Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset -palstalta löydät neuvontapalvelun ja Torilaudan kautta Dopinglinkille lähetettyjä kysymyksistä vastauksineen. Kysymyksiä ja vastauksia on muokattu niin, ettei yksittäisiä ihmisiä voida tunnistaa.

Kysymykset on teemoiteltu seuraavasti:

  • Anaboliset steroidit ja testosteroni
  • Ravintolisät
  • Yleistä käytöstä ja haitoista

Jos valmista vastausta ei löydy, voit kysyä nimettömästi asiantuntijoiltamme neuvontapalvelun kautta. Saat silloin henkilökohtaisen vastauksen.

Anaboliset steroidit ja testosteroni

Aiheuttavatko anaboliset steroidit lapsettomuutta?

Anabolisten androgeenien vaikutus riippuu käytetyistä valmisteista, annoksista, käyttöajasta sekä käyttäjän yksilöllisistä ominaisuuksista. Joillakin käyttäjillä siittiötuotanto lamaantuu täysin, kun taas toisilla muutokset ovat vähäisiä. Steroidit voivat vaikuttaa myös siittiöiden rakenteeseen.

Niiden aiheuttamat muutokset siittiötuotantoon eivät kuitenkaan yleensä ole pysyviä, vaan tuotanto käynnistyy vähitellen käytön loputtua. Pitkäaikaisen anabolisten androgeenien käytön jälkeen voi kuitenkin kulua jopa vuosi ennen kuin siittiömäärät palautuvat.

Aiheesta löytyy lisätietoa muun muassa artikkelista Anaboliset steroidit ja miehen lisääntymisterveys.

Kuinka nopeasti miehen hormonitoiminta palautuu normaaliksi steroidien käytön jälkeen?
Anaboliset steroidit estävät kivesten toimintaa säätelevien aivolisäkkeen hormonien (LH:n ja FSH:n) tuotantoa ja tätä kautta kivesten testosteronituotantoa. Jo parin kuukauden anabolisten steroidien käytön jälkeen kehon oma miessukupuolihormonien tuotanto heikkenee, suurilla annoksilla nopeimmin. Pitkäkestoisen (useita kuukausia) jatkuvan käytön myötä oma hormonituotanto saattaa sammua jopa kokonaan.
Steroidien käytön lopettamisen jälkeen elimistön oma testosteronituotanto ja aivolisäkehormonien tuotanto käynnistyvät vähitellen. Mitä suurempia käytetyt annokset ovat olleet ja mitä pidempään käyttö on kestänyt, sitä kauemmin palautuminen todennäköisesti kestää.
Näiden lisäksi siihen vaikuttavat käyttäjän yksilölliset ominaisuudet. Tämän vuoksi yksittäisissä tapauksissa on vaikea ennakoida, kuinka pitkään palautuminen kestää. Tutkimusten ja kokemusten mukaan siihen voi kulua 3-6 kuukautta, vaikeissa tapauksissa jopa vuosi.
Rintani ovat mielestäni kasvaneet steroidien käytön myötä. Mitä voin tehdä?
Miehille voi tulla anabolis-androgeenisten steroidien käytön seurauksena gynekomastiaa, eli rintojen kasvua. Tämä johtuu siitä, että testosteroni ja osa anabolisista steroideista aromatisoituvat estrogeeniksi. Oireesi saattavat hyvinkin viitata gynekomastiaan tai sen alkamiseen. Gynekomastiasta ei ole usein terveydellistä haittaa, mutta se voi aiheuttaa psyykkistä ja kosmeettista haittaa. Gynekomastia on rintarauhasen hyvälaatuista suurenemista. Olisi kuitenkin fiksuinta käydä varmuuden vuoksi lääkärissä tarkistuttamassa rintakudoksen tila, ettei kyseessä ole mitään vakavampaa muutosta.
Tehokkain keino anabolisten steroidien aiheuttamaan gynekomastiaan ja sen pahentumiseen on steroidien käytön lopettaminen. Varsinkin jos sinulla on oireet vasta aluillaan eikä oireita ole kestänyt kauaa.
Gynekomastiaa voidaan hoitaa myös kirurgisesti, mutta sitä harkitaan vasta, jos kudosta on kertynyt reilusti ja kudos erottuu sivuprofiilista. Lääkevaihtoehtoina ovat tamoksifeeni tai raloksifeeni, mutta lääkehoitojen tulokset ovat epävarmoja. Aromataasin estäjät toimivat teoriassa, mutta niiden tehoa ei ole vielä kunnolla todistettu. Lääkehoito tulisi aloittaa aina valvovan lääkärin alaisuudessa.
Lue lisää gynekomastiasta.
Onko hyvä antaa kehon palautua itsekseen ja estrogeenin olla pitkään koholla vai käyttää palauttelevia? Kun testosteronia on paljon kehossa, onko normaalia, jos estradioliarvot ovat korkeat? Vai pitääkö niiden olla matalat?

