Puhtaan liikunnan puolesta Kaikille suomalaisille kuntokeskuksille tarkoitettu maksuton toimintamalli, joka antaa tietoa ja neuvoja kuntodopingiin liittyvistä ilmiöstä niin kuntokeskusten henkilökunnalle kuin asiakkaille.

Olet täällä

Puhtaan liikunnan puolesta

Dopinglinkki toteuttaa yhteistyössä kuntokeskusten kanssa Puhtaan liikunnan puolesta -toimintamallia, jolla tuetaan puhdasta ja terveyttä edistävää liikuntaa. Tutustu toimintaamme alla olevien linkkien kautta.

Lisätietoja antaa Puhtaan liikunnan puolesta -kehittämiskoordinaattori Ville Leskinen  (050 505 3721, etunimi.sukunimi (at) a-klinikka.fi).

Puhtaan liikunnan puolesta -lähettiläät toimivat pääkaupunkiseudulla, Oulussa ja Jyväskylässä. 

Mikäli haluat liittyä mukaan tai olet jo jäsen, voit tiedustella Puhtaan liikunnan -puolesta -toiminnasta oman alueesi lähettiläältä. Lähettiläiltä voit myös kysellä Puhtaan liikunnan puolesta -materiaaleja omaan kuntokeskukseesi.

Puhtaan liikunnan puolesta -toimintamalli on suunnattu kaikille suomalaisille kuntokeskuksille. Sitoutumalla toimintamalliin kuntokeskus voi viestiä asiakkailleen, että he liikkuvat puhtaaseen liikuntaan sitoutuneessa, asiantuntevassa ja terveyttä edistävässä keskuksessa, jonka toimintaan ei kuulu dopingaineiden käyttö, välittäminen tai niiden mainonta.

Toimintamalliin sitoutuminen on kuntokeskuksille täysin maksutonta. Dopinglinkki on voittoa tuottamaton taho, jota rahoittavat sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustamiskeskus (STEA)  ja opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM). Dopinglinkki tarjoaa toimintamallin myötä käyttöön luotettavaa asiantuntijatietoa yhteistyön muodossa.

Toimintamalliin liittyneiden kuntokeskusten henkilökunnalle tarjotaan verkkokoulutus, joka mahdollistaa ammatillisen kehittymisen. Suurin osa dopingaineiden käyttäjistä on aivan tavallisten kuntourheilijoiden joukossa, joten ilmiöstä on hyvä olla tietoinen. 

Kuntokeskusyrittäjän on tärkeä tunnistaa dopingaineiden tai muiden terveydelle haitallisten aineiden käytön tunnusmerkit. Dopinglinkin neuvontapalvelussa myös kuntokeskusten henkilökunta voi kysyä anonyymisti mitä tahansa kuntodopingiin liittyvää aina terveydellisistä haittavaikutuksista tai ravintolisistä dopingaineiden puheeksiottoon kuntokeskusasiakkaan kanssa. Ole yhteydessä meihin, mikäli sinulla on kysyttävää!

Kaikki sitoumuksen ennen vuotta 2015 allekirjoittaneet kuntokeskukset ovat saaneet sertifikaatin sekä tarrat ”Tervettä tietoa” ja ”Tervettä liikuntaa”. Tarrat löytyvät kuntokeskuksen vastaanotosta tai sisääntulosta. Jatkossa aiemmat tarrat korvaa oikeanpuoleinen sinivihreä Puhtaan liikunnan puolesta -logotarra.

Puhtaan liikunnan puolesta -logo     

 

Puhtaan liikunnan puolesta toimintamalliin liittynyt kuntokeskus on mukana myös eurooppalaisessa yhteistyössä. EuropeActive (ent. European Health and Fitness Association (EHFA)) toivoo kaikkien eurooppalaisten kuntokeskusten sitoutuvan antidopingtyöhön erillisellä kansallisella sitoumuksella ja käyttävän sitoumuksen tunnukseksi luotua logoa toimitiloissa ja toiminnassaan.

Ammattitaitoinen ja hyvää asiakaspalvelua tarjoava kuntokeskus pitää osaamisensa ajan tasalla. Toimintamalliin liittyvässä verkkokoulutuksessa kuntodopingia käsitellään laaja-alaisesti kuntokeskuksen erityispiirteet huomioiden.

Kuntodopingilla tarkoitetaan kilpa- ja huippu-urheilun ulkopuolista dopingaineiden käyttöä. Käytön motiivina on esimerkiksi kehon koostumuksen muokkaaminen tai liikuntasuorituksen parantaminen. Myös työelämän doping, laihdutusvalmisteet ja ravintolisät liittyvät läheisesti kuntodopingilmiöön. 

Kuntokeskuksen henkilökunnalla tulisi olla hyvät perustiedot kuntodopingista, ravintolisistä ja muista erityisvalmisteista. Myös ryhmäliikunta- ja yksilöpalveluja tarjoavien kuntokeskusten henkilökunnan on tärkeä tiedostaa dopingaineiden tai niihin rinnastettavien valmisteiden terveydelliset haittavaikutukset ja pyrittävä kannustamaan asiakkaita liikkumaan puhtain keinoin.

Dopingaineiden käyttö ei ole Suomessa kriminalisoitua. Sen sijaan dopingaineiden laiton valmistaminen, maahantuonti, levitys tai hallussapito levittämistarkoituksessa luokitellaan rikoslaissa dopingrikokseksi. Lue lisää dopinglainsäädännöstä.

Kuntodopingin torjumiseksi ja dopingasenteisiin vaikuttamiseksi tarvitaan laaja-alaista yhteistyötä ja ymmärrystä ennaltaehkäisevän työn tärkeydestä. Jokainen kuntokeskus voi edistää terveellistä ja terveyttä edistävää liikuntaa liittymällä Puhtaan liikunnan puolesta -toimintamalliin.

Toimintamalli antaa keinot puuttua kuntokeskuksessa havaittuun dopingaineiden käyttöön. Puhtaan liikunnan puolesta -toimintamalliin liittyneet kuntokeskukset ovat mukana tekemässä yhteiskuntavastuullisesti puhdasta ja terveellistä suomalaista kuntokeskusliikuntaa.

Pääkaupunkiseutu

Anna Niemelä, plp (at) a-klinikka.fi

Mikko Lemettilä, plp (at) a-klinikka.fi

Jyväskylä

Mareena Laine, plp (at) @-klinikka.fi

Oulu

Mirka Helander, plp (at) a-klinikka.fi