21.02.2025 | Ajankohtaista
Dopingaineiden avulla saavutettu ulkonäkö antaa harhaanjohtavan kuvan terveydestä
Dopingaineet voivat aiheuttaa hormonitoiminnan häiriöitä, lapsettomuutta, sydän- ja maksavaurioita sekä mielenterveysongelmia ja riippuvuusriskin.
Helsingin Sanomat uutisoi (17.2.) urheilutapahtumasta, joka sallii dopingaineiden käytön ja jota tukee Donald Trump Jr.:n sijoitusyhtiö. Tämä ei ole vain kuriositeetti tai yhdysvaltalaisen politiikan viihteellinen lieveilmiö, vaan merkki huolestuttavasta kehityksestä.
Enhanced Games -kilpailu hämärtää rajan urheilun ja kehon kemiallisen manipuloinnin välillä. Sen puolustajat puhuvat ”vapaudesta” ja ”innovaatioista”, mutta todellisuudessa kyse on kaupallistamisesta, jossa pahimmillaan ihmisten terveys ja urheilun eettiset arvot uhrataan katsojalukujen ja sijoittajien voittojen vuoksi.
Olemme jo aikaisemmin nähneet vastaavaa toimintaa esimerkiksi kehonrakennuksen puolella, jossa dopingaineiden käyttö on yleisesti hyväksyttävää. Ero niin sanottujen naturaalien ja dopingaineita käyttävien välillä on merkittävä. Valitettavasti dopingaineiden vapaaseen käyttöön liittyvät riskit korostuvat erityisesti lajeissa, joissa niiden käyttö on sallittua – ja menestyksen kannalta käytännössä välttämätöntä.
Jos dopingaineiden käytöstä tulee näkyvämpää ja hyväksyttävämpää, myös tavallisten kansalaisten käsitys liikunnan ja urheilun vaikutuksista hämärtyy. Erityisen alttiita ovat nuoret, jotka jo nyt altistuvat sosiaalisen median kautta epärealistisille kehonkuvapaineille. Tämä vaikuttaa suoraan nuorten käsitykseen omasta riittävyydestään.
Eräs nuori kertoi meille kokevansa liikunnan aloittamisen lannistavaksi, koska ilman dopingaineita hän ei koskaan voisi näyttää samalta kuin sosiaalisessa mediassa esillä olevat ihmiset. Tämä on surullinen kehityssuunta, etenkin kun koko väestöä – ja erityisesti nuoria – tulisi kannustaa liikkumaan enemmän. Dopingaineiden avulla saavutettu ulkonäkö voi antaa harhaanjohtavan kuvan terveydestä, mutta todellisuudessa niiden käyttö ei edistä hyvinvointia ainakaan pitkällä aikavälillä.
Dopingaineiden vaikutukset ulottuvat laajalle. Tuhannet suomalaiset käyttävät anabolisia steroideja ja muita dopingaineita parantaakseen ulkonäköään tai suorituskykyään – usein ymmärtämättä niiden vakavia terveysriskejä.
Todellisuus on karu: dopingaineet voivat aiheuttaa hormonitoiminnan häiriöitä, lapsettomuutta, sydän- ja maksavaurioita sekä mielenterveysongelmia ja riippuvuusriskin. Myös terveydenhuollossa näkyvät dopingaineiden aiheuttamat komplikaatiot. Lääkäreitä ja terveydenhuollon ammattilaisia täytyisi kouluttaa enemmän tunnistamaan ja hoitamaan dopingaineiden käytön seurauksia.
Puhtaan liikunnan puolesta -toimintamallissamme on mukana yli tuhat toimijaa, jotka sitoutuvat edistämään kuntoilun dopingin vastaista työtä. Tämä osoittaa, että vaihtoehto on olemassa. Liikunnan kuuluu olla inhimillistä, jossa ihminen parhaimmillaan ylittää itsensä ja rajansa. Ja mikä parasta, vaarantamatta terveyttään.
Joni Askola
tiimipäällikkö
Mikko Lemettilä
asiantuntija
Petri Koskela
koulutuksen asiantuntija
A-klinikkasäätiön dopinglinkki
Tämä juttu on julkaistu Helsingin Sanomien Mielipide-palstalla 21.2.2025. Alkuperäinen julkaisu osoitteessa https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011043195.html.
Tykkää, jaa