Steroidikuurin  aikana muodostuu paljon estrogeeniä, koska verenkierrossa on silloin ”jättiannoksia” androgeenia, joka aromatisoituu estrogeeniksi. Kun veren androgeenimäärät laskevat, ei aromatisoitumista oletettavasti enää tapahdu samassa määrin. Testosteroni-estradioli -suhde voi olla kuurin jälkeen sekaisin, mutta sen pitäisi myös normalisoitua ajan myötä. Kuurin jälkeen testosteronin, estrogeenin ja aromataasin monimutkainen tasapaino aivoissa ja kiveksissä on sekaisin. Jos näitä lähtee itsenäisesti lääkitsemään, lopputulos voi olla tuurista kiinni.

Testosteroni (riippumatta siitä onko se peräisin kiveksestä tai pistoksesta/geelistä) muuttuu elimistössä osin estradioliksi. Estradiolilla on miehenkin normaaliin toimintaa merkittäviä vaikutuksia, parhaiten tunnetut ovat libido ja erektio. Jos siis estradiolivaikutus otetaan kokonaan pois, voi ilmaantua erektiohäiriö, mutta vielä huomattavasti tavallisemmin seksuaalinen haluttomuus on ongelmana. Myöskin luuston hyvinvointi on miehilläkin estradiolista riippuvaista, ja luustonäkökulmasta voi olla haitallista, jos estradiolivaikutus on vuosia kovin matala. Estradiolilla on ilmeisiä psyykkisiä vaikutuksia, ja kun estradiolin tasot lasketaan juuri esim. aromataasin estäjällä (esim. Arimidex), voi sivuvaikutuksena olla esimerkiksi masennusta tai alakuloisuutta.

Estradiolitasojen kuuluukin siis nousta testosteronitasojen noustessa, esimerkiksi istukkahormonin käytön yhteydessä. Sivuvaikutuksena toki on varsin usein gynekomastia, joka saattaa helpottua aromataasin estäjähoidolla, mutta varsin usein vasta leikkauksella.

Miehiltä ei kovinkaan usein mitata estradioli-arvoja. Näin tehdään lähinnä gynekomastiaa tai kivessyöpää epäiltäessä. Miehen estradiolin normaaliarvot (kuten kaikki muutkin hormonien normaaliarvot) ovat laboratoriokohtaisia. Pitkäaikaisen hyvin matalan estradiolitason vaikutusta luustoon on vaikea arvioida, koska luun mineraalitiheys ”ei oireile”, olematon estradiolitaso luultavasti kuitenkin vaikuttaa vähintäänkin libidoon. Jos libido-ongelmia ei ole, lienee epätodennäköistä, että luusto ei saisi riittävästi estradiolia. Heikentynyt henkinen hyvinvointi (miksei fyysinenkin) voi hyvin johtua matalasta estradiolivaikutuksesta, mutta siihen voi toki olla muitakin hormonaalisia syitä. On vaikea arvioida voiko aromataasin estäjästä löytyä sellainen annostus tai lääke, jolla gynekomastia pysyisi kurissa ilman henkisiä haittavaikutuksia.

Mitkä steroidien pitkäaikaiskäytön vaikutuksista jäävät pysyviksi?

Tutkimuksissa on saatu kohtuullisen vahvaa näyttöä siitä, että jotkut sydän- ja verenkiertoelimistön muutoksista ovat pysyviä. Tällaisia ovat esimerkiksi sydänlihaksen paksuuntuminen, joka lisää rytmihäiriöiden, sydäninfarktin ja äkillisen kuoleman riskiä, sekä verisuonten paksuuntuminen eli kalkkeutuminen.

Naisilla anabolisten steroidien käyttö aiheuttaa pysyviä miesmäisiä muutoksia, kuten klitoriksen suurenemista sekä miesmäistä karvoitusta. Steroidien käyttö aiheuttaa myös kurkunpään kasvua ja äänihuulten paksuuntumista, minkä takia naisten ääni jää pysyvästi madaltuneeksi.

Miehillä pitkäaikainen suurten steroidiannosten käyttö voi johtaa eturauhasen suurenemiseen. Steroidien käytön on myös havaittu vaikuttavan muun muassa maksan kasvainten kehittymiseen.

Käynnistyykö oma hormonituotanto steroidien käytön jälkeen ainoastaan lääkkeillä?

HCG (istukkahormoni) voi nopeuttaa hormonilamasta palautumista jonkin verran. Sitä tai muita lääkeaineita ei kuitenkaan ole välttämätöntä käyttää, koska oma hormonitasapaino palautuu normaaliksi itsestään ajan kuluessa, yleensä muutamassa kuukaudessa.

Jos kuitenkin tarvitset mielestäsi neuvoja tai lääkehoitoa käytön lopettamisen jälkeisiin oireisiin (esimerkiksi seksuaaliseen haluttomuuteen, väsymykseen tai masennukseen), kannattaa ehdottomasti käydä lääkärissä. Haittavaikutusten vuoksi istukkahormonia, antiestrogeenejä tai muita lääkkeitä ei pidä käyttää ilman lääkärin ohjausta. Lääkäri voi myös seurata oman hormonitoiminnan palautumista esimerkiksi seerumin LH- ja testosteronipitoisuuksista.

Yleislääkäri hakee neuvoja tai lähettää sinut aihepiiriin perehtyneelle erikoislääkärille. Halutessasi voit myös hakeutua itse suoraan näiden erikoislääkäreiden vastaanotolle. Muista, että lääkärit ovat vaitiolovelvollisia, joten tutkimukset ja hoito ovat luottamuksellisia.

Ravintolisät

Haluaisin tietää onko treeniboosterilla ja palautusjuomalla jotain haittoja?

Treeniboosterit ovat lisäravinteita ja niillä on myyntilupa Suomessa eli ne ovat laillisia ja sen perusteella turvallisiksi arvioituja. Palautusjuoma ja treeniboosteri voivat olla hyödyllisiä harjoittelun tueksi, mutta monipuolista ruokavaliota ja riittävää lepoa ne eivät korvaa. Mikäli harjoittelu, lepo ja monipuolinen ruokavalio ovat kunnossa, voi palautusjuoma tuoda apua palautumiseen tai treeniboosteri lisätä jaksamista harjoittelun aikana. Edut ovat kuitenkin marginaalisia, kun ajatellaan kokonaisuutta. Sen vuoksi lisäravinteiden edut korostuvat enemmän huippu-urheilun puolella kuin tavallisten kuntoilijoiden joukossa.

Lisäravinteisiin liittyy kuitenkin tiettyjä seikkoja, joista olisi hyvä olla tietoinen. Useista niin sanotuista luonnollisista testosteroniboostereista ja pre-workout boostereista on löydetty aineita, joita ei ilmoiteta tuoteselosteessa. Eräissä tutkimuksissa näistä valmisteista on löydetty kiellettyjä aineita, muun muassa lääkeaineita, kuten piristeitä ja hormoneja tai hormonien esiasteita. Mainitsemasi treeniboosteri sisältää tuoteselosteen perusteella AMP-sitraattia, joka saattaa aiheuttaa terveysriskejä, mikäli ihminen kärsii esimerkiksi piilevästä sydänviasta. AMP-sitraatin muita haittavaikutuksia tunnetaan vielä huonosti. Kilpaurheilun puolella AMP-sitraatin kaltainen metyyliheksaaniamiini on aiheuttanut useita dopingkäryjä maailmanlaajuisesti. Näiden aineiden väitetään polttavan rasvaa ja parantavan treenitehoa, mutta todellinen vaikutus on todennäköisesti hyvin pieni. Terveydellinen riski voi joidenkin lisäravinteiden kohdalla olla suuri, ja saatu hyöty olematon.

