineen käytti hyväkseen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) tietojärjestelmää ja etsi hakusanoilla naisten dopingiin liityviä diagnooseja erikoissairaanhoidosta. Naisten tutkimusta on olemassa hyvin vähän, erityisesti suomalaisten naisten osalta.

Tutkimukseen päätyi vuosien 2002-2020 väliseltä ajalta yhteensä 39 naisen tiedot. Heidän keski-ikänsä oli 33,6 vuotta. Aktiivisia dopingaineiden käyttäjiä oli 20, entisia käyttäjiä 12 ja seitsemän kohdalla käyttö oli epävarmaa. Naisista suurin osa hakeutui hoitoon sisätauteihin (28%), psykiatriaan (18%), gynekologiaan (18%) ja kirurgiaan (13%). Loput hakeutuivat neurologiaan, keuhkosairauksiin tai ensiapuun.

Anaboliset steroidit olivat selkeästi käytetyimpiä dopingaineita. Käytettyjä steroideja olivat muun muassa oxandroloni, nandroloni, metandrostenoloni, metenoloni enantaatti, boldenoni, mesteroloni, stanozolol ja testosteroni. Myös muita dopingaineita käytettiin, mutta huomattavasti harvemmin.

Dopingaineiden käytön motiivit vaihtelivat, mutta selkeästi yleisin syy liittyi kilpaurheiluun tai liikuntaan yleisesti. Myös sukupuolen yhteensopimattomuus oli eräs käytön motiiveista.

13 %:lla oli androgeenien käytöstä johtuvaa virilisaatiota (diagnoosi), mitä voidaan pitää yllättävän alhaisena lukuna. Psykiatriset- ja päihdehäiriödiagnoosit taas olivat yleisiä. Myös ihon bakteeri-infektioit olivat yleisiä, varsinkin niillä joilla oli todettu päihdehäiriö. Lisäksi kahdella todettiin hepatiitti C ja kolmella HIV. Tuki- ja liikuntaelinvammat olivat myös yleisiä. Hematorkiitti, hemoglobiini ja punasolujen lukumäärä olivat noin kolmanneksella aktiivikäyttäjistä yli viitearvojen, mutta käytön lopettaneilla arvot olivat laskeneet. Sydänperäisiä diagnooseja oli yllättävän vähän (17 %:lla).

Tutkijat pitävät todennäköisenä, että naisten dopinginaineiden käytön suosio voisi kasvaa kehonkuvapaineiden lisääntymisen ja aineiden helpon saatavuden takia internetistä. Jos vastaanotolla epäillään naisen dopingaineiden käyttöä, pelkät verikokeet tai sydäntutkimukset eivät välttämättä paljasta käyttöä ,vaan tarkempi anamneesi tulisi tehdä.

Alkuperäinen tutkimus: Vauhkonen P, Laajala T, Lindroos K, Mäyränpää M. Female doping: observations from a data lake study in the Hospital District of Helsinki and Uusimaa, Finland. BMC Women’s Health. 2023:23-242