Anabolisten androgeenien vaikutus riippuu käytetyistä valmisteista, annoksista, käyttöajasta sekä käyttäjän yksilöllisistä ominaisuuksista. Joillakin käyttäjillä siittiötuotanto lamaantuu täysin, kun taas toisilla muutokset ovat vähäisiä. Steroidit voivat vaikuttaa myös siittiöiden rakenteeseen.
Niiden aiheuttamat muutokset siittiötuotantoon eivät kuitenkaan yleensä ole pysyviä, vaan tuotanto käynnistyy vähitellen käytön loputtua. Pitkäaikaisen anabolisten androgeenien käytön jälkeen voi kuitenkin kulua jopa vuosi ennen kuin siittiömäärät palautuvat.
Aiheesta löytyy lisätietoa muun muassa artikkelista Anaboliset steroidit ja miehen lisääntymisterveys.
Steroidikuurin aikana muodostuu paljon estrogeeniä, koska verenkierrossa on silloin ”jättiannoksia” androgeenia, joka aromatisoituu estrogeeniksi. Kun veren androgeenimäärät laskevat, ei aromatisoitumista oletettavasti enää tapahdu samassa määrin. Testosteroni-estradioli -suhde voi olla kuurin jälkeen sekaisin, mutta sen pitäisi myös normalisoitua ajan myötä. Kuurin jälkeen testosteronin, estrogeenin ja aromataasin monimutkainen tasapaino aivoissa ja kiveksissä on sekaisin. Jos näitä lähtee itsenäisesti lääkitsemään, lopputulos voi olla tuurista kiinni.
Testosteroni (riippumatta siitä onko se peräisin kiveksestä tai pistoksesta/geelistä) muuttuu elimistössä osin estradioliksi. Estradiolilla on miehenkin normaaliin toimintaa merkittäviä vaikutuksia, parhaiten tunnetut ovat libido ja erektio. Jos siis estradiolivaikutus otetaan kokonaan pois, voi ilmaantua erektiohäiriö, mutta vielä huomattavasti tavallisemmin seksuaalinen haluttomuus on ongelmana. Myöskin luuston hyvinvointi on miehilläkin estradiolista riippuvaista, ja luustonäkökulmasta voi olla haitallista, jos estradiolivaikutus on vuosia kovin matala. Estradiolilla on ilmeisiä psyykkisiä vaikutuksia, ja kun estradiolin tasot lasketaan juuri esim. aromataasin estäjällä (esim. Arimidex), voi sivuvaikutuksena olla esimerkiksi masennusta tai alakuloisuutta.
Estradiolitasojen kuuluukin siis nousta testosteronitasojen noustessa, esimerkiksi istukkahormonin käytön yhteydessä. Sivuvaikutuksena toki on varsin usein gynekomastia, joka saattaa helpottua aromataasin estäjähoidolla, mutta varsin usein vasta leikkauksella.
Miehiltä ei kovinkaan usein mitata estradioli-arvoja. Näin tehdään lähinnä gynekomastiaa tai kivessyöpää epäiltäessä. Miehen estradiolin normaaliarvot (kuten kaikki muutkin hormonien normaaliarvot) ovat laboratoriokohtaisia. Pitkäaikaisen hyvin matalan estradiolitason vaikutusta luustoon on vaikea arvioida, koska luun mineraalitiheys ”ei oireile”, olematon estradiolitaso luultavasti kuitenkin vaikuttaa vähintäänkin libidoon. Jos libido-ongelmia ei ole, lienee epätodennäköistä, että luusto ei saisi riittävästi estradiolia. Heikentynyt henkinen hyvinvointi (miksei fyysinenkin) voi hyvin johtua matalasta estradiolivaikutuksesta, mutta siihen voi toki olla muitakin hormonaalisia syitä. On vaikea arvioida voiko aromataasin estäjästä löytyä sellainen annostus tai lääke, jolla gynekomastia pysyisi kurissa ilman henkisiä haittavaikutuksia.
Tutkimuksissa on saatu kohtuullisen vahvaa näyttöä siitä, että jotkut sydän- ja verenkiertoelimistön muutoksista ovat pysyviä. Tällaisia ovat esimerkiksi sydänlihaksen paksuuntuminen, joka lisää rytmihäiriöiden, sydäninfarktin ja äkillisen kuoleman riskiä, sekä verisuonten paksuuntuminen eli kalkkeutuminen.
Naisilla anabolisten steroidien käyttö aiheuttaa pysyviä miesmäisiä muutoksia, kuten klitoriksen suurenemista sekä miesmäistä karvoitusta. Steroidien käyttö aiheuttaa myös kurkunpään kasvua ja äänihuulten paksuuntumista, minkä takia naisten ääni jää pysyvästi madaltuneeksi.
Miehillä pitkäaikainen suurten steroidiannosten käyttö voi johtaa eturauhasen suurenemiseen. Steroidien käytön on myös havaittu vaikuttavan muun muassa maksan kasvainten kehittymiseen.
HCG (istukkahormoni) voi nopeuttaa hormonilamasta palautumista jonkin verran. Sitä tai muita lääkeaineita ei kuitenkaan ole välttämätöntä käyttää, koska oma hormonitasapaino palautuu normaaliksi itsestään ajan kuluessa, yleensä muutamassa kuukaudessa.
Jos kuitenkin tarvitset mielestäsi neuvoja tai lääkehoitoa käytön lopettamisen jälkeisiin oireisiin (esimerkiksi seksuaaliseen haluttomuuteen, väsymykseen tai masennukseen), kannattaa ehdottomasti käydä lääkärissä. Haittavaikutusten vuoksi istukkahormonia, antiestrogeenejä tai muita lääkkeitä ei pidä käyttää ilman lääkärin ohjausta. Lääkäri voi myös seurata oman hormonitoiminnan palautumista esimerkiksi seerumin LH- ja testosteronipitoisuuksista.
Yleislääkäri hakee neuvoja tai lähettää sinut aihepiiriin perehtyneelle erikoislääkärille. Halutessasi voit myös hakeutua itse suoraan näiden erikoislääkäreiden vastaanotolle. Muista, että lääkärit ovat vaitiolovelvollisia, joten tutkimukset ja hoito ovat luottamuksellisia.