00:00:00 Intron juontaja
Tämä on Dopinglinkin podcast. Tässä podcastissa vastataan kuntodopingiin eli kilpaurheilun ulkopuoliseen dopingaineiden käyttöön liittyviin kysymyksiin.
00:00:21 DL-Ville
Tervetuloa dopinglinkin podcastin pariin ja täällä paikalla Joni ja Ville tuttuun tapaan ja tänään vieraana lääketieteen huippuosaamista, lääketieteen tohtori dosentti Antti Perheentupa ja sun erikoisalana lisääntymislääketiede, lapsettomuustutkimukset ja hormonihoidot. Haluatko Antti näin aluksi kertoa, että mitä andrologi tekee ja millä tavalla liityt kuntodopingiin?
00:00:53 Antti Perheentupa
Andrologi on vähän hankala termi sen takia, että andrologi on ikään kuin miesten hormoniasiantuntija, mutta andrologin töitä tehdään kovin monella taustalla ,että siinä missä mä oon itse naistentautien erikoislääkäri, niin andrologeja on, sitten sisätautilääkäreitä, on urologeja, on lasten lääkäreitä. Ja sitten tietysti siitä riippuen vähän minkälainen tausta kenelläkin on, niin, niin myöskin se, mitkä asiat parhaiten osaa ja tietää niin vähän vaihtelee.
Mun kohdalla tietysti se korostuu sillä tavalla, että mä oon vähän niinku kiveksen toiminnan asiantuntija. Ja kun kiveksille on kaksi tehtävää, toinen on testosteronin tuottaminen ja toinen on siittiöiden tuottaminen, niin toisten kohdalla mietitään testosteronituotantoa tai sen puutetta ja toisten kohdalla sitten se siittiötuotanto on tärkeämpi. Ja nyt kuntodopingiinhan ne tietysti liittyy aika tarkkaan sen takia, että doping ei yleensä kenenkään hedelmällisyyttä paranna. Että joko mä oon pohtimassa matalaa testosteronia ja miten sitä voitaisiin korjata tilanteessa niin, ettei hedelmällisyys heikkene, mutta ehkä tavallisempaa nykyään on se, että mä korjailen sitten niitä jälkiseuraamuksia mitä dopingista on tullut, mikä usein on sitten se, että hedelmällisyys on aika lailla paljon heikentynyt.
00:02:28 DL-Joni
Joo ja nämä hormonimuutokset ja hormonihäiriöt, jos puhutaan dopingaineiden haittavaikutuksista ja varsinkin androgeenien, niin haittavaikutuksiakin on monia erilaisia ja osalle voi ilmetä ja osalle ei, mutta nämä hormonimuutokset on oikeastaan semmoisia, mitä ei voi välttää, jos käyttää androgeeneja. Eiks näin oo?
00:02:49 Antti Perheentupa
Niin siis on totta, että toisille tulee rinnat kasvaa tai rinnat aristaa ja toiselle tulee paha akne ja aineenvaihdunta voi häiriintyä, voi tulla sokeri-insuliini-rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä ja ne on aika yksilöllisiä ja eihän kukaan tiedä testaamatta sitä, että mitä on jollekin sokeriaineenvaihdunnalle tai rasva-aineenvaihdunnalle tapahtunut. Mutta toisin päin, koska käytännössä kaikilla näillä tällaisilla anabolisilla dopingaineilla on androgeeninen vaikutus elikkä testosteronin kaltainen vaikutus, niin siitä seuraa suoraa se, että ne käytännössä enemmän tai vähemmän tempaa omaa siittiö- tai kiveksen toimintaa ja sitä kautta oma testosteronin eritys vähenee ja siittiötuotanto aika tavallisesti pysähtyy kokonaan osalla. Osalla tietysti voi olla jotain vähän siittiöitä, mutta tyypillisesti se on aika dramaattinen se vaikutus.
00:03:55 DL-Joni
Tuota siis osaaksä sanoa ihan suoraan, että miten nää dopingaineet näkyy? Mitä niitten nämä oireet mitä sä kuvailit, niin miten ne näkyy sun työssä?
00:04:05 Antti Perheentupa
Mulla on kahdenlaista. Ikävin tilanne on se, että ei ole mitään ymmärrystä siitä, että näillä asioilla on yhteys ja pahimmassa tapauksessa voi olla, että on vaimoa jo hoidettu raskauden aikaansaamiseksi ja sitten todetaan, että siittiöt puuttuu kokonaan, mutta ei ole yhtään ymmärrystä siitä, että mistä se johtuu. Ja sitten kun me tehdään tietysti aika varhaisessa vaiheessa sen siemennesteanalyysin pohjalta sitten näitä hormonitutkimuksia, niin tavallisessa tilanteessa, jos se on se dopingaineiden käyttö päällä, niin ne aivolisäkkeen hormonit LH ja FSH, jotka säätelee kiveksen toimintaa, niin nehän nyt on käytännössä nolla.
Sitten on tietysti se, että testosteronin määritys on hankala, koska toiset anaboliset ei ole tietysti testosteronia ollenkaan ja silloin se testosteronitaso, koska ei mitään tule omasta kiveksestä, niin se voi olla hyvin matala.
Sitten taas joku on jättänyt pois ne dopingaineet ja se palautuminen, varsinkin jos on käytetty isoja annoksia niin se voi olla tosi, tosi hidasta ja silloin tietysti voi tulla vastaan se, että ei hakeudutakaan hoitoon sen takia, ettei olisi ymmärrystä tälle lisääntymisen yhteyteen, vaan ettei tahdo pärjätä sen takia, että kun lopettaa sen anabolin käytön, niin siinä voi mennä kuukausia ennen kuin se oma testosteronin tuotanto lähtee käyntiin ja sitten on voi olla aika sippi, erektiohäiriöitä, libido puuttuu kokonaan. Siinä kohdassa oirekuva voi olla aika monenlainen johtuen siitä, että se testosteronin tuotanto on niin vaatimaton.
00:06:02 DL-Ville
Joo, tuosta testosteronikorvaushoidosta, niin Suomessa ja globaalistikin on reseptin määrät moninkertaistunut. Niin osaatko sä eritellä minkälaisia syitä tässä voisi olla taustalla?
00:06:15 Antti Perheentupa
Joo siis mähän on aikanaan itse tutkinut näitä ikääntyvien ihmisten testosteronin asioita ja ikääntyvillä, joilla tarkoitetaan nyt niinku neljästäkympistä tai ehkä viidestäkympistä ylöspäin, niin on aika yksiselitteisesti osoitettu se, että jos tutkitaan normaalipainoisia ja terveitä ihmisiä, niin se iän myötä tuleva testosteronin pitoisuuden lasku on aika vaatimaton. Mutta nyt sitten on ikään kuin vähän niinku oma koulukunta jostain syntynyt siihen, varmaan Amerikasta rantautunut meille, missä huomattavasti paljon nuoremmat miehet hakeutuu mitä ihmeellisimpien oireiden kanssa. Aika usein vähän niinku jo tiedetään, että kenelle lääkärille kannattaisi mennä, jos haluaa testosteronihoitoa.
