Tyytymättömyys lihaksiin usein syynä nuorten miesten syömishäiriöön

27.5.2014 Helsingin Sanomat

Miehet huomaavat oman syömishäiriönsä varsin myöhäisessä vaiheessa naisiin verrattuna, ilmenee Helsingin Sanomien uutisoimasta Ulla Räisäsen johtamasta Oxfordin yliopiston tutkimuksesta. Tutkimukseen osallistuneet miehet olivat 15–25-vuotiaita brittejä. He kertoivat laskeneensa pakkomielteisesti kaloreita, treenanneensa päivittäin ja olleensa päiviä syömättä. Tutkimuksen mukaan miesten syömishäiriöt ovat alidiagnosoituja ja alihoidettuja.

Helsingin Sanomissa haastatellun kehityspsykologian tohtori Rasmus Isomaan mukaan pojat ja nuoret miehet hakeutuvat hoitoon vasta sitten, kun pakonomainen käyttäytyminen on edennyt pitkälle.

"Pojilla on anoreksiaa ja bulimiaa, mutta sitäkin enemmän lihastyytymättömyydestä johtuvaa häiriintynyttä syömiskäyttäytymistä ja ahmimishäiriöitä. Naisten ja miesten syömishäiriöt eivät eroa kovinkaan paljon toisistaan. Miehillä on kuitenkin enemmän lihaksikkaan kehon pakkomielteistä tavoittelua, tosin sitä on kyllä nykyisin tytöilläkin", Isomaa sanoo.

Syömishäiriöiden asiantuntijoiden piirissä on viime vuosina keskusteltu siitä, onko tyytymättömyys omiin lihaksiin syömishäiriö. "Tähän ilmiöön kuuluu erittäin runsas kuntosalilla käyminen, lisäravinteet, kasvuhormonien käyttö ja se, että treenaaminen ja oikein syöminen menevät ihmissuhteiden edelle. Kuntoiluun liittyvät tiukat rituaalit ovat tärkeitä, tulee rasitusvammoja ja sydän on kovilla. Syömishäiriöisen täytyy opetella uudestaan syömään normaalisti", Isomaa kertoo.

Syömishäiriöiden taustalla voi olla muun muassa geneettinen alttius, joka saattaa aktivoitua syömishäiriöksi ympäristön ja elämänmuutosten vaikutuksesta.

Lisää uusi kommentti