Dopingaineita sisältävien lisäravinteiden myyntiä on vaikea kontrolloida, sillä se vaatisi suuret resurssit. Suomessa lisäravinteiden turvallisuudesta vastaa Ruokavirasto. (ent. Evira). Lisäravinteita ostaessa kannattaakin olla tarkkana ja käyttää vain suomalaisia verkkokauppoja tai elintarvikekauppoja. On hyvä muistaa, että etenkin netin kautta tilattavat ulkomaalaiset lisäravinteet ovat usein lähes kaiken säätelyn ulottumattomissa. Ulkomaisilla nettisivuilla tuotteita kuitenkin markkinoidaan turvallisina, ja lupaukset tuotteen toimivuudesta ovat suuria. Yleisenä nyrkkisääntönä lisäravinteiden kohdalla voidaan pitää toteamusta, jos tuote toimii tai sen luvataan toimivan uskomattoman hyvin, se yleensä sisältää jotain mitä tuoteselosteessa ei kerrota.

Mistä tiedän, onko ravintolisä X turvallinen?

Ravintolisien turvallisuutta on vaikea arvioida, sillä erilaisia ravintolisiä on markkinoilla paljon, eikä niitä kaikkia ole tutkittu kunnolla. Lisäksi erityisesti netissä on myynnissä ravintolisiä, joiden alkuperä voi olla epämääräinen. Tällaiset valmisteet saattavat sisältää mitä vain, esimerkiksi lääke- ja dopingaineita, vaikka niitä ei ole mainittu tuoteselosteessa. Tämä lisää terveysriskejä.

Ulkomailta tilatessa kannattaa myös huomioida, että lääkeaineita sisältäviin ravintolisiin sovelletaan samoja tuontirajoituksia kuin lääkkeisiin, vaikka ravintolisien tilaamista yksityiskäyttöön ei ole muuten rajoitettu. Lue lisää tuontirajoituksista Tullin sivuilta. Varmista Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylläpitämästä luettelosta, että tuote ei sisällä näitä Suomessa lääkkeiksi luokiteltavia aineita.

Ravintolisän turvallisuudesta vastaa tuotteen valmistaja, maahantuoja tai muu vastaava. Jos tuotteen turvallisuus mietityttää, kannattaa ottaa ensin yhteyttä näihin tahoihin. Luontaiselintarvikkeista ja ravintolisistä lisätietoa antaa niitä valvova Ruokavirasto. (ent. Evira), jonka sivuilta löytyy myös usein kysyttyjä kysymyksiä ravintolisistä.

Näkyykö ravintolisä X dopingtesteissä?

Dopinglinkki.fi-palvelu on suunnattu kuntoilijoille, emmekä ota kantaa dopingtestaukseen ja muihin kilpaurheilijoiden dopingaineiden käyttöön liittyviin kysymyksiin. Niihin vastaa aina Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry[email protected](link sends e-mail), p. 09 3481 2020.

Yleistä käytöistä ja haitoista

Voivatko hormonit siirtyä sperman kautta kumppaniin ja aiheuttaa naiselle oireita?

Aihetta on tutkittu varsin vähän, mutta on hyvin epätodennäköistä, että miehen käyttämät dopingaineet siirtyisivät sperman kautta naiseen aiheuttaen tälle haittavaikutuksia.

Mikäli mies käyttää dopingaineita, fyysiset ja psyykkiset haittavaikutukset ilmenevät hänelle itselleen, eivät kumppanille. Esimerkiksi anabolisten steroidien käyttö aiheuttaa lisääntymisterveyteen liittyvinä haittoina muun muassa kivesten surkastumista, vähentää siittiöiden tuotantoa ja myös siittiöiden rakenteeseen voi tulla myös muutoksia. Dopingaineiden haittavaikutukset ovat aina yksilöllisiä ja ne riippuvat käytetyistä aineista, annosten suuruudesta sekä käyttöajasta.

Onko normaalia, että pian testosteronin pistämisen jälkeen lihas on kipeänä?

Lihaksen kipeys voi johtua monestakin seikasta. Pistoksen antotapa, pistoskohta, aineen määrä tai neulan koko voivat osaltaan aiheuttaa oireesi. Lääkeaineet voivat sisältää myös jotain sinua allergisoivaa, vaikka et olisi siitä tietoinen. Pimeiltä markkinoilta tai internetistä hankituissa aineissa voi olla epäpuhtauksia eikä niiden koostumuksesta voi koskaan olla varma. Samasta ”erästä” ostettujen tai valmistettujen aineiden koostumukset voivat vaihdella ja/tai niissä voi olla erilainen määrä ns. täyteaineita tai epäpuhtauksia. Nämä aineet voivat aiheuttaa myös tulehdusreaktioita pistoskohdassa.

Lihakseen pistäminen voi rikkoa verisuonen ja aiheuttaa sisäistä verenvuotoa. Tämä voi tuntua kipuna tai lihaksen jäykkyytenä. Riskeinä verisuonen rikkoutumisessa on arpikudoksen muodostuminen tai verihyytymä. Jos kyseessä on verihyytymä ja se lähtee liikkeelle, seuraukset voivat olla hyvinkin vakavia.

Dopingaineiden käyttö lihakseen pistämällä sisältää aina riskin. Jos lihaskudos on tulehtunut, voi pistospaikka voi kipeytyä, punoittaa, kuumottaa tai turvota muutaman tunnin tai jopa päivien jälkeen pistoksesta. Lisäksi kerran käytettyä neulaa ei pidä koskaan käyttää uudelleen, sillä se lisää merkittävästi infektioriskiä.

Jos pistämisen aikana pistoskohtaan muodostuu kohouma, on neula poistettava heti. Pistämisen jälkeen nouseva korkea kuume, voinnin heikkeneminen, voimakas kipu pistoskohdassa ja sen ympäristössä tai muiden yllättävien terveysongelmien ilmetessä on tärkeää hakeutua välittömästi lääkärin vastaanotolle.

Voit käydä tutustumassa lihakseen pistämisen riskeihin sivustomme tietoartikkelista. Lue myös anabolisten steroidien turvallisemmasta pistämisestä lisää täältä.

Miten anabolisten steroidien käyttö kannattaa tuoda esille lääkärille ja miten tilanteessa kannattaa toimia mikäli lääkäri on hoitokielteinen?

Lääkärinvalassa lääkäri toteaa muun muassa ”Päämääräni on terveyden ylläpitäminen ja edistäminen sekä sairauksien ehkäiseminen” ja ”Kunnioitan potilaani tahtoa. Täytän lääkärin velvollisuuteni jokaista kohtaan ketään syrjimättä enkä uhkauksestakaan käytä lääkärintaitoani ammattietiikan vastaisesti.”