Ja siellä on tietysti seassa sellaisia miehiä, jotka ehdottomasti tarvitsee sen ja hyötyy siitä ja se on tavallaan ihan asianmukaista hoitoa. Mutta sitten on hemmetin liberaalia käytäntöä, että aloitetaan hyvin epätyypillisiin oireisiin aika lailla normaalilla testosteronipitoisuudella hoitoja ja ajatellaan, että tällä tavalla tilanne helpottaa ja kun on olemassa tämä tämmöinen placebo-vaikutus. Eiks niin että, lume, vaikka sä syöttäisit sitten kalkkitablettia, niin monella joksikin aikaa kaiken maailman oireet helpottaa, niin koetaan, että siitä on hyötyä. Ongelmana vaan sitten se, että ihan tuommoisella tavallisella testosteronikorvaushoidollakin oma testosteronin tuotanto huomattavasti heikkenee ja varsinkin pistettävillä lääkkeillä menee lähelle nollaa ja se tarkoittaa sitä, että jos oma pitoisuus nyt on, vaikkapa sanotaan 15 nanomoolia litrassa, joka on ihan selvästi vielä normaali, niin siihen sitten aloitetaan pistettävä lääke, niin se omasta takaa oleva 15 kyllä aika lailla tarkkaan häviää ja jäljelle jää sitten se mitä siitä pistoksesta tulee, joka tietysti sitten vähän muuttuu sen mukaan kuinka pitkä aika aina pistoksesta on kulunut.
Se on hankala koska siitä on sitten vähän vaikea päästä heti helposti eroon.
Et jos sä koet, että sä hyödyt siitä ja sitten sitä jatketaan joitakin kuukausia, niin sit se lopettamisen kohdassa pitää olla joku ratkaisu, millä selvitään sitten sen hetken yli, kun se oma tuotanto uudestaan käynnistyy.
Se on nyt onneksi näissä testosteronikorvaushoidossa harvoin on ihan hirveän pitkä se viive, mutta kyllä aika monet kokee hankalana sen.
Nyt sitten ei ole ihan huhupuheita se, että olen keskustellut ihan omien ystävieni kanssa, että kyllähän tuolla saleilla, jos nyt tälleen vähän yleistetään, niin salillakin usein on ihmisiä, jotka tietää, että mihin pitää hakeutua, että saa helpolla testosteronia. Siis tarkoitan ihan lääkäreiltä ja tietynlaisilla oireilla helposti hoidetaan vähän riippumatta niistä testosteronipitoisuuksista ja kyllähän se nyt olisi tärkeä kuitenkin ymmärtää ja on se vähän tuota perusfysiologiaa, mikä mun mielestä, jos ajatellaan tämmöistä saliharrastusta, esimerkiksi, että jos treenaa oikein kovaa, niin se on ikään kuin fysiologiaa, että testosteroniarvot menee matalaksi. Ja eikö niin, että ylikunto on tilanne, jossa elimistö on vedetty liian tiukalle ja se vaatii palautumista ja se, että semmoisen ylikunnon kohdalla mitataan, että testosteroni on vähän alakanttiin, niin kyllä se nyt ensimmäiseksi pitäisi hoitaa se treenin ja levon suhde kuntoon, eikä ruveta hoitamaan sitä testosteronilla.
Ja tää on varmaan nyt semmoinen yksi ryhmä ainakin, joka selittää sitä, että nää reseptimäärät on on kohonnut. Osa siitä on varmaan aiheellista ja perustuu siihen, että tämä todellinen kiveksen vajaatoiminta tunnistetaan paremmin ja osataan hoitaa ja sen hoidon kynnys on madaltunut. Mutta sitten maailmalta on kantautunut tää tämmöinen, mä en oikein tiedä mikä on suomenkielinen termi, mutta puhutaan tästä appearance enhancing -douppaamisesta, että on kivampi näyttää vähän rotevammalta.
Ja niin sitä voi tehdä salilla ja sitä voi tehdä testosteronilla. Ja sitten kun yhdistää nämä, niin sitten se on ikään kuin tehokkaampaa. Ihan niin kuin kilpaurheilussa, vaikka se tavoite on siinä mielessä eri, että tulos, jota haetaan, niin on ulkomuoto.
00:11:30 DL-Joni
Kyllä, tosi fiksuja sanoja. Ja puhutaan tuosta testosteronin korvaushoidosta ja sitten kuntodouppaamisesta, niin mekin yleensä halutaan pitää semmoinen selkeä ero, että on myös lääkinnällisiä selkeitä syitä miksi määrätään ja hoidetaan testosteronin vajetta, mutta me ollaan törmätty hirveän usein semmoiseen, just niinku puhuit, et on vähän semmosia, tosi epämääräisiä oireita. Väsymystä ja haluttomuutta, energian puutetta ja sitten tavallaan jopa masennusta. Ja sitten pidetään, et se testosteroni on se avain siihen kaikkeen ja sitten sitä ei olekaan helppo sitten saada. Niin sitten, että tässä on joku tämmöinen jopa salajuoni, että niinku suomalaiset miehet halutaan pitää masentuneena ja että kyllä pitäis saada testosteronia koska naisetkin saa niin helposti muun muassa hormoniehkäisyä tai naisten vaihdevuosiin.
00:12:21 Antti Perheentupa
Niin siis siitä, on kyllä erittäin tärkeä asia todeta se ja meillä ei varmaan tällä hetkellä koulujen terveyskasvatuksen oppimäärä riitä tähän, että siinä mielessä yleissivistystä vähän kaivattaisiin lisää tässä. Mutta, että kun naiselle tulee vaihdevuodet, niin naisen estrogeenin tuotanto menee nollaan ja kuukautiskierto loppuu. Hedelmällisyyshän on silloin jo loppunut aikaisemmin, että eihän se naisen hedelmällisyys oikeasti kestä sinne asti, että kuukautiset jää kokonaan pois. Mutta siinä kohdassa, kun kuukautiset loppuu, niin estrogeenitaso on kovin kovin matala.
Mutta ei miehillä ole samanlaista. Tää on niinku toistetusti esillä aina tämä kysymys, että miksi, eikö tämmöistä andropaussia, että kivesten toiminta jotenkin niinku loppuisi, niin se vaatii kyllä niinku.
00:13:17 DL-Joni
Joo just tämä.
00:13:20 Antti Perheentupa
Kirurgin toimenpiteen sitten, että otetaan kives pois käytännössä tai tapahtuu joku muu trauma tai jotakin muuta. Että niinku fysiologisesti iän myötä ei tapahdu miehellä semmoista dramaattista muutosta ja sen takia, kun puhutaan andropaussista, silloin kun siitä puhutaan. Nythän sitä on yritetty muuttaa tämmöiseksi ikään liittyväksi relatiiviseksi tai suhteelliseksi hypogonadismiksi.
Mutta siinä missä se on varmaan suurin piirtein kaikilla yhdeksänkymppisenä, niin sitä niinku mitattavaa ongelmaa ei terveellä ihmisellä kyllä juuri esiinny neljä-viisikymppisenä ja kyllä siinä hirveästi korostuu elintapa-asiat. Ja mä oon itse yrittänyt aina tuoda esille sitä, että ei sitä pidä ylenkatsoa, että suomalainen mies hakeutuu lääkäriin. Kun suomalainen mies tulee lääkäriin, niin se on se on harvinainen tapaus ja se pitäisi hyödyntää. Mutta, että se pitäisi lähteä, totta kai pitää tehdä perusselvitykset, että kilpirauhanen toimii ja ettei ole mitään tämmöistä metabolista oireyhtymää, että olisi ylipainoa tai verenpainetautia ja kaikki tämmöiset asiat pitää käydä läpi, mutta kyllä niissäkin se elintapamuutos on ensimmäinen asia ja silloin pitäisi hyödyntää se. Se vaatii kärsivällisyyttä ja se vaatii ammattitaitoa ja se usein vaatii enemmän kuin yhden käynnin mutta se on musta tavallaan vähän semmoinen murheellisen simppeli ajatus yrittää ratkaista sitä sillä, että tämä varmaan voisi johtua tästä vähän normaalia vain hiukkasen normaalin alarajan yläpuolella olevasta testosteronista. Ja se on niin kuin ongelmallista.
