Rehellistä liikuntaa ja ulkonäköpaineiden purkamista: VOIMA Personal Training

Kirjoittaja: PLP-Mikko, Sara Kivimäki
Julkaistu: 28.05.2020

Voima PT Sara Kivimäki työssään asiakkaan kanssa.

”Moni luovuttaa liikunnan aivan turhaan kokonaan, koska ei pysty vastaavaan kuin kuvissa tai videoilla puuhastelevat, loputtomasti vaivattoman näköisesti liikahtelevat energisen oloiset henkilöt.”
 
VOIMA Personal Training lähti hiljattain uusimpana toimijana mukaan Puhtaan liikunnan puolesta -yhteistyöhön. Studion valmentajalla Sara Kivimäellä on parinkymmenen vuoden kokemus liikunta-alalta ja erityisosaamista on kertynyt mm. raskaana olevien ja synnyttäneiden naisten, sairauksista ja leikkauksista toipuvien henkilöiden sekä tuki- ja liikuntaelimistön ongelmista kärsivien kuntoutuksesta. Haasteellisissakin tapauksissa Saralla on antaa asiakkaille työkaluja esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön vaurioiden näyttöön perustuvaan kuntoutukseen sekä stressin- ja kivunhallintaan.
 
Sara vastasi antidopingsitoumuksen allekirjoituksen yhteydessä Puhtaan liikunnan puolesta -lähettiläs Mikon haastatteluun. Saralle antidoping on oman historiansakin takia jo tärkeä perusarvo ja kentällä on vuosien varrella kohdattu myös kuntodopingin käyttöä. Vastauksista huokuu aitous ja rehellisyys.
 

Miksi sinulle oli tärkeää liittyä Puhtaan liikunnan puolesta -toimintamalliin?

Minulle on aina ollut tärkeää tieto, rehellisyys ja terveys, ja toivon voivani omalta osaltani vaikuttaa siihen, etteivät ihmiset heittäisi omiaan menemään. 
 

Mitä koet saavasi Puhtaan liikunnan puolesta -sitoumuksesta?

Olen pyrkinyt lähes 20 vuotta kertomaan asiakkailleni kuntodopingiksi laskettavista aineista ja niiden haitoista ihmiskeholle, ja mitä useampi taho tätä hyvin vaiettua asiaa tuo ilmi, sen parempi. 
 

Mitä puhdas liikunta merkitsee sinulle?

Puhdas liikunta merkitsee minulle ennen kaikkea rehellisyyttä. Nykypäivänä varsinkin sosiaalinen media ja aggressiivisesti muuttuneet, epäinhimilliset ulkonäköihanteet luovat valtavia paineita kasvaville nuorille ja kenelle tahansa, joka on kiinnostunut terveellisestä elämäntavasta, kuntoilusta tai jonkinlaisesta kilpaurheilusta, omasta kehostaan, toisten ulkonäöstä ja siitä miten muut hänet näkevät. Jopa huumeiksi laskettujen päihteiden ja alkoholin käytöstä puhutaan enemmän kuin kuntodopingista, jolla ihmisestä voidaan saada plastiikkakirurgisten toimenpiteiden lisäksi epäinhimillinen, vaikkapa naisesta rasvaton mutta lihaksikas ja suuririntainen. Samoin erilaisista vammoista ja raskaudesta toipuminen ällistyttävän nopeasti on erittäin todennäköisesti saatu aikaan ihmiskehoa muokkaavilla aineilla, ja tällaisiin turvautuneiden roolimallien ihannointi aiheuttaa epätoivoa, huonommuuden tunnetta ja monenlaisia toimintamalleja, jotka eivät ole laisinkaan terveitä, kuten nälkiinnyttäminen sekä sellainen fyysinen harjoittelu, joka ei ole ihmiselle sopivaa toimintaa. 
 
”Puhdas liikunta merkitsee minulle ennen kaikkea rehellisyyttä. Nykypäivänä varsinkin sosiaalinen media ja aggressiivisesti muuttuneet, epäinhimilliset ulkonäköihanteet luovat valtavia paineita kasvaville nuorille.”
 
Monet toimijat myyvät kunto-ohjelmia ja ruokavalioita valheellisilla väittämillä, ja toivoisin, että ihmiset saisivat lisää oikeaa tietoa, jotteivät syyllistäisi itseään tai pitäisi itseään epäonnistuneina vain siksi, etteivät itse saavuta luvatun kaltaisia tuloksia vastaavalla aikataululla ja annetuilla toimilla.
 

