Anaboliset steroidit ja testosteroni

Anabolisten androgeenien vaikutus riippuu käytetyistä valmisteista, annoksista, käyttöajasta sekä käyttäjän yksilöllisistä ominaisuuksista. Joillakin käyttäjillä siittiötuotanto lamaantuu täysin, kun taas toisilla muutokset ovat vähäisiä. Steroidit voivat vaikuttaa myös siittiöiden rakenteeseen.

Niiden aiheuttamat muutokset siittiötuotantoon eivät kuitenkaan yleensä ole pysyviä, vaan tuotanto käynnistyy vähitellen käytön loputtua. Pitkäaikaisen anabolisten androgeenien käytön jälkeen voi kuitenkin kulua jopa vuosi ennen kuin siittiömäärät palautuvat.

Aiheesta löytyy lisätietoa muun muassa artikkelista Anaboliset steroidit ja miehen lisääntymisterveys.

Anaboliset steroidit estävät kivesten toimintaa säätelevien aivolisäkkeen hormonien (LH:n ja FSH:n) tuotantoa ja tätä kautta kivesten testosteronituotantoa. Jo parin kuukauden anabolisten steroidien käytön jälkeen kehon oma miessukupuolihormonien tuotanto heikkenee, suurilla annoksilla nopeimmin. Pitkäkestoisen (useita kuukausia) jatkuvan käytön myötä oma hormonituotanto saattaa sammua jopa kokonaan.
 
Steroidien käytön lopettamisen jälkeen elimistön oma testosteronituotanto ja aivolisäkehormonien tuotanto käynnistyvät vähitellen. Mitä suurempia käytetyt annokset ovat olleet ja mitä pidempään käyttö on kestänyt, sitä kauemmin palautuminen todennäköisesti kestää.
 
Näiden lisäksi siihen vaikuttavat käyttäjän yksilölliset ominaisuudet. Tämän vuoksi yksittäisissä tapauksissa on vaikea ennakoida, kuinka pitkään palautuminen kestää. Tutkimusten ja kokemusten mukaan siihen voi kulua 3-6 kuukautta, vaikeissa tapauksissa jopa vuosi.
Miehille voi tulla anabolis-androgeenisten steroidien käytön seurauksena gynekomastiaa, eli rintojen kasvua. Tämä johtuu siitä, että testosteroni ja osa anabolisista steroideista aromatisoituvat estrogeeniksi. Oireesi saattavat hyvinkin viitata gynekomastiaan tai sen alkamiseen. Gynekomastiasta ei ole usein terveydellistä haittaa, mutta se voi aiheuttaa psyykkistä ja kosmeettista haittaa. Gynekomastia on rintarauhasen hyvälaatuista suurenemista. Olisi kuitenkin fiksuinta käydä varmuuden vuoksi lääkärissä tarkistuttamassa rintakudoksen tila, ettei kyseessä ole mitään vakavampaa muutosta.
 
Tehokkain keino anabolisten steroidien aiheuttamaan gynekomastiaan ja sen pahentumiseen on steroidien käytön lopettaminen. Varsinkin jos sinulla on oireet vasta aluillaan eikä oireita ole kestänyt kauaa.
Gynekomastiaa voidaan hoitaa myös kirurgisesti, mutta sitä harkitaan vasta, jos kudosta on kertynyt reilusti ja kudos erottuu sivuprofiilista. Lääkevaihtoehtoina ovat tamoksifeeni tai raloksifeeni, mutta lääkehoitojen tulokset ovat epävarmoja. Aromataasin estäjät toimivat teoriassa, mutta niiden tehoa ei ole vielä kunnolla todistettu. Lääkehoito tulisi aloittaa aina valvovan lääkärin alaisuudessa.

Steroidikuurin  aikana muodostuu paljon estrogeeniä, koska verenkierrossa on silloin ”jättiannoksia” androgeenia, joka aromatisoituu estrogeeniksi. Kun veren androgeenimäärät laskevat, ei aromatisoitumista oletettavasti enää tapahdu samassa määrin. Testosteroni-estradioli -suhde voi olla kuurin jälkeen sekaisin, mutta sen pitäisi myös normalisoitua ajan myötä. Kuurin jälkeen testosteronin, estrogeenin ja aromataasin monimutkainen tasapaino aivoissa ja kiveksissä on sekaisin. Jos näitä lähtee itsenäisesti lääkitsemään, lopputulos voi olla tuurista kiinni.