Ja sitten ne menee tietysti limittäin, että jos me puhutaan kuntodopingista, niin se menee hyvin helposti limittäin tämän testosteronikorvaushoidon kanssa, koska varmaan on hirveä määrä Suomessakin tämmöistä testosteronin korvaushoidoksi naamioitunutta kuntodopingia.
00:15:42 DL-Ville
Tuota mitä syitä siihen sitten on, että testosteronihoitoa ei tule aloittaa kevyin perustein?
00:15:50 Antti Perheentupa
No ensinnäkin tietysti aina täytyy muistaa se, että aika harva hoito on ihan täysin riskitöntä tai ettei siihen liity mitään sivuvaikutuksia. Ja kyllä se jos se kives toimii kohtalaisen hyvin, niin ei ole miehen kohdalla, päinvastoin kuin naisen kohdalla, jos nyt niin päin tätä asiaa mietitään, niin meillähän on paljon semmoisia naisten vaivoja, jos nyt semmoinen termi sallitaan tässä, joissa yhdistelmä-e-pilleri on ratkaisu kuukautiskipuihin tai kiertohäiriöön tai tällä lailla. Ja siinähän käy ihan samalla tavalla kuin testosteronihoidossa siinä mielessä, että se munasarja lähtee täysin niinku lomalle.
Mut ei miehen kohdalla ole oikein tyypillisesti semmoisia vaivoja, joissa voisi ajatella, että se jotenkin hyödyllistä se oma kives laittaa lomalle. Ja silloin tietysti ensimmäinen asia, jos nyt miettii lisääntymislääketieteen vinkkelistä, niin tietysti se, että se siittiötuotanto lähtee lomille, niin se tapahtuu hyvin äkkiä.
Kyllä se tietysti palautuu, mutta ikävimmissä tilanteessa, missä mäkin oon ollu, niin sitten kun vaimo rupee olemaan neljänkympin korvilla, niin se rupeaa se vaimon hedelmällisyys kanssa sitten iän myötä heikkenemään ja sitten se on vähän tuskaista yrittää saada se siittiötuotanto kiireellä käyntiin, kun vaimon hedelmällisyys iän myötä koko ajan heikkenee, että se on nyt niinku semmoinen itsestään selvä asia.
Sitten, kun puhutaan niinku varsinaisista dopingasioista, niin että käytetään oikein anabolisia steroideja, niin niihin tietysti liittyen sitten riippuu annoksesta ja mitä kaikkea käytetään, niin kyllähän me tiedetään, että siellä on näitä tämmöisiä yllättäviä äkkikuolemia ja sairastumisia. Ja me ei toki tiedetä juurikaan juuri kenenkään kohdalla, että minkälaista käyttöä siellä on ollut, mutta mä en nyt ehkä kuntodopingin kohdalla olisi siitä huolissaan, jos ei se ole kovin villiä.
Eturauhassyöpä on ollut semmoinen koko tähän testosteronihoitoon liittyvä huolenaihe, mutta ei siitä oikein mitään semmoista, hyvin selvää näyttöä, että ainakaan se selvästi mitään eturauhassyövän riskiä lisäisi.
Se on nyt tärkeä asia, että tietysti jos sattuisi olemaan jo alkava eturauhassyöpä niin, niin sit se testosteroni hoito on huono. Mutta nyt jos me mietitään kuntodopingia, niin ehkä suurin osa näistä ihmisistä on kuitenkin vielä sen verran nuoria, ettei se eturauhassyöpä nyt varmaan ole siellä kytemässä.
Mutta sitten on, on toinen asia on ihan selvästi se, että mä oon kyllä, niin kuin havaitsen sen työssäni, että kun meillä on sellainen potilas, joka syystä tai toisesta on käyttänyt aika isoja annoksia testosteronia, niin että sen sijaan, että pysyttäisiin normaalialueella, elikkä että se olisi jossakin, sanotaan 15-25 välillä se kokonaistestosteroni, jos joku on neuvonut tai joku on itse päättänyt, että hän hyötyy siitä, että, että se testosteroni onkin tuolla jossakin normaalin ylärajoilla tai sen yli, niin sillä on keskushermostovaikutuksia ja se aiheuttaa jonkun sortin riippuvuutta ja sitten on oikeasti aika vaikea tulla enää toimeen sillä oman kiveksen testosteronituotannolla tai ainakin siihen totuttelemiseen menee aikaa ja siihen tyypillisesti liittyy sitten seksuaalifunktioiden häiriöt ja se on tietysti vähän hankala tilanne, jos se oma testosteronin tuotanto on niinku ihan normaalia ja varsinkin sitten, jos pitäisi se vaimo saada raskaaksi ja sen puolesta olla tauolla näistä, niin kyllä mä törmään aina välillä siihen. Pahimmillaan mä oon ollut tilanteessa, jossa on aloitettu testosteronilääkitys potilaalle, joka on ymmärtänyt sitten, että sillä on tämmöinen vaikutus. Mä kysyin, että minkä takia tämmöinen on aloitettu, niin ei hän oikein itse edes ymmärtänyt, että mikä se oire oli, mitä sillä on lähdetty niinku ratkaisemaan.
Että kyllä siinä musta pitää miettiä ensin huolella se, että se on niinku perusteltua ja sitten pitää myöskin nähdä, että siitä on hyötyä ja sitten tietysti olisi kauhean tärkeätä, että ymmärretään tämä vaikutus kiveksen toimintaan. Pitäisi ymmärtää sen vaikutus keskushermostoon. Sillä on mielialavaikutuksia, sillä on erityisesti näitä libidovaikutuksia. Ja en mä nyt ihan malta olla mainitsematta sitäkään, kun sekin on joskus tavallista ja saleilla yhdistellään tietysti näitä hormonihoitoja aika lailla, niin, niin testosteronin vaikutukset vaan menee sillä lailla, että se testosteroni sellaisenaan on vastuussa osasta niistä, mutta sitten sitä muutetaan elimistössä kaikkein potenteimmaksi, tehokkaimmaksi androgeeniksi ja sen nimi on dihydrotestosteroni.
Ja me tiedetään, että esimerkiksi kaljuuntuminen tai eturauhasen liikakasvu liittyy siihen dihydrotestosteroniin ja niinpä on olemassa lääkkeitä, jotka estää sen testosteronin muuttumisen dihydrotestosteroniksi. Niitä saa kaupasta kaljuuntumisen estoon esimerkiksi. Samalla tavalla osa niistä testosteronin vaikutuksista tulee estrogeenin kautta. Elikkä aromataasi niminen entsyymi muuttaa testosteronia estrogeeniksi.
Ja, vaikka me ajatellaan, monet ajattelee virheellisesti, että libido- ja erektioasiat on suoraviivaisesti testosteroniriippuvaisia asioita, niin se ei pidä ihan paikkaansa. Vaan se, että riittävän iso osa siitä testosteronista muutetaan nimenomaan naissukuhormoniksi eli estrogeeniksi, on erittäin tärkeätä sen libido- ja erektioasian kannalta, että näiden tämmöinen koplaaminen, siihen liittyy sitten ongelmia näissä sexfunktiossa ja kyllähän nää aromataasin estäjät, anastrotsoli kai on tavallisin mitä käytetään, niin siinä on huoli siitä, että kun testosteroniannokset nousee, tai käytetään testosteronia, niin osa siitä muuttuu estrogeeniksi ja toisillahan se kasvattaa rintoja. Tulee gynekomastia, elikkä rinnat kasvaa ja ne voi aristaa ja se on tietysti asia, jota pystyy estämään näillä aromataasin estäjillä, mutta että siinä tulee sitten helposti kaupan päälle muuta riesaa.
