Oikeus paremmin voivaan kehoon: Yoga & Movement Center

Kirjoittaja: PLP-Mikko
Julkaistu: 22.04.2020

Tässä juttusarjassa esittelemme PLP-toimijoita. Ensimmäisenä haastatteluun pääsi Jarno Härkönen Yoga & Movement Center Espoosta.

PLP-Mikko ja Jarno Härkönen treenaavat.

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan aikana Tapiolassa sijaitseva Yoga & Movement Center Espoo on tilapäisesti suljettu, mutta Jarnon ohjaukseen pääset esimerkiksi kotitreenien muodossa Kotivalmennus.fi -palvelussa. Treenit soveltuvat mm. liikkuvuuden, toimintakyvyn ja voiman kehittämiseen sekä rentoutumiseen. 

Yoga & Movement Center Espoosta tuli viime vuonna 600. Puhtaan liikunnan puolesta (PLP) -toimija. Movement Espoon toiminnassa edistetään monipuolisen treenaamisen filosofiaa, jossa treenaajat kehittävät taitojansa turvallisesti ja järkevästi lähtötasosta riippumatta. Salilla valmentajien lajitaustoina on muun muassa joogaa, tanssia, karatea, Street Workouttia, sekä parkouria, ja vaikutteet näkyvät persoonallisesti kunkin valmentajan ohjauksessa.

Dopinglinkin Mikko haastatteli studion isäntänä toimivaa Jarno Härköstä Puhtaan liikunnan puolesta -toimijuudesta. Jarno on taustaltaan oikeustieteiden maisteri, ja vaihtoi aikoinaan juristin työn liikunta-alaan saadakseen työskennellä positiivisempien asioiden ympärillä. Matkassa kulkee edelleen vahva perusoikeudentaju ja se heijastuu esimerkiksi Jarnon treenifilosofiassa sekä ajatuksista antidopingista.

Minkä takia on tärkeä kuulua Puhtaan liikunnan puolesta -toimintamalliin ja mitä koet saavasi Puhtaan liikunnan puolesta -sitoumuksesta?

Kaikki näkyvyys ja kantaa ottaminen, mitä Puhtaan liikunnan puolesta -toiminta ja liikunta-alan kenttä antidopingin puolesta ottaa, on terve merkki ja tärkeää valistustyötä. Liikunta-alalla toimivien tulisi olla vahvasti näkyvillä kertomassa terveyttä edistävästä liikunnasta ja dopingin haitoista, etteivät varsinkaan nuoret lähde väärille raiteille.

Mitä puhdas liikunta merkitsee sinulle?

Puhtaan liikunnan puolesta puhuminen on aina ollut itselleni tärkeä teesi. Tuloksia halutaan usein ajatuksella ”täysillä ja kovaa”, ”nopeasti ja kiireellä”, jolloin dopingia saatetaan käyttää oikotienä onneen. Kaikessa toiminnassa tulisi mielestäni ajatella, mikä saa meidät voimaan paremmin sekä mikä on terveellistä ja järkevää. Kannustan valmennuksessa usein etenemään harjoittelussa rauhallisesti ja hitaasti, sillä niin me kehitymme ja saamme terveemmin, paremmin voivan kehon. Hyvä kunto ei riipu siitä paljonko nousee penkistä tai miltä kroppa näyttää peilistä vaan siitä, kuinka hyvin voit omassa kehossasi. Hyvän kunnon määritelmä tulisi mieluummin olla, että kehosi on vaivaton, kivuton ja pystyt tekemään haluamiasi asioita ongelmitta. Dopingkäyttö haittavaikutuksineen sotii tätä periaatetta vastaan eikä myöskään yleisesti kuulu omaan moraalikäsitykseeni.

Oletko kohdannut työssäsi/urallasi kuntodopingia?

Suoranaisesti en muuten kuin satunnaisina epäilyinä ja sivusta katsottuna joillakin kuntosaleilla. Kukaan ei ole koskaan tullut tarjoamaan eikä lähipiirissäkään ole esiintynyt dopingkäyttöä.  Olen yrittänyt eri elämäntilanteissa etsiä aina ympärilleni piirin, jossa jaetaan hyvä, terveellinen ajatusmaailma ja liikutaan monipuolisesti.

Kuinka toimisit, jos kohtaisit kuntodopingin käyttöä?

Pidän terveyttä yhtenä tärkeimmistä arvoista ja sitä ei usein osata arvostaa ennen kuin sen menettää. Terveyden kanssa ei kannata lähteä leikkimään. Jos joku käyttäisi tai harkitsisi käyttöä, yrittäisin käydä silmiä avaavan keskustelun isällisellä otteella käyttäjän kanssa. Moralisointi ei kuitenkaan kannata, vaan mieluummin asetutaan kuulijan tasolle, jolloin pistetään ajatusprosessi paremmin käyntiin eikä ihminen asetu niin puolustuskannalle.

Kuinka PLP-toimintaa voisi kehittää?

Aktivoisin liikunta-alan kenttää puhumaan enemmän tämän ajatuksen puolesta esimerkiksi somevideoiden kautta ja sellaisten henkilöiden kautta, jotka tavoittavat nuoria hyvin. Somessa positiivisilla hahmoilla, jotka jakavat tervettä tapaa treenata, olla ja kehittyä, on tärkeä merkitys nuoriin. Tästä yksi hyvä esimerkki on Joosua Visuri, jonka haastankin lähtemään mukaan Puhtaan liikunnan puolesta -toimintaan.

Kiitokset Jarnolle haastattelusta. Dopinglinkki toivottaa liikunnallista ja hyvinvoivaa kevättä!