Onko dopingaineiden tilaaminen internetistä laitonta?

Olet täällä

Onko dopingaineiden tilaaminen internetistä laitonta? Mitä tilaamisesta voi seurata?

Useimmat dopingkäytössä olevat aineet ovat reseptilääkkeitä, jotka on tarkoitettu ainoastaan lääkeviranomaisten vahvistamien sairauksien hoitoon.

Lääkkeiden hankkiminen internetin kautta on sallittua vain Euroopan talousalueella (EU-maat, Norja, Islanti ja Liechtenstein) sijaitsevista apteekeista tai muista laillisista lääkkeenjakelupisteistä. Niistä lääkkeitä voi tilata kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Reseptilääkkeen vastaanottajalla tulee lisäksi olla lääkäriltä saatu resepti.

Jos reseptiä ei ole tai tilaat lääkeaineita Euroopan talousalueen ulkopuolelta, saatat syyllistyä doping- tai lääkerikokseen, riippuen tilaamastasi aineesta.

Rikoslaissa dopingaineiksi määritellään anaboliset steroidit ja testosteroni johdannaisineen, kasvuhormoni sekä kemialliset aineet, jotka lisäävät testosteronin, sen johdannaisten tai kasvuhormonin tuotantoa ihmiskehossa.

Lääkerikoksena voidaan pitää muiden kuin rikoslaissa dopingaineiksi määriteltyjen lääkeaineiden laitonta maahantuontia. Lievimmissä rikostapauksissa tuomitaan yleensä sakkoihin, törkeämmissä esimerkiksi 1-2 vuodeksi vankeuteen.

Dopinglinkin neuvontapalvelussa ei voida ottaa tarkemmin kantaa dopingrikosten rangaistuksiin ja muihin rikosoikeudellisiin kysymyksiin. Internetistä tilaamisesta saa lisätietoa muun muassa Tullin verkkosivuilta tai Tullin neuvontapuhelimesta 020 690 600. Lääkkeiksi luokiteltavista aineista saat tarkempaa tietoa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

Kannattaa muistaa, että internetistä tilaamiseen liittyy myös toisenlaisia riskejä. Verkossa myydään laittomasti valmistettuja väärennettyjä lääkkeitä, dopingaineita ja ravintolisiä. Laittomien laboratorioiden hygieniatasossa on usein paljon puutteita, ja epäpuhtaat aineet voivat lisätä esimerkiksi tulehdusriskiä.

Lisäksi laittomasti valmistettujen aineiden koostumus voi poiketa siitä, minä niitä markkinoidaan - ne voivat jopa sisältää aivan muita ainesosia kuin on ilmoitettu. Vaikuttavat aineet tai muut ainesosat saattavat siis olla vääriä, tehottomia tai jopa vaarallisia.

Lue lisää laittomiin lääkkeisiin liittyvistä riskeistä Fimean verkkolehdestä.

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä yhteensä 1511