Että tämmöisiä asioita tässä nyt helposti tulee mieleen.
00:23:05 DL-Joni
Joo, päästiin tuohon estrogeeniin vähän, niin varsinkin maallikko ajattelee helposti, että estrogeeni, naishormoni, miehillä ei sitä ole ollenkaan. Miten tärkeä estrogeeni on miehellä ja puhuit että nämä testosteronikuurit nostaa myös sitä estrogeenipitoisuutta, niin miten tärkeää on pitää testosteroni-estrogeeni-tasapaino elimistössä ja miten tärkeä estrogeeni on miehen elimistölle?
00:23:32 Antti Perheentupa
No siis estrogeeni on erittäin tärkeä, että nyt jos otetaan oikein helppo esimerkki, vaikkei sitä nyt ehkä ensimmäiseksi useinkaan mietitä, niin se on se, että jos mieheltä puuttuu estrogeenireseptori kokonaan, se on nyt tietysti äärimmäinen harvinaisuus, mutta se on tämmöinen luonnossa on joitakin satunnaisia yksilöitä ja miehiä, joilta estrogeenireseptori puuttuu, elikkä vaikka heillä on estrogeenia, niin se vaikutus on nollassa. Niin kyllä heillä on surkean laatuiset luut.
Eli luusto vaatii estrogeenia ja jos oikein pitkiä aikoja käyttää tämmöisiä estolääkityksiä, joilla se estrogeenin muodostuminen estetään, niin kyllä siinä väistämättä vähän tulee huoli sen luustonkin kehityksestä ja siinä on tietysti ihan eri asia se, että hoidetaanko, onko se viisikymppinen mies jonka luusto on niinku tavallaan kehittynyt ja se on aikuinen. Että jos ajatellaan niinku kaksikymppistä nuorta miestä, niin ei se luusto ole silloin vielä kerännyt sitä kaikkea mineraalitiheyttä mitä se kerää ja siinä mielessä se on vähän erilainen tilanne.
Sitten on ihan yksiselitteinen asia. Näillä on tietysti vaikutusta rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan. Mä itse näen työssäni sen koko ajan sillä lailla, että kun me yritetään hormonihoidolla parantaa siemennesteen laatua ja nyt mä puhun miehistä, joilla ei ole mitään hormonin käyttöä tai dopingtaustaa, niin me käytetään aika usein lääkkeitä, joilla me vähennetään joksikin aikaa sitä estrogeenin vaikutusta, koska se on vähän niinku jarru sinne aivolisäkkeen tasolle. Ja on erittäin tavallista, että siinä yhteydessä esiintyy haluttomuutta. Voi olla vähän pinna kireällä. Toiset valittaa erektiohäiriöitä.
Nimenomaan toi seksuaalinen haluttomuus tulee helposti siitä. Se on tämmöinen erittäin lyhyenkin hoidon aikana todettava selkeä sivuvaikutus.
Että tietysti sen luonnon normaali toiminta, missä se testosteroni muuttuu estrogeeniksi ja siihen dihydrotestosteroniksi, niin se on kyllä erinomaisen hyödyllinen ja tärkeä. Ja kyllähän me tiedetään se lapsettomuusklinikoiden tuloksista, että esimerkiksi kaljuuntumisen estolääkitykseen liittyy hedelmällisyysongelma, että huonospermaisilla miehillä jos on käytössä kaljuuntumisen estolääkitys, niin aika lailla tilanne paranee, kun sen lääkityksen lopettaa. Se on semmoinen ongelma, että sitä me ei pystytä mittaamaan millään verikokeella.
Että jos me kysytään sitä meidän potilaalta erikseen sen takia, että se ei jää mistään verikokeesta kiinni ja ne on tämmöisiä kudostason tapahtumia, jotka ei näistä verestä mitattavista hormoneista oikein mitenkään tule esille. Mutta tuota ne on nyt tavallisimmat asiat, mihin mä törmään, että se on musta semmoinen ihmeellinen ajatus, että joskus törmää siihen, että on aloitettu niinku kertalaakista testosteronin korvaushoidon rinnalle aromataasin estäjä ja sillä ajatuksella, että niinku korjattaisiin testosteroni-estrogeenisuhdetta.
Sitä mä en oikein niinku hormoninäkökulmasta ymmärrä ja herää kysymys, että ymmärsinkö se lääkäri, joka semmoisen kombinaation on virittänyt.
00:27:20 DL-Joni
Niin eli ei ole hyvä kombinaatio?
00:27:22 Antti Perheentupa
No, no siis ei se ole. Ei se ole semmoinen asia millä aloitetaan näitä. Että jos meillä on tämmöisiä oireyhtymiä, joista esimerkiksi klinefelterin oireyhtymä, jossa miehellä on, normaalin XY-sukupuolikromosomiston sijaan kaksi X-kromosomia, niin siihen liittyy aika tavallisesti tämmöinen gynekomastia ja silloin voi olla perusteltua miettiä tämmöisiä hoitoja. Tai sitten, jos katsotaan, että testosteronin hoito on hyödyllinen ja välttämätön ja sen aikana tulee sitten rintojen aristusta tai kipua, niin sitten voidaan pienellä annoksella koittaa hoitaa se.
Mutta että niinku tämmöisiä paketteja tempaistaan suoraan päälle, niin aika eksoottisia ratkaisuja on nähty siitä, kun viritetään näitä samoja hormoneja, mitä mä tässä nyt olen pyöritellyt. On ihmisiä, joilla on yhtä aikaa testosteronihoito ja sitten niillä onn estolääkitys siihen, ettei hiukset lähde päästä ja sitten on toinen estolääkitys, ettei rinnat kasva. Ja kyllä siinä sitten jo sotketaan elimistöä aika lailla.
00:28:39 DL-Joni
Nopee vielä tohon estrogeeniin liittyen ja vähän mainitsitkin tuosta gynekomastiasta, niin sehän on semmoinen suht tyypillinen oire, kun käytetään androgeeneja, niin miten se hoitaminen? Onko se ihan palautuva, voiko palautua itsekseen vai millä semmoista lähdetään hoitamaan, jos tulee?
00:28:54 Antti Perheentupa
No siis se liittyy siihen, että se testosteroni muuttuu estrogeeniksi ja se nyt tietysti ei ole mikään toivottava vaikutus, vaan se on toki sivuvaikutus, eikä oikein mukava ja monilla siihen liittyy jonkun sortin kipu.
Ja kyllä totuus on se, että jos ne rinnat pääsee kasvamaan merkittävästi, niin ne harvoin oikein palautuu. Ja kyllä silloin aika usein joudutaan kirurgiseen toimenpiteeseen.
Mutta kyllä siinä mun mielestä lähtökohta aika selkeästi on kuitenkin se, että kun tämä asia käydään läpi tilanteessa, jossa aloitetaan tämmöisiä hormonihoitoja ja jos tulee semmoinen oire, niin ei se niin ole, että ne rinnat heti pamahtaa kasvavaksi, vaan ne oireilee muuten ja sitten pitää miettiä joko sitä testosteroniannosta, ettei se ole liian iso tai sitten pitää miettiä sitä, että onko tarpeellista joku tämmöinen pieniannoksinen estolääkitys. Sitten mä henkilökohtaisesti, jos tämmöisiä estolääkityksiä tarvitaan, niin silloin hyvä kysymys on se, että kun se estolääkitys sellaisenaan lisää elimistön omaa testosteronin tuotantoa, niin aika hyvä kysymys on se, että minkä ihmeen takia sitten siinä kohdassa oikeastaan kannattaisi katsoa tarviiko koko testosteronia siinä yhtälössä, kun semmoinen aromataasin estäjä lisää sitä omaa testosteronin tuotantoakin jonkin verran.