Lähtökohtaisesti moralisoimaton ja asiakasta kunnioittava hoito kuuluu jokaiselle lääkärille. Harmillisesti omat tietotaidot, asenteet ja ennakkoluulot voivat joskus vaikuttaa hoitoon. Tämä voi huonoimmillaan johtaa vähäiseen luottamukseen potilas-lääkärisuhteessa, jolloin dopingaineiden käytöstä ei haluta puhua tai sitä ei edes mainita vastaanotolla. Ilmiö on tunnistettu myös kansainvälisellä tasolla, ei siis pelkästään Suomessa.
Omasta dopingaineiden käytöstä on suositeltavaa puhua avoimesti ja rehellisesti hoitavalle lääkärille. Käytön motiivien ja käytettyjen aineiden kertominen auttaa lääkäriä päättelemään syy-seuraussuhteita sekä määräämään parhaiten tilannetta kuvaavia tutkimuksia ja laboratoriokokeita. Omaa terveyttä koskevista asioista saa olla huolissaan. Avoin ja luottamuksellinen keskustelu säästää myös mahdolliseen hoitoon tarvittavaa aikaa.
Jos lääkäri on selkeän hoitokielteinen ja asiaa vähättelevä, eikä potilas koe saavansa tilanteeseen apua, omasta asiasta voi kysyä myös toisen lääkärin mielipiteen. Hoitavan lääkärin vaihtaminen voi tulla kyseeseen, jos potilas kokee saavansa huonoa tai asiatonta kohtelua omalta lääkäriltä, vaikka huoli omasta terveydestä on selkeästi esitetty. Jokaisella potilaalla on myös oikeus tehdä valitus terveydenhuollon ammattilaisen asiattomasta käyttäytymisestä.
Vastaanottotilanteessa lääkäri tekee hoidosta itsenäisen päätöksen tai konsultoi tarvittaessa toista lääkäriä. On siis mahdollista, että lääkärit päätyvät erilaisiin ratkaisuihin. Tilannetta ja hoitoratkaisua voi hankaloittaa myös se, jos asiaan ei ole olemassa selkeää hoitosuositusta.
Terveydenhuollon ammattilaisen rooli on myös haastava, kun steroidien käyttäjä saapuu vastaanotolle. Selkeät oireet tutkitaan asianmukaisesti esimerkiksi laboratoriokokein ja erilaisilla kuvantamismenetelmillä, ja ne tulee luonnollisesti hoitaa. Tarvittaessa voidaan aloittaa tukilääkitys. Jos potilaan tahtona on kontrolloida steroidien käytön aikana esimerkiksi veriarvoja ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä ilman aikomusta lopettaa dopingaineiden käyttö, ei lääkärin tarvitse siihen välttämättä suostua. Julkisessa terveydenhuollossa laboratoriokokeisiin tarvitaan aina lähete, kun taas yksityispuolella asia ei aina ole näin.
Anonyyminä henkilönä omien laboratoriokokeiden seuranta ei ole mahdollista. Lisäksi on tärkeää, että terveydenhuollon ammattilainen suorittaisi tulosten tulkinnan. Lisäksi kaikissa Suomen terveydenhuollon yksiköissä ei ole yhtenäistä potilastietojärjestelmää. Tämän vuoksi esimerkiksi laboratoriokokeiden tulokset yhdellä terveysasemalla eivät näy toista potilastietojärjestelmää käyttävälle terveysasemalle. Omat potilastiedot siirtyvät paikasta toiseen vain omalla luvalla.
Parhaan mahdollisen hoidon saamiseksi omalla terveydenhuollon yksilöllä olisi hyvä olla kaikki henkilön terveystiedot. On kuitenkin ymmärrettävää, jos jotkut omaa terveyttä koskevat asiat pidetään ”omana tietona”, erityisesti tapauksessa, jos sen koetaan vaikeuttavan muuta saatavaa hoitoa. Avointa ja luottamuksellista hoitosuhdetta ei voi liiaksi korostaa. Terveydenhuollon ammattilaisilla on myös vaitiolovelvollisuus.
Lääkärin antamaan hyvään hoitoon kuuluu asiallinen dopingaineiden terveysriskeistä kertominen ja käytön lopettamiseen kannustaminen. Näistä asioista puhuminen ei ole asiatonta käyttäytymistä. Samalla tavalla lääkäri voi kertoa tupakoinnin terveyshaitoista sekä kehottaa tupakoitsijaa lopettamaan tai vähentämään tupakointia. Testosteronin korvaushoidon aloittaminen tai ns. palauttelevien aineiden määrääminen on aina tapauskohtaista ja vaatii usein potilaan tilanteen kattavaa tutkimista sekä säännöllistä seurantaa lääkärin vastaanotolla. Näiden hoitojen aloittamatta jättäminen esimerkiksi ensimmäisellä vastaanottokäynnillä ei välttämättä tarkoita sitä, että lääkäri olisi hoitokielteinen. Usein liikuntalääketieteen ja endokrinologian erikoislääkärit omaavat erityisen hyvän tietotaidon anabolisten steroidien käyttöön liittyvistä terveyshaitoista ja hoitomuodoista.
Miten varmistan, että saan lihaspistoksiin sopivia puhtaita neuloja ja ruiskuja?

Monet apteekit myyvät lihasneuloja. Toinen vaihtoehto on vierailla terveysneuvontapisteissä, joita on esimerkiksi Helsingissä ja pk-seudulla lukuisia. Terveysneuvontapisteissä jaetaan neuloja ja ruiskuja, ja myös lihasneuloja pitäisi saada. Oheiselle verkkosivulle on koottu Suomen kaikki terveysneuvontapisteet, joista voit löytää sinua lähimpänä olevan. Verkossa on myös useita hoitotarvikkeita myyviä verkkokauppoja.

Onko dopingaineiden tilaaminen internetistä laitonta? Mitä tilaamisesta voi seurata?

