Oman hormonituotannon käynnistyminen steroidien käytön jälkeen

Du är här

Kan den egna hormonproduktionen endast fås igång med mediciner efter att man använt steroider?

HCG (placentahormon) kan i viss mån snabba upp en återhämtning från nedsatt hormonproduktion. Det är dock inte nödvändigt att använda detta, eller antiöstrogener, eftersom den egna hormonbalansen med tiden återgår till det normala av sig själv, i allmänhet inom några månader. 

Om du i alla fall är av den åsikten att du behöver råd eller medicinsk vård för symtom som uppträder efter avlutad användning (t.ex. nedsatt sexlust, trötthet eller depression), lönar det sig absolut att uppsöka en läkare. Man bör inte p.g.a. negativa effekter använda placentahormon, antiöstrogener eller andra mediciner utan att konsultera en läkare. Läkaren kan också följa upp hur den egna hormonfunktionen återhämtar sig, t.ex. genom att bestämma LH- och testosteronhalter i serum.

En allmänläkare rådfrågar eller skickar dig till en specialistläkare som är förtrogen med ämnesområdet. Om du vill kan du själv också direkt uppsöka en specialistläkares mottagning. Kom ihåg att läkarna har tystnadsplikt, undersökningarna och vården sker därför helt konfidentiellt.