00:30:25 DL-Ville
Joo tämmöinen omaehtoinen korvaushoito on tietyllä tavalla joillakin käytössä. Jos tuota epäillään, että omat testotasot on madaltuneet ja tämmöinen milli per viikko tuntuu olevan semmoinen yleinen omaehtoinen korvaushoitoannos, niin mitä riskejä tämmöiseen omaehtoiseen korvaushoitoon liittyy?
00:30:49 DL-Joni
Eli, että ne aineet hankitaan muualta kuin lääkäriltä.
00:30:53 Antti Perheentupa
Niin mun mielestä suurin ongelma on se, että ensinnäkin hyvä kysymys on se, että tietääkö ihan oikeasti mitä saa.
Et mä tiedän hyvin, että sustanonia esimerkiksi saa muutenkin kuin lääkäreiden kautta. Sitä mä toki en ihan ymmärrä, että miten se tapahtuu, mutta että kyllähän tuolla näitä pyörii ja en mä tiedä liittyykö siihen nyt sitten sen suurempaa riskiä kuin siihen, että hoidetaan testosteronilla turhaan.
Mutta olisi kyllä aika tärkeätä ymmärtää se, että silloin jos mä nyt kerron omasta käytännöstä, niin kyllä mä aika tarkkaan mittailen niitä. On se sitten sellainen hoito, jolla mä yritän lisätä omaa testosteronin eritystä tai sitten silloin, kun mä hoidan tilannetta, jossa testosteronihoito on tarpeellinen, niin kyllä me aika tarkkaan verikokeista katsotaan se, että mille tasolle ne testosteronit asettuu ja toisten kohdalla joudutaan nostamaan annoksia ja toisten kohdalla joudutaan laskemaan annoksia. Ja jos äkkiä sanon niin nyt tämmöisten huonospermaisten miesten kohdalla kyllä se, että joudutaan laskemaan annosta, niin on vähintään yhtä tavallista kuin se, että niitä jouduttaisiin nostamaan.
Nää on aika yksilöllisiä asioita ja se, että tempaistaan tämmöinen nyrkkisääntö, joka niin kuin pätisi kaikille, niin ei se nyt millään voi pitää paikkansa siitä, että milli viikossa, niin se milli viikossa 60-kiloiselle miehelle on ihan eri asia kuin salihirmu, joka painaa 120 kiloa.
00:32:28 DL-Ville
Joo no tästä päästäänkin siihen, että tuota miksi testosteronin korvaushoidosta ei ole Käypä hoito -suositusta?
00:32:35 Antti Perheentupa
No hirveän monista asioista toki voisi ajatella, että olisi hyödyllistä, että olisi Käypä hoito -suositus.
Siitä on hyvä ymmärtää siitä Käypä hoito -suosituksesta semmoisia käytännön asioita, että kuka ne tekee. Ne on lääkärit, jotka tekee niitä ikään kuin hyvän hyvyyttään, että ei siitä makseta mitään ja tyypillisesti sitä ei tehdä edes omalla työajalla välttämättä, vaan ne on nämä meidän lääkäriyhdistykset, jotka arvioi asioita tärkeysjärjestyksessä. Sitten pitää löytyä sellaiset ihmiset jotka kokee sen tarpeelliseksi ja tärkeäksi.
Siinä mielessä mun mielestä se ei ole tarpeellista, että kansainvälisillä yhdistyksillä on yhteiset hyvinkin selkeät ohjeet näistä asioista. Euroopan urologiyhdistys ja Euroopan andrologiyhdistys, ihan ulkoa muista, mitkä kaikki yhdistykset on julkaissut ne samat ohjeet. Toki ne on englanninkieliset ja se varmaan rajoittaa sitä, että esimerkiksi potilaiden, tässä tapauksessa ei ehkä tarvitse puhua potilaista, mutta asiakkaiden, että miten he pystyy niitä hyödyntää. Että voisi tietysti ajatella, että niistä tehtäisiin joku suomenkielinen yhteenveto.
Toisinpäin luulisin, että aika iso osa ihmisistä on perillä näistä käytännöistä ja se ei ole kauhean iso ongelma, että vedetäänkö se testosteronin, kiveksen vajaatoiminnan raja, että vedetäänkö 10 nanomooliin vai 12, vai mihin se vedetään.
Isompi ongelma siinä on se, että ne on laboratoriokohtaisia ja senkin takia on hiukan hankala semmoisia ihan täsmäarvoja antaa, koska menetelmästä riippuen, ne rajat on pikkuisen erilaisia.
Mutta erittäin hyvät ohjeet näiden asioiden hoitamiseksi on. Käypä hoito, miksi ei. Mutta tuota siinä missä aikanaan on tehty ja on riittänyt virta tekemään, lääkäreilläkin hirveä määrä tavallaan niinku virkatyön ulkopuolista työtä, niin se on hyvä muistaa, että tämä ei ole tavallaan palkkatyötä, kun näitä tehdään.
00:35:09 DL-Joni
Eli se ei perustu siihen, että ei olisi tarpeeksi tietoa tai tutkittua tietoa tai?
00:35:14 Antti Perheentupa
Ei missään nimessä. Se on tärkeää tuoda esille. Joo, että siis asiasta on erittäin täsmälliset ohjeet ja asiaa on tutkittu erittäin perusteellisesti ja toki on yksittäisiä asioita, joita ei hirveän tarkkaan tiedetä, että kyllähän niin kuin sydän- ja verisuoniasioiden kohdalla niin on sellaisia yksittäisiä asioita, joista olisi kiva tietää vähän enemmän, testosteronikorvaushoidon osalta. Ja tämmöisten akuuttien sydäntilanteiden tai sydämen vaikean vajaatoiminnan kohdallahan testosteronikorvaushoitoa ei pidetä suositeltavana yhtä vähän kuin esimerkiksi miehen rintasyövän kohdalla. Mutta nyt jos mennään tähän doping- ja kuntodopingasiaan niin nää nyt on helposti kyllä sitten sen ulkopuolella.
Toki varmaan sitten meitä rupeaa olemaan, että sitten kun 60 vuotta tulee täyteen ja olisi kiva pärjätä vähän nuoremmille jossakin urheilulajissa ja tuntuu ettei taida pärjätä, niin varmaan aika äkkiä monelle tulee mieleen, että mitähän se auttaisi, jos vähän saisi testosteronikorvaushoitoa. Mä en oikein jaksa uskoa, että se sitä tilannetta korjaa, mutta se on tietysti ihan hyvä mieltää, että varmaan se ei ole kauhean harvinainen ajatus.
00:36:40 DL-Ville
Ja jotenkin tuntuu, että mediassakin mainostetaan esimerkiksi tuommoisia lisäravinteita, joiden sitten luvataan lisäävän testosteronitasoja.