Testosteroni (riippumatta siitä onko se peräisin kiveksestä tai pistoksesta/geelistä) muuttuu elimistössä osin estradioliksi. Estradiolilla on miehenkin normaaliin toimintaa merkittäviä vaikutuksia, parhaiten tunnetut ovat libido ja erektio. Jos siis estradiolivaikutus otetaan kokonaan pois, voi ilmaantua erektiohäiriö, mutta vielä huomattavasti tavallisemmin seksuaalinen haluttomuus on ongelmana. Myöskin luuston hyvinvointi on miehilläkin estradiolista riippuvaista, ja luustonäkökulmasta voi olla haitallista, jos estradiolivaikutus on vuosia kovin matala. Estradiolilla on ilmeisiä psyykkisiä vaikutuksia, ja kun estradiolin tasot lasketaan juuri esim. aromataasin estäjällä (esim. Arimidex), voi sivuvaikutuksena olla esimerkiksi masennusta tai alakuloisuutta.

Estradiolitasojen kuuluukin siis nousta testosteronitasojen noustessa, esimerkiksi istukkahormonin käytön yhteydessä. Sivuvaikutuksena toki on varsin usein gynekomastia, joka saattaa helpottua aromataasin estäjähoidolla, mutta varsin usein vasta leikkauksella.

Miehiltä ei kovinkaan usein mitata estradioli-arvoja. Näin tehdään lähinnä gynekomastiaa tai kivessyöpää epäiltäessä. Miehen estradiolin normaaliarvot (kuten kaikki muutkin hormonien normaaliarvot) ovat laboratoriokohtaisia. Pitkäaikaisen hyvin matalan estradiolitason vaikutusta luustoon on vaikea arvioida, koska luun mineraalitiheys ”ei oireile”, olematon estradiolitaso luultavasti kuitenkin vaikuttaa vähintäänkin libidoon. Jos libido-ongelmia ei ole, lienee epätodennäköistä, että luusto ei saisi riittävästi estradiolia. Heikentynyt henkinen hyvinvointi (miksei fyysinenkin) voi hyvin johtua matalasta estradiolivaikutuksesta, mutta siihen voi toki olla muitakin hormonaalisia syitä. On vaikea arvioida voiko aromataasin estäjästä löytyä sellainen annostus tai lääke, jolla gynekomastia pysyisi kurissa ilman henkisiä haittavaikutuksia.

Tutkimuksissa on saatu kohtuullisen vahvaa näyttöä siitä, että jotkut sydän- ja verenkiertoelimistön muutoksista ovat pysyviä. Tällaisia ovat esimerkiksi sydänlihaksen paksuuntuminen, joka lisää rytmihäiriöiden, sydäninfarktin ja äkillisen kuoleman riskiä, sekä verisuonten paksuuntuminen eli kalkkeutuminen.

Naisilla anabolisten steroidien käyttö aiheuttaa pysyviä miesmäisiä muutoksia, kuten klitoriksen suurenemista sekä miesmäistä karvoitusta. Steroidien käyttö aiheuttaa myös kurkunpään kasvua ja äänihuulten paksuuntumista, minkä takia naisten ääni jää pysyvästi madaltuneeksi.

Miehillä pitkäaikainen suurten steroidiannosten käyttö voi johtaa eturauhasen suurenemiseen. Steroidien käytön on myös havaittu vaikuttavan muun muassa maksan kasvainten kehittymiseen.

HCG (istukkahormoni) voi nopeuttaa hormonilamasta palautumista jonkin verran. Sitä tai muita lääkeaineita ei kuitenkaan ole välttämätöntä käyttää, koska oma hormonitasapaino palautuu normaaliksi itsestään ajan kuluessa, yleensä muutamassa kuukaudessa.

Jos kuitenkin tarvitset mielestäsi neuvoja tai lääkehoitoa käytön lopettamisen jälkeisiin oireisiin (esimerkiksi seksuaaliseen haluttomuuteen, väsymykseen tai masennukseen), kannattaa ehdottomasti käydä lääkärissä. Haittavaikutusten vuoksi istukkahormonia, antiestrogeenejä tai muita lääkkeitä ei pidä käyttää ilman lääkärin ohjausta. Lääkäri voi myös seurata oman hormonitoiminnan palautumista esimerkiksi seerumin LH- ja testosteronipitoisuuksista.

Yleislääkäri hakee neuvoja tai lähettää sinut aihepiiriin perehtyneelle erikoislääkärille. Halutessasi voit myös hakeutua itse suoraan näiden erikoislääkäreiden vastaanotolle. Muista, että lääkärit ovat vaitiolovelvollisia, joten tutkimukset ja hoito ovat luottamuksellisia.