Vaarallinen muuntodoping yleistyy rivakasti

13.2.2014 Helsingin Sanomat

Kuntoilijat ja voimailijat tilaavat yhä enemmän muuntodopingaineita ulkomailta netin kautta, uutisoi Helsingin Sanomat. Aineiden kemiallista rakennetta on muutettu, jotta ne eivät olisi kiellettyjen aineiden listalla. Osa tullin pysäyttämistä aineista on niin uusia, ettei tulli voi estää niiden toimitusta.

Käyttäjälle muuntodopingaine voi olla vakava terveysriski, sillä sen koostumus on yleensä tuntematon. Kuntoilijat toimivat tuntemattomien yhdisteiden koe-eläiminä, sillä aineita ei ole testattu edes eläimillä.

Tulli jakaa muuntodopingaineet kahteen ryhmään. Steroidijohdannaiset muistuttavat vaikutuksiltaan testosteronia tai anabolisia steroideja. Niitä on usein ravintolisän kaltaisissa valmisteissa. Toinen ryhmä ovat peptidihormonit, jotka ovat useimmiten injektoitavia. Ne vaikuttavat yleensä kasvuhormonin tavoin.

Viranomaiset eivät ole täysin aseettomia uusien aineiden edessä. Lääkeaineiden johdannaiset voidaan saada nopeasti valvonnan piiriin rinnastamalla ne reseptilääkkeisiin, jolloin maahantuonti on lääkerikos.

Dopingrikosten määrä on lisääntynyt viiden vuoden ajan. Suurin yksittäinen syy kasvuun on aineiden verkkokauppa. Yksittäisen ihmisten lisäksi aineita tuovat maahan myös järjestäytyneet rikollisryhmät.

Vuonna 2013 dopingrikosten määrä kasvoi rajusti. Poliisin tutkimien dopingrikosten määrä nousi 41 prosenttia ja törkeiden dopingrikosten määrä peräti 286 prosenttia vuoteen 2012 verrattuna. Tullissa takavarikoitiin lähes 80 000 dopingtablettia ja -ampullia, ja yli 200 000 lääketablettia ja -ampullia.

Lisää uusi kommentti