00:36:46 Antti Perheentupa
Joo, se on. Siitä voidaan järjestää vaikka oma tilaisuus. Se on aika hankala kapitteli sen takia, että Suomenkin tulliin jää kovasti paljon koko ajan näitä lisäravinteita. Ja ei varmaan maahantuojat, mutta niiden toimittajat, niin sinnehän yritetään maskeerata kaikenlaista sisältöä niin, että käytetään eksoottisia, periaatteessa ihan oikeita nimiä niistä asioista, mitä ne sisältää. Mutta niin yksinkertainen asia kuin se, että lisäravinteista murheellisen iso osa pitää sisällään ihan suoraan steroideja ja useinhan ne on vielä sitten puhutaan luonnollisesta ja luonnonmukaisesta ja ”lisää omaa testosteronieritystä”. niin voi olla hyvin, että siinä onkin ihan sitä itseänsä siinä valmisteessa ja se on tietysti aika murheellista, että siinä missä nämä lääkeaineet on hyvinkin tarkkaan tutkittuja ja meillä on erittäin tarkka ja aika tiukka lainsäädäntö niitä koskien, niin ei tämmöisiä, ei näitä luontaistuotteita ja lisäravinteita, niin sen kuin myyt vaan.
Et se on tota hurjaa ja kyllä on tullut vastaan tilanteita missä on ihan itsestään selvää, että se on vähän niinku hormonia käyttäisi ihan suoraan. Me kysytään, siis lisääntymispuolella, meillä lapsettomuuspolilla kysytään erikseen, käytätkö lisäravinteita tästä syystä.
00:38:27 DL-Joni
Joo, kyllä. Mikä on mun mielestä mielenkiintoista, niin ihan siis Suomen apteekitkin myy vähän samantyylisiä just tuommoisia lisäravinteita, millä mainostetaan, että lisää testosteronipitoisuutta. Mä en epäile, että nämä aineet sisältäisi mitään anabolisia steroideja tai testosteronia, mutta kuitenkin, että onko niillä mikä vaikutus sitten, niin se on ehkä vähän toinen kysymys sitten.
00:38:47 Antti Perheentupa
Siinä on tietysti taustalla se, että jos sä myyt ainetta x ja sä lupaat että se lisää testosteronivaikutusta niin, niin aika äkkiä tulee houkutus, että sen pitäisi oikeasti tehdä sitä. Ja se on kyllä hyvin lähellä humpuukia näissä helposti, että joko siellä on oikeasti jotakin ainetta, joka vaikuttaa samaan tapaan kuin nämä lääkkeet, mistä mä oon puhunut - kyllähän niitä luonnosta löytyy.
Että niillä voi olla antiestrogeeninen vaikutus, joka vaikuttaa sitten siihen omaan testosteronin tuotantoon. Mutta onko se nyt sitten jotenkin järkevämpää, että se on huonosti säädellystä systeemistä, toimitetaan elimistöön. Ja näissä lisäravinteissa en ole perehtynyt ihan hirveän huolella, niitä on tietysti aivan kauhea leegio, nyt kun sitten ihmiset vielä tilaa niitä maailmalta. Mutta se annostelu on aina sitten se ongelma, että jos siinä on oikeasti aktiivista tavaraa, niin meillähän nähdään usein se, että asiakkaat ajattelee, että enemmän on aina parempi ja sitten ollaan äkkiä aika huonossa tilanteessa, kun se enemmän onkin aivan liikaa.
Mutta varmasti siis jos ajatellaan, että onko lisäravinteita, jotka vaikuttaa testosteronipitoisuuteen, niin ihan varmasti on. Mutta se, että ei se ihan puhdasta proteiinia ole sitten, että kyllä siinä on sitten erilaista palauttavaa.
00:40:20 DL-Joni
Joo.
00:40:23 DL-Ville
Joo. Meillä on tässä muutamia tämmöisiä neuvontapalvelussa usein esiintyviä kysymyksiä. Ja yksi tämmöinen on, että voiko kumppanin käyttämät aineet siirtyä seksin välityksellä toiseen.
00:40:36 Antti Perheentupa
No siitä on yksittäisiä juttuja olemassa, että siis siemennesteen välityksellä, nyt ei hirveesti mitään siirry sellaista, mistä tarvitsisi olla huolissaan. Mutta että jos käyttää testosteronigeeliä, niin ennen kuin se geeli on kunnolla imeytynyt, niin kyllä se on mahdollista, että se siirtyy. Paremmin raportoitu tapaus on semmoinen missä se siirtyi poikalapseen, kun isä vetäisi testosteronigeeliä aamuisin tuohon olkavarteen, mutta yhtä hyvin se voi tietysti siirtyä siihen puolisoon.
Mut muuten tämmöiset pistettävät tai suun kautta nautittavat, niin ei ne kyllä mun nähdäkseni voi siirtyä niin kuin sukupuolitaudin lailla.
00:41:26 DL-Joni
Joo, meiltä on lähinnä itse asiassa läheiset eli yleensä naispuoliset kysynyt, ja ne on ollut aika identtisiä ne kysymykset. On tullut kyllä suht paljon. Ja muutama jopa on sanonut, että he on oireillut tavallaan sillä tavalla kuin olisi saanut jotain androgeenia kroppaan, mikä tuntuu hassulta. Mutta se voi olla, että se on ihan ajatusmaailmaa vaan ja luulosairautta, mutta ihan siis jotenkin mielenkiintoista, että sitä on esiintynyt samantyyppisiä.
00:41:50 Antti Perheentupa
No se aika helppo asia, jos ajatellaan mitä me on tästä puhuttu, niin jos sä pistät testosteronia itseesi niin, että se testosteroni säilyy siellä 25:ssä, niin ei se pistettävä testosteroni sieltä elimistöstä siirry mitenkään sen paremmin siihen rouvaan, kun se omasta kiveksestä tuleva testosteroni. Eli ei siinä ole eroa. Mutta silloin jos se on tämmöinen ihon kautta annosteltava, niin silloin se on toki mahdollista.
00:42:13 DL-Ville
Kyllä, kyllä. Miten sitten tämmöinen, että voiko siittiöiden rakenteessa tapahtua muutoksia, että pysyviä muutoksia? Eli voiko lapselle aiheutua esimerkiksi kehityshäiriöitä?
00:42:35 Antti Perheentupa
No mä osaan vastata siihen vähän niin kuin kahdella tavalla, että toinen asia on se, että kyllä me tiedetään, että tämmöinen tavallinen testosteronikorvaushoito. Niin, sehän on palautuva se vaikutus mikä on kivekseen ja ihan samalla tavalla se on palautuva niihin siittiöihin, että en mä ole siitä huolissani, että niissä siittiöissä mitä tulee sitten, kun sen testosteronihoidon jättää pois, niin en mä ole siitä huolissaan. Mutta se koskee kyllä aikuisia ihmisiä, että jos kolmekymppinen tai neljäkymppinen tai mun ikäinen mies käyttää syystä tai toisesta testosteronia tai jotain anabolisia - testosteroni nyt tunnetaan parhaiten tietysti - niin ne on palautuvia ne vaikutukset.
Mutta sitten se on ongelmallista, jos murrosikäiset, jotka ei ole vielä täysin aikuistuneet sen kiveksen toiminnan vinkkelistä, niin se on sitten semmoinen hankala tilanne, missä on varmaan meidän tiedossa puutteita, että mun tietääkseni ei ole mitään näyttöä siitä, että tällaista ongelmaa olisi. mutta se että, jos murrosikäinen rupee käyttää anabolisia, niin toimiiko ne kivekset sitten joskus myöhemmin ihan normaalisti, niin se on kyllä aika paljon vaikeampi kysymys vastata.
Sitten on tietysti erikseen se, että me tiedetään, että iän myötä, kun siittiöiden laatu heikkenee ja tällä ei nyt ole sitten mitään tekemistä taas enää oikeastaan mitään niiden testosteroniasioiden kanssa, niin siihenhän liittyy sitten kyllä joitakin asioita. Autismiriski lisääntyy lapsella, jos isä on kovin vanha ja voi olla tällaisia kehityksellisiä häiriöitä, jotka ajatellaan, että se riski on suurempi, jos isä rupee olemaan selvästi vanhempi. Puhutaan kuusikymppisistä.
