Puhtaan liikunnan puolesta

Puhtaan liikunnan puolesta

Dopinglinkki toteuttaa yhteistyössä liikunta-alan toimijoiden kanssa Puhtaan liikunnan puolesta -toimintamallia, jolla tuetaan puhdasta ja terveyttä edistävää liikuntaa. Tutustu toimintaamme alla olevien linkkien kautta.

Puhtaan liikunnan puolesta -sitoumukseen liittyminen on yksinkertaista

1. Täytä sitoumuslomake Liity mukaan -sivulla

2. Postitamme sinulle Puhtaan liikunnan puolesta -sertifikaatin sekä -logot esille laitettavaksi.

3. Lähetämme sinulle tunnuksen ja ohjeet Kuntodopingin perusteet -verkkokoulutukseen henkilökunnallesi jaettaviksi.

Lisätietoja antaa asiantuntija Mikko Lemettilä (050 4100 229 , etunimi.sukunimi (at) a-klinikka.fi)

Mikäli haluat liittyä mukaan tai olet jo jäsen, voit tiedustella Puhtaan liikunnan -puolesta -toiminnasta PLP-lähettiläältä. Lähettiläiltä voit myös kysellä Puhtaan liikunnan puolesta -materiaaleja omaan toimipisteeseesi.

Puhtaan liikunnan puolesta -toimintamalli on suunnattu kaikille suomalaisille liikunta-alan toimijoille. Sitoutumalla toimintamalliin toimija voi viestiä asiakkailleen, että he liikkuvat puhtaaseen liikuntaan sitoutuneessa, asiantuntevassa ja terveyttä edistävässä keskuksessa, jonka toimintaan ei kuulu dopingaineiden käyttö, välittäminen tai niiden mainonta.

Toimintamalliin sitoutuminen on toimijoille täysin maksutonta. Dopinglinkki on voittoa tuottamaton taho, jota rahoittavat sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustamiskeskus (STEA)  ja opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM). Dopinglinkki tarjoaa toimintamallin myötä käyttöön luotettavaa asiantuntijatietoa yhteistyön muodossa.

Toimintamalliin liittyneiden toimijoiden henkilökunnalle tarjotaan verkkokoulutus, joka mahdollistaa ammatillisen kehittymisen. Suurin osa dopingaineiden käyttäjistä on aivan tavallisten kuntourheilijoiden joukossa, joten ilmiöstä on hyvä olla tietoinen. 

Liikunta-alan yrittäjän on tärkeä tunnistaa dopingaineiden tai muiden terveydelle haitallisten aineiden käytön tunnusmerkit. Dopinglinkin neuvontapalvelussa myös henkilökuntasi voi kysyä anonyymisti mitä tahansa kuntodopingiin liittyvää aina terveydellisistä haittavaikutuksista tai ravintolisistä dopingaineiden puheeksiottoon asiakkaan kanssa. Ole yhteydessä meihin, mikäli sinulla on kysyttävää!

Kaikki sitoumuksen ennen vuotta 2015 allekirjoittaneet toimijat ovat saaneet sertifikaatin sekä tarrat ”Tervettä tietoa” ja ”Tervettä liikuntaa”. Tarrat löytyvät keskuksen vastaanotosta tai sisääntulosta. Nykyään aiemmat tarrat korvaa sinivihreä Puhtaan liikunnan puolesta -logotarra.

Puhtaan liikunnan puolesta -logo     

 

Puhtaan liikunnan puolesta toimintamalliin liittynyt toimija on mukana myös eurooppalaisessa yhteistyössä. EuropeActive (ent. European Health and Fitness Association (EHFA)) toivoo kaikkien eurooppalaisten kuntokeskusten sitoutuvan antidopingtyöhön erillisellä kansallisella sitoumuksella ja käyttävän sitoumuksen tunnukseksi luotua logoa toimitiloissa ja toiminnassaan.

Ammattitaitoinen ja hyvää asiakaspalvelua tarjoava toimija pitää osaamisensa ajan tasalla. Toimintamalliin liittyvässä verkkokoulutuksessa kuntodopingia käsitellään laaja-alaisesti kuntokeskusten erityispiirteet huomioiden.

Kuntodopingilla tarkoitetaan kilpa- ja huippu-urheilun ulkopuolista dopingaineiden käyttöä. Käytön motiivina on esimerkiksi kehon koostumuksen muokkaaminen tai liikuntasuorituksen parantaminen. Myös työelämän doping, laihdutusvalmisteet ja ravintolisät liittyvät läheisesti kuntodopingilmiöön. 

Liikunta-alan toimijoilla tulisi olla hyvät perustiedot kuntodopingista, ravintolisistä ja muista erityisvalmisteista. Myös ryhmäliikunta- ja yksilöpalveluja tarjoavien toimjoiden ja heidän henkilökuntansa on tärkeä tiedostaa dopingaineiden tai niihin rinnastettavien valmisteiden terveydelliset haittavaikutukset ja pyrittävä kannustamaan asiakkaita liikkumaan puhtain keinoin.

Dopingaineiden käyttö ei ole Suomessa kriminalisoitua. Sen sijaan dopingaineiden laiton valmistaminen, maahantuonti, levitys tai hallussapito levittämistarkoituksessa luokitellaan rikoslaissa dopingrikokseksi. Lue lisää dopinglainsäädännöstä.

Kuntodopingin torjumiseksi ja dopingasenteisiin vaikuttamiseksi tarvitaan laaja-alaista yhteistyötä ja ymmärrystä ennaltaehkäisevän työn tärkeydestä. Jokainen toimija voi edistää terveellistä ja terveyttä edistävää liikuntaa liittymällä Puhtaan liikunnan puolesta -toimintamalliin.

Toimintamalli antaa keinot puuttua havaittuun dopingaineiden käyttöön. Puhtaan liikunnan puolesta -toimintamalliin liittyneet toimijat ovat mukana tekemässä yhteiskuntavastuullisesti puhdasta ja terveellistä suomalaista liikuntaa.

Pääkaupunkiseutu

Ville Leskinen, 050 505 3721, etunimi.sukunimi (at) a-klinikka.fi

Tampereen seutu

Iida Koivula, 050 322 7071, etunimi.sukunimi (at) a-klinikka.fi