Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

21.11.2023 | Ajankohtaista, Yleinen

A niin kuin addiktio -podcast: “Treenaamista ihannoidaan, joten sen pakonomaisuutta ei aina huomata.”

A-klinikkasäätiön uudessa podcastissa A niin kuin addiktio, lähestytään riippuvuuksia eri näkökulmista. Podcastin kolmannessa jaksossa ääneen pääsevät potkunyrkkeilijä ja personal trainer Elmeri Rantalainen sekä A-klinikkasäätiön tutkimuspäällikkö Jukka Koskelo. He keskustelevat milloin treenaaminen menee yli, miksi sitä tehdään ja mitä siitä voi seurata.

Kuva: Podcastin juontaja Asta Leppä (keskellä) sekä vieraat Elmeri Rantalainen (vasemmalla) ja Jukka Koskelo (oikealla).

Kuuntele jakso Spotifyssa tämän linkin kautta.

Liikunnalla on lukuisia positiivisia vaikutuksia fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen terveyteen. Liikunta voi kuitenkin kääntyä tekijäänsä vastaan, jos sen motiivit ovat vääriä, sitä tehdään liikaa tai muun elämän kustannuksella. Vasta kun korona pysäytti Elmeri Rantalaisen, hän ymmärsi, että treenaamisesta oli tullut tapa paeta tukahdutettuja tunteita. “Minulla ei jäänyt aikaa kavereille tai parisuhteille, urheilu meni kaiken edelle, elin vain tavoittaakseni asettamani saavutukset”, sanoo entinen potkunyrkkeilyn maailmanmestari, personal trainer Elmeri Rantalainen.
Elmeri Rantalaisella treenaaminen alkoi mennä jo teini-iässä äärimmäisyyksiin.

“Lähdin joka aamu lenkille, ja pian mukaan tuli nilkka- ja rannepainoja ja painoliivit, joihin lisäsin punnuksia tasaiseen tahtiin.”

Rasitusmurtuma pysäytti Rantalaisen vain hetkeksi. Pian hän alkoi treenata taistelulajeja niin, että voitti jo muutaman vuoden kuluttua potkunyrkkeilyn Euroopan mestaruuden, ja seuraavana vuonna maailmanmestaruuden.
“Kun tämä ei riittänyt, niin armeijan jälkeen päätin, että haluan olla todella lihaksikas ja aloitin kehonrakentamisen.”

Lihaksikas keho ja hienoja saavutuksia kilpaurheilussa. Monen mielestä tämä kuulostaa kaikin puolin terveeltä ja tavoiteltavalta elämältä.

“Atleettinen ja sporttinen koetaan automaattisesti terveeksi, vaikka taustalla olisi esimerkiksi pakonomaista treenaamista tai joskus dopingaineiden käyttöä. Pakkotreenaaminen on hyvin kuvaava termi sellaisella tilanteelle, jossa liikunta ei ole enää terveellinen elämäntapa. Jos treenaamisesta koituu haittoja tai se on häiritsevää itselle, ja sitä kuitenkin jatkaa, niin voidaan puhua addiktiosta tai pakkotreenaamisesta, sanoo tutkimuspäällikkö Jukka Koskelo.

Ahdistusta ja masennusta taustalla

Elmeri Rantalainen ymmärsi paenneensa liikuntaan tukahdutettuja tunteita. Hän päätti mennä terapiaan, mutta pääsi psykoterapeutin pakeille vasta puolentoista vuoden kuluttua.

“Siellä silmät aukeni. Ymmärsin paenneeni liikuntaan lapsuuden traumoja, kaikkea mitä olin joutunut näkemään ja kokemaan. Jollakin toisella nuorella se olisi voinut olla päihteet, minun tapauksessani se oli urheilu.”

Terapia opetti Rantalaista myös panostamaan ihmissuhteisiin.
“Aloin viettää aikaa ystävieni kanssa, nautin hyvästä ruuasta, aloin taas matkustella. Toisin sanoen nautin elämästä.Samalla tuli tilaa muillekin unelmille.”

Sosiaalisen median rooli kehoahdistuksessa

Tutkimusten mukaan erilaiset kehonkuvan häiriöt on lisääntymässä erityisesti nuorilla sosiaalisen median takia.
“Kyllä tällainen jatkuva altistus somen sisällölle tiedostamattakin muokkaa ajatuksia ja luo painetta siihen, että haluan olla tällainen”, Koskelo pohtii.

“Sosiaalinen media menee mielestäni koko ajan brutaalimpaan suuntaan”, sanoo Rantalainen.

“Itsekin kamppailen edelleen näiden asioiden kanssa mutta yksi oppi on olla vertaamatta itseään muihin. Koskaan ei tiedä mitä siellä somessa olevalla ihmisellä on taustalla tai meneillään.”

A-niin kuin addiktio -podcast jaksot

Uudessa podcastsarjassa palkittu toimittaja Asta Leppä etsii vieraiden kanssa syitä addiktioihin. Viisiosaisessa podcastsarjassa Asta Leppä kutsuu vieraakseen sekä riippuvuuksista kärsineitä että A-klinikkasäätiön asiantuntijoita. Yhdessä he pohtivat, miksi yksi sairastuu, mutta toiselle ei riippuvuutta synny. Onko häpeä jo hälvenemässä, ja riippuvuuksiin uskalletaan hakea apua? Mutta jäävätkö addiktoituneiden läheiset yhä yksin?

Kaikki viisi jaksoa kuunneltavissa Spotifyssa.

Li­sä­tie­to­ja

Lisää tietoa podcastista A-klinikkasäätiön verkkosivuilta.

Tarja Virolainen, viestintäjohtaja, A-klinikkasäätiö
[email protected], 050 443 5116

Jonna Tapanainen, luova johtaja, F-tuotanto
[email protected], 040 737 9016