00:44:30 DL-Joni
Hei tuota, puhutaan seuraavaksi tuosta, kun käytetään anabolisia steroideja yleensä kuureittain. Yksi tärkeä homma siinä on tuo palauttelu, tuo post cycle therapy, eli tommonen niin kutsuttu kivesten tukistelu, eli pyritään herättelemään vähän kiveksiä ja lamasta, että pyritään saamaan niitä käyntiin ja käyttäjillähän on tämmöisiä paljon omia keinoja, omia aineita. Niin tässähän ollaan jo puhuttu, että siellä on muun muassa istukkahormonia ja on näitä aromataasin estäjiä sun muita. Niin onko tarpeen, jos on käyttänyt tämmöisen anabolisen kuurin, niin tavallaan varmuuden vuoksi ottaa käyttöön sitten tämmöinen palauttava kuuri? Vai mitä sille hormonitoiminnalle tapahtuu?
00:45:19 Antti Perheentupa
Siis kysymyshän tässä on varmaan mun ymmärtääkseni pitkälti kahdenlaisista asioista. Toinen on se, että kyllä ne ihmiset, jotka vetää tällä lailla stäckkäämällä, stacking, missä sitä anabolin annosta nostetaan ja nostetaan ja nostetaan, niin se oma systeemi on niin absoluuttisen tukossa sen jälkeen, että kyllä vointi on aika surkea, jos sitten ollaan niin kuin ihan tyhjän päällä. Toisin sanoen omasta kiveksestä ei tule mitään ja sitten jätetään ne anaboliset kokonaan pois. Se on yks asia.
Mutta sitten on tietysti, toinen asia on varmaan se, että varsinkin se, että en mä tiedä onko siinä joku semmoinen funktio, että sillä pystyttäisiin sitten jotain testaamista. En mä usko, että sitä pystytään, sillä oikeastaan sotkemaan, mutta sen oman aivolisäkkeen herättely näillä, istukkahormoni vaikuttaa suoraan kivekseen ja se ei omaa aivolisäkettä kyllä herättele yhtään.
Mut nämä estrogeeniaineenvaihdunta, aromataasi-inhibiittorit tai antiestrogeenit, niin niillähän on kyllä ajatus se, että se oma aivolisäke vähän heräilee, mutta mä itse ajattelisin, että siinä siis ei ole varmaan sen alkuperäisen tavoitteen [kannalta], on se sitten raudan nouseminen tai lihaksen kasvattaminen, niin ei ole ei ole hyvää ja hyödyllistä se, että ne arvot menee ihan nolliin, eiks niin?
Ja sitten toisaalta oma vointi, erektio, libido ja tällaiset asiat. Kyllä masennus on mun ymmärtääkseni hyvin, hyvin tavallinen ongelma anabolikuurin jälkeen, jos mennään ihan nollissa. Että eiköhän se ole siinä taustalla aika voimakkaasti.
00:47:21 DL-Joni
Miten sitten tämmöinen asiakas kautta potilas, joka on käyttänyt tällä lailla stäkkäämällä isoilla annoksilla, niin onko se sitten miten haasteellinen keissi hoitaa, että pitäisikö tämmöistä potilasta lähteä hoitaa sitten, vai antaa tavallaan ne arvot romahtaa?
00:47:37 Antti Perheentupa
No se on kyllä erittäin hyvä, se on tosi hyvä kysymys ja siinä joutuu väkisin miettimään monenlaisia asioita. Siinä joutuu ensinnäkin miettimään sitä, että minkä ikäinen on vaimo, jos ollaan lisääntymistä miettimässä. Mutta sitten joutuu miettimään ihan yksinkertaisesti sitä, että ei lääkärin tehtävä ole syyllistää, että jos nyt on käyttänyt tällaisia, niin ehkä sitä nyt ei voi mitään iloisena asiana pitää, mut sit täytyy jotenkin koittaa luovia siitä. Ja kyllä se nyt tarkoittaa sitten sitä, että hankalat masennusasiat ainakin pitäisi pyrkiä välttämään ja muut asiat. Mutta kyllä siinä on kehittämistä ja on se aika vaikeata. Siinä usein ensimmäinen asia mun mielestä on se, että nämä käyttäjät, jos ne on tottuneita käyttäjiä, niin ne on asiantuntijoita ja ensimmäinen asia on se, että ne ei luota lääkäreihin ennen kuin se lääkäri on osoittanut asiantuntemuksensa asian suhteen. Että ennen kuin se asiakas niin kuin ymmärtää, että nyt tämä lääkäri tajuaa tämän asian, niin ei ole mitään luottamusta. Ennen kuin on luottamusta, niin ei oikein ole hoidon toteuttaminen kauhean mahdollista.
Mutta sitten sen luottamuksen syntymisen kannalta toinen kauhean suuri ongelma usein on se, että erinomaisen usein ja tavallista on se, että ihan ensimmäisellä, eikä välttämättä toisellakaan kerralla ei saa ihan hirveän todellisia tietoja siltä asiakkaalta tai potilaalta, vaan se on semmoista ympäripyöreetä ja epäselvää ja usein aika lailla varmaan alakanttiin kerrotaan niitä käyttämisiä, annoksia ja kestoa ja toki siinä voi olla osana se, ettei niitä ehkä itsekään ihan tarkkaan tiedetä, mutta sellainen siinä on selvästi taustalla ja ei se ole ollenkaan tavatonta, että menee vähän sukset ristiin sitten siinä tilanteessa ja sitten mulla on semmoinen käytäntö, että mä vähän tarjoan eri vaihtoehtoja ja se kyllä perustuu myöskin pitkälti siihen, että on vähän käsitystä siitä mitä toinen on käyttänyt.
Jos on vetänyt hirveän isoja annoksia ja on niin kuin tottunut ja kokenut anabolien käyttöön niin sit se, että ihan vaan vedettäisiin nämä lopettamalla ja ruvettaisiin odottelemaan, että tilanne korjaantuu, niin voi olla vähän epärealistinen juttu. Vaikkakin se fysiologia toimii sillä lailla, että se korjaantuu. Mutta kyllä siinä todennäköisesti käy sitten niin, että joko se asiakas etsii toisen lääkärin, joka hoitaa sen aktiivisemmin. Tai sitten vielä hankalampaa on se, että on varmaan aika tavallista, että kun se on tyytymätön ja ei saa apua, niin, niin sitten se jatkaa niiden anabolien käyttämistä.
00:50:34 DL-Joni
Joo, tai sitten alkaa tilaamaan itse tämmöisiä palauttavia lääkkeitä netistä ja siinäkin on sitten varmaan omat juttunsa, koska se hormonitoiminta on kuitenkin aika ei ihan niin yksinkertaista.
00:50:46 Antti Perheentupa
Niin, siinä pitäisi kuitenkin päästä normaaleihin arvoihin tietyllä tavalla, että kyllähän meillä esimerkiksi istukkahormonin pitkäaikaisesta käytöstä ei ole kauhean täsmällisiä tietoja, että on olemassa eläinkokeita. Toki ne on aika vanhoja ja ei ehkä ihan hirveän luotettavia, niin on ajatusta ja vähän huolta siitä, että tämmöinen pitkäaikainen istukkahormonin käyttö, niin voi kyllä olla itse kiveksille vuosien saatossa aika haitallista.
00:51:15 DL-Joni
Joo ja toi istukkahormoni, sitä pidetään aika suosittuna ja jopa turvallisena, mutta mitä tapahtuu, jos sä saat ne testosteroniarvot palautumaan sillä istukkahormonilla, onko riskiä että ne taas palautuu alaspäin, kun se istukkahormonin käyttö lopetetaan?