Useimmat dopingkäytössä olevat aineet ovat reseptilääkkeitä, jotka on tarkoitettu ainoastaan lääkeviranomaisten vahvistamien sairauksien hoitoon.

Lääkkeiden hankkiminen internetin kautta on sallittua vain Euroopan talousalueella (EU-maat, Norja, Islanti ja Liechtenstein) sijaitsevista apteekeista tai muista laillisista lääkkeenjakelupisteistä. Niistä lääkkeitä voi tilata kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Reseptilääkkeen vastaanottajalla tulee lisäksi olla lääkäriltä saatu resepti.

Jos reseptiä ei ole tai tilaat lääkeaineita Euroopan talousalueen ulkopuolelta, saatat syyllistyä doping- tai lääkerikokseen, riippuen tilaamastasi aineesta.

Rikoslaissa dopingaineiksi määritellään anaboliset steroidit ja testosteroni johdannaisineen, kasvuhormoni sekä kemialliset aineet, jotka lisäävät testosteronin, sen johdannaisten tai kasvuhormonin tuotantoa ihmiskehossa. Lue lisää dopingrikoslaista.

Lääkerikoksena voidaan pitää muiden kuin rikoslaissa dopingaineiksi määriteltyjen lääkeaineiden laitonta maahantuontia. Lievimmissä rikostapauksissa tuomitaan yleensä sakkoihin, törkeämmissä esimerkiksi 1-2 vuodeksi vankeuteen.

Dopinglinkin neuvontapalvelussa ei voida ottaa tarkemmin kantaa dopingrikosten rangaistuksiin ja muihin rikosoikeudellisiin kysymyksiin. Internetistä tilaamisesta saa lisätietoa muun muassa Tullin verkkosivuilta tai Tullin neuvontapuhelimesta +358 295 5201. Lääkkeiksi luokiteltavista aineista saat tarkempaa tietoa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

Kannattaa muistaa, että internetistä tilaamiseen liittyy myös toisenlaisia riskejä. Verkossa myydään laittomasti valmistettuja väärennettyjä lääkkeitä, dopingaineita ja ravintolisiä. Laittomien laboratorioiden hygieniatasossa on usein paljon puutteita, ja epäpuhtaat aineet voivat lisätä esimerkiksi tulehdusriskiä.

Lisäksi laittomasti valmistettujen aineiden koostumus voi poiketa siitä, minä niitä markkinoidaan – ne voivat jopa sisältää aivan muita ainesosia kuin on ilmoitettu. Vaikuttavat aineet tai muut ainesosat saattavat siis olla vääriä, tehottomia tai jopa vaarallisia.

Miten Suomen lainsäädäntö suhtautuu SARMien maahantuontiin? Onko hallussapito sallittua vai ei?

SARMien eli selektiivisten androgeenireseptorien modulaattorien maahantuonti on laitonta. SARM-valmisteita ovat esimerkiksi Enobosarm (Ostarine/ MK-2866), Ligandrol (LGD-4033/ VK5211), Testolone (RAD-140) ja Andarine (GTX-007 tai S-4). SARMien, kuten muidenkaan dopingaineiden käyttämistä ja pienten määrien hallussapitoa, ei ole luokiteltu Suomessa rikokseksi, mutta maahantuodessa kyseisiä aineita syyllistyy aina rikokseen.

SARMeja ei suoraan rikoslaissa mainita dopingaineeksi, mutta ne voidaan laskea kuuluvaksi kemiallisiin aineisiin, jotka lisäävät testosteronin, sen johdannaisten tai kasvuhormonin tuotantoa ihmiskehossa. Asiaa saattaa sekoittaa se, että joissakin maissa SARMit ovat laillisia ja lisäravinne-statuksella. Suomessa asia ei ole näin.

SARMien käyttö kuulostaa teoriassa riskittömältä, mutta niiden käyttöön liittyy myös haittavaikutuksia ja niitä koskeva tutkimustieto on vielä vähäistä. Lisäksi pimeiltä markkinoilta ja ulkomailta tilatut, SARMeiksi väitetyt valmisteet sisältävät usein epäpuhtauksia tai muita vieraita aineita kuin mitä tuoteselosteessa lukee. Lisätietoa voit lukea verkkosivuiltamme SARMeja koskevasta tietoartikkelista.