Du är här

Hur snabbt återgår en mans hormonfunktion till det normala efter att han använt anabola steroider?

Anabola steroider hämmar produktionen av de hypofyshormoner (LH och FSH) som reglerar testiklarnas funktion, och därmed testiklarnas produktion av testosteron. Redan efter ett par månaders användning av anabola steroider försvagas kroppens egen produktion av manliga könshormoner, snabbare i fall av större doser. Efter en längre tids användning (flera månader) kan den egna hormonproduktionen t.o.m. ha upphört helt.

Efter att man slutat med användningen av steroider, startar kroppens egen produktion av testosteron och produktionen av hypofyshormoner åter succesivt. Desto större de använda doserna har varit, och ju längre användningen har fortgått, desto längre kommer återhämtningen sannolikt att ta.

Härtill kommer användarens individuella egenskaper att ha betydelse för detta förlopp. Därför är det i ett enskilt fall svårt att förutse hur lång tid en återhämtning kommer att ta i anspråk. Enligt undersökningar och erfarenhet kan det ta 3-6 månader, men i svårare fall kan det ta t.o.m. ända upp till 12 månader.

Var den här artikeln till hjälp?
Totala antalet av rösterna 1239.