00:51:32 Antti Perheentupa
On siinä se, koska siis se kiveksen normaalin toiminnan säätely tapahtuu kuitenkin aivolisäkkeestä ja silloin, kun silloin kun sinne laitetaan sitä istukkahormonia, niin ei se aivolisäke tee yhtään mitään. Että se ero siinä on, että istukkahormonilla pystytään hoitamaan potilaita, jonka aivolisäke ei toimi ollenkaan, mutta, että istukkahormonia käyttämällä se aivolisäke uinuu aika lailla sillä lailla kuin ennenkin, mutta että siitä on nyt sitten erilaisia tavallaan protokollia olemassa, että millä lailla yritetään luovia tuommoisesta tilanteesta, että saataisiin se oma aivolisäke käyntiin, mutta, että siinä mielessä se ei ole semmoinen. Se on toki kivestä herättävä hoito, mutta se ei ole kiveksen säätelyä herättävä hoito, se istukkahormoni.
00:52:22 DL-Ville
Kyllä, tuota mistä sitten johtuu palautumisen yksilölliset erot, että toisilla se testosteronitaso voi palautua nopeampaa kuin toisilla. Osaat sä vastata siihen?
00:52:35 Antti Perheentupa
Siinä on varmaan tosi monta eri asiaa, että siinä on siis A) mitä steroideja on käytetty, kuinka pitkään sitä on käytetty, mitä annosta siinä on käytetty? Minkä kokoisesta ihmisestä on kysymys?
Sit mennään tieteellisiin asioihin, että androgeenireseptori, jonka kautta nää anabolit ja androgeenit vaikuttaa, niin ne on geneettisesti keskenään, ne voi olla hyvinkin erilaisia. Että toisella se reseptori on herkempi kuin toisella ja silloin se myöskin tavallaan selittää sitä, että jollakin testosteronin vaikutus on normaali, kun testosteroni on 15, kun toisella se pitää olla 30, että se vaikutus on normaali. Se varmaan perustuu siihen, että se kudoksen tavallaan herkkyys sille testosteronille on siitä androgeenireseptorista ja siihen liittyvistä muista tekijöistä riippuen aika yksilöllinen, että varmaan se menee sitä kautta. Sitten on tietysti hyvä muistaa, kun on puhuttu estrogeenistä, estrogeenireseptori on, on vähän samanlainen kuin androgeenireseptori ja varmaan siinäkin. Näitä ei osata ihan kaikkia asioita yksityiskohtaisesti. Mutta siinä on yksilöllisiä eroja näiden hormonien, kudosten herkkyydessä reagoida niille hormoneille.
00:54:04 DL-Joni
Joo ja tässä on juuri tämä riski, jos vertaillaan kavereitten kesken, että hänelle on käynyt näin ja näin ja ajatellaan, että itselle käy samalla tavalla, niin se ei kyllä pidä sitten aina paikkaansa varmaan.
00:54:14 Antti Perheentupa
Niin se on semmoinen, välillä vähän koomisia piirteitä saa joskus lääkärin työssä se, että ehdotetaan että kun mun kaverille tehtiin näin, että minkä takia ei nyt voida tehdä samalla tavalla.
On tietysti tilanteita, joissa voidaankin tehdä samalla tavalla. En mä sitä sano, mutta että kyllä yleensä aina lähdetään juuri sen asiakkaan taustoista ja tekemisistä korjaamaan sitä tilannetta, eikä naapurin.
00:56:46 DL-Ville
Joo vielä yhden kyssärin heitän tähän loppuun, kun usein näiden androgeenien käytön yhteydessä puhutaan kivesten surkastumisesta, niin mitä kiveksissä silloin oikein tapahtuu ja minkä takia?
00:55:00 Antti Perheentupa
Helppo kysymys. Jos, jos sinä pistät itseesi testosteronia, niin ne aivolisäkkeen hormonit, jotka säätelee kiveksen toimintaa, elikkä LH ja FSH, ne menee nollille. Ja kiveksen koko, sillä ei ole mitään tekemistä sen testosteronituotannon kanssa, että. Ne solut kiveksessä, niin sanotut leydigin solut, jotka tuottaa testosteronia, niin ei ne, vaikkei ne tuota sitä testosteronia, niin ei se kiveksen koko sen takia miksikään muutu. Mutta kivekset on täynnä metrikaupalla pienen pientä putkea. Ja sen putken sisällä tapahtuu se siittiöiden kypsyminen. Ne ikään kuin kypsyy sieltä sen putken reunoilta siihen keskustaan ja sitä kautta ne kulkeutuu sieltä sitten poispäin, vähän niin kuin pillin keskustaa. Ja nyt jos se FSH-hormoni menee nollaan tässä hoidossa ja se siittiötuotanto pysähtyy. Niin ennen täynnä kehittyviä siittiöitä oleva putki onkin tyhjä ja kun sitä on siellä metrikaupalla, niin se tyhjä putki aiheuttaa sen, että se kives on todella huomattavasti paljon pienempi kuin silloin, kun siellä on täyttä putkea koko kivestä.
Tehtiin aikoinaan ja siitä on nyt jo vähän aikaa, mutta on koitettu kehittää miehille ehkäisymenetelmää näistä hormoneista, ja niissä systeemeissä on ihan mitattu sitä kivesten kokoa, eikä ole pienintäkään epäselvyyttä siitä, etteikö ne kivekset oikeasti pienene.
Mutta siitä voi myöskin sanoa sen, että ei ne suomalaiset nuoret miehet ollenkaan kaikki huomaa sitä vaikka se on aika dramaattinenkin muutos joskus.
00:56:56 DL-Joni
Hei, vielä tähän liittyen, niin tämmöinen suora kudostuho. Onko se mahdollista kivessoluissa ja onko tämmöistä olemassa, että sitten sitä testosteronin palautumista ei tapahdu, koska on tapahtunut ihan tämmöistä suoraa kudostuhoa?
00:57:11 Antti Perheentupa
En mä ymmärrä, että näillä anaboleilla olisi semmoista suoraa kudostuhoa. En ole sellaiseen törmännyt. Mutta se on tietysti mielenkiintoinen kysymys, että onko näiden anabolien käyttäjien joukossa tavallista isompi ryhmä sellaisia miehiä, joiden kivesten toiminta alun perin on ollut huonoa. Että kun ei me tiedetä sitä, että mikä se on ollut silloin, kun ne on aloittanut, että onko siellä semmoisia ihmisiä, onko yliedustettuna ihmiset, jotka kokee sen testosteronihoidon välttämättömäksi siitä syystä, että se kiveksen toiminta ihan oikeasti on huono?
Ja silloinhan, kun meillä ei ole tietoa siitä, niin sitten kun ne jättää pois, niin en mä ikinä sillä lailla ajattele, että kun joku jättää anabolien käytön tai testosteronin pois ja näyttää siltä, että se ei palaudu, niin ei se syy ole se, että nyt se testosteroni on tuhonnut sen kiveksen, vaan silloin herää kysymys, että on jotain muuta tapahtunut. Nyt pois lukien ne murrosikäiset. Niistä me ei oikein tiedetä.
00:58:17 DL-Ville
Joo, kiitoksia Antti tosi paljon, että tulit mukaan tähän podcastiin ja tässä tuli tosi paljon kyllä hyvää tietoa.
00:58:24 DL-Joni
Joo kiitos paljon arvokkaasta ajastasi.
00:58:27 Antti Perheentupa
Kiitoksia. Tämähän oli ihan mukavaa jutustelua.