Oletko kohdannut urasi aikana kuntodopingia?

Kyllä olen. Aloitin liikunta-alan urani yli 20 vuotta sitten suurella kuntosalilla, joka oli hiukan profiloitunut nimeään ja logoaan myöten kovaa treenaavien saliksi, ja tuolloin Suomeen rantautuivat ketjusalit. Tavoitteena oli saada asiakkaiksi ns. tavallisia ihmisiä, mutta omistajat ja uusille asiakkaille osoitetut Personal trainer -viittaa kantaneet henkilöt olivat epäinhimillisen lihaksikkaita ja rasvattomia. Tunsin itseni heidän joukossaan lihavaksi ja oudoksi, vääränlaiseksi, ja sainkin kuulla siitä heidän toimestaan päivittäin. Olin tuolloin nuori ja sinisilmäinen, mutta hyvin nopeasti sain huomata, mistä he repivät energiansa, jaksamisensa ja kireytensä päivittäisistä karkki- ja pullahetkistä huolimatta. Olen treenannut ja ohjannut ryhmäliikuntaa lähes kaikilla pääkaupunkiseudun saleilla, ja jokaisella niistä on nähtävissä tämä vastaava ilmiö jollain tasolla. Joskus vuosia sitten ns. "roinaajat" oli helppo erottaa, nykyisessä muovista kehoa ihannoivassa maailmassa ihmiset eivät osaa tällaista tunnistaa. Kuntodopingiin käytettävät aineet ja tieto niistä ovat kehittyneet, niitä on saatavilla entistäkin helpommin, mutta hormonien lopullisesta toiminnasta ihmiskehossa tiedetään vieläkin vain vähän, ja siksi tällainen rentous tai vaikeneminen aiheen tiimoilta on hyvin pelottavaa. 
 
Osa kuntodopingiin käytettävistä aineista on erilaisia hormonivalmisteita, kuten testosteronin johdannaisia, insuliinia tai tyroksiinia, osa huumeiksi luokiteltavia, yleensä piristäviä aineita. Pelkästään tämän tiedostaminen yleensä hälyttää ihmisen ajattelemaan mistä, ja kuinka vaarallisesta asiasta, on kysymys. Aineiden alkuperäinen tarkoitus on lääkinnällinen, eli auttaa esimerkiksi vakavista palovammoista toipuvia parantumaan nopeammin tai edes jollain tavoin, auttaa karsinoissaan vieri vieressä paikoillaan seisovaa lihakarjaa kasvattamaan lihasmassaa ilman liikuntaa, korjata diabeteksesta tai kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivien hormonitasapainoa. 
 
Loputon pirteys ja jaksaminen saadaan aikaan amfetamiinijohdannaisilla, kuten efedriinillä. Hermoston uupuminen ja kipu vaimenee raskailla kipulääkkeillä, jolloin kovaa treenaaminen tauotta mahdollistuu helpommin. 
 

Kuinka toimisit, jos kohtaisit kuntodopingin käyttöä?

Minulle on tarjottu sitä, minua on pidetty hyvin tyhmänä kun en ole sitä käyttänyt esimerkiksi jaksamiseni, jännevammojeni tai rasvaprosenttini takia. Olen nähnyt sitä käytettävän, tarjottavan, myytävän ja ostettavan. Olen nähnyt tätä saleilla penkin ympärillä, pukuhuoneissa, parkkipaikoilla, vastaanotossa, kahvilassa. Olen nähnyt satojen ihmisten aloittavan kuntosalijäsenyyden silmissään epärealistinen kuva siitä, mitä ja kuinka nopeasti he saavuttavat saliharjoittelulla, kun seuraavat sen ja sen tunnetun gurun treeniohjeita ja ruokavaliota ja ihailevan kisaajia, julkisuuden henkilöitä, ohjaajia tai ystäviään, joista on silmin nähden tunnistettavissa tiettyjen aineiden aiheuttamat muutokset. Olen nähnyt ihmisten treenaavan turhaan esim. fitness-kisoja varten ja jäävän aina viimeiseksi, koska jotain puuttuu, nimekkäästä valmentajasta ja valtavasta työmäärästä huolimatta. 
 
Tämänhetkisessä työssäni kohtaan sitä vain harvoin, asiakkaideni alkuun joskus epärealististen odotusten muodossa, mutta pidän heille tarvittaessa luennon kuntodopingiin käytetyistä aineista ja niiden vaikutuksista, myös negatiivisista, jotka ovat väistämättömiä, tämän jälkeen asia on käsitelty eikä aihetta tarvitse enää pohtia. 
 

Kuinka Puhtaan liikunnan puolesta -toimintaa voisi kehittää?

Mielestäni asiasta pitäisi puhua paljon ja avoimesti. 
 
Riskinä on, että joku saattaa saada hyviä neuvoja ja ideoita kuntodopingin aloittamiseen. Vielä suurempi riski on tiedonpuute, ja se, että henkilö ottaa vastaan neuvoja ja tietoa sellaiselta henkilöltä, jota katsoo ylöspäin ja joka itse on vahvasti dopingin käytön puolella. Lisäksi liian kuormittava treeni yhdistettynä esimerkiksi liian vähäiseen ja yksipuoliseen ravintoon aiheuttaa varmasti loukkaantumisia ja sairastumisia, pelkästään hyvinkin lyhyt nälkiinnyttäminen (vähäinen energiansaanti plus suuri kulutus) aiheuttavat väistämättä syömishäiriöitä ja kieroutunutta minäkuvaa, joista on äärimmäisen vaikea päästä eroon. 
 
Itse teen työtäni mm. raskaana olevien ja synnyttäneiden naisten valmennuksen parissa, ja heille, iästä ja koulutustaustasta huolimatta, ympäristön luomat paineet ovat valtavat, vaikka puhuttaisiin pelkästään ulkonäöstä. Nopean raskaudesta palautumisen lisäksi tulisi olla onnellinen, toimelias, alati jaksava ja liikunnallinen, koska muutkin Instagramissa ovat. Unenpuute ja raskauden aikana muuttunut keho, puhumattakaan hormonaalisista tekijöistä, ovat faktoja, joita voi muokata vain hermostoa ja hormonitoimintaa vääristävillä aineilla.
 
 Voima PT Sara Kivimäki työssään asiakkaan kanssa.
 
”Toivoisin, että ihmiset saisivat lisää oikeaa tietoa, jotteivät syyllistäisi itseään tai pitäisi itseään epäonnistuneina.”

 

Muita antidopingterveisiä?  

Olen tällä hetkellä eniten huolissani nuorista, joille tulee jatkuvia paineita sosiaalisesta mediasta, se on läsnä kaikkialla, 24 tuntia vuorokaudessa. Itseään hakeva nuori voi hyvän tarkoituksen, kuten liikunnan ja terveellisten elämäntapojen aloittamisen, sijaan joutua henkiseen ja fyysiseen myllyyn, jota ylläpitää mahdoton tavoite. Pelkään tämän johtavan toiseen, vielä yleisempään ääripäähän, täydelliseen piittaamattomuuteen liikunnasta ja järkevästä syömisestä. Mitä useammassa paikassa faktoja puhuttaisiin, sen helpommin ne olisivat löydettävissä ja kenties järkevästi pohdittavissa. Seuroissa ja varsinkin painoluokkalajeissa valmentavien henkilöiden olisi hyvä ottaa aihe puheeksi junnujen keskuudessa, ei ihannoivaan vaan kylmän faktiseen sävyyn. Toivoisin, että aihetta sivuttaisiin myös kouluissa, ei vieläkään tuomitsevaan, vaan realistiseen sävyyn. Tieto lisää vain tietoa, kaikki muu on arvailua ja vääristelyä.
 
Kaikkialla maailmassa tarjottavat nettivalmennukset ja treenivideot, joiden kohteena ovat aikuiset ihmiset ja kuvituskuvina toimivat tai esimerkkiliikkeitä tekevät usein äärimmäisen kireät ja lihaksikkaat, epäinhimilliset kehot, ovat varmastikin asia, joita ei voida muuttaa, mutta oli keino mikä hyvänsä, toivoisin, että ihmiset saisivat tietoa, jonka pohjalta he voisivat kenties muokata omia olettamuksiaan ja tavoitteitaan. Moni luovuttaa liikunnan aivan turhaan kokonaan, koska ei pysty vastaavaan kuin kuvissa tai videoilla puuhastelevat, loputtomasti vaivattoman näköisesti liikahtelevat energisen oloiset henkilöt. 
 
Kiitoksia Saralle rehellisestä, ajatuksia herättävästä haastattelusta. Dopinglinkki toivottaa aurinkoista kesää!
 
Voiman logo

 

Lisää uusi kommentti