Olet täällä

Tullirikosten nettimullistus – potenssilääkkeet vaihtuