Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Tapaustutkimus: SARMien aiheuttama maksavaurio

11.8.2022

Tutkimustiivistelmä. Tiivistelmän lopusta löydät linkin alkuperäiseen artikkeliin.

Selektiiviset androgeenireseptorinmodulaattorit (SARMit) ovat herättäneet suurta kiinnostusta niiden kudosselektiivisten vaikutustensa ansiosta verrattuna perinteisiin anabolisiin steroideihin. Yhdysvalloissa SARMeja markkinoidaan suorituskykyä parantavina lisäravinteina ja niitä on saatavilla helposti esimerkiksi verkon kautta. Lisäravinteita säädellään Yhdysvalloissa eri tavoin kuin reseptilääkkeitä, joten SARMien maksatoksisuudesta on vain vähän tutkimusta.

Tässä tapaustutkimuksessa 23-vuotias fyysisesti aktiivinen mies joutui gastroenterologian klinikalle keltaisuuden, ruokahalun heikkenemisen ja pahenevan kutinan vuoksi. Tutkimuksissa huomattiin maksa-arvojen olevan koholla ja miehellä oli taustalla SARMien käyttöä, mutta ei päihteiden tai lääkeaineiden käyttöä. Potilaan maksavaurion aste tutkittiin tarkemmin sairaalassa ja todettiin bilirubiinin olevan selvästi koholla 36,37 mg/dL (normaali: 1,2 mg/dl). Mahdolliset sairaudet kuten autoimmuunisairaudet tai virukset (c-hepatiitti) suljettiin pois. Potilas kotiutettiin 5 päivän kuluttua, mutta hän joutui palaamaan takaisin sairaalaan 2 viikon kuluttua maksan toiminnan ongelmien vuoksi.

Vaikka SARMeista puhutaan parempana vaihtoehtona anabolisille steroideille voivat tämän kaltaiset tapaukset viitata niillä olevan samankaltaisia haittavaikutuksia. SARMien käyttöön on aiemmin liitetty kolestaattisen maksavaurion riski ja tämä tapaustutkimus vahvistaa sitä käsitystä. SARMit saattavat vaurioittaa maksaa erilaisin mekanismein riippuen siitä millaisia SARMeja on käytetty. Vastaavia maksavaurioita on tavattu perusterveillä miehillä SARMien käytön jälkeen aiemminkin.

Yhdysvalloissa puolustusministeriö on aloittanut kampanjan, jonka tarkoituksena on tarjota näyttöön perustuvaa tietoa ravintolisistä palveluksessa oleville, heidän perheilleen ja terveydenhuollon tarjoajille. Tällaisia kampanjoita tarvitaan muuallakin lisäravinnetietoisuuden lisäämiseksi ja mahdollisten haitallisten vaikutusten esiintuomiseksi.

Byung, K, Lee MC, Park B, Bower R. 2022. Selective Androgen Receptor Modulator-Induced Liver Injury in Active Duty Male. Lue koko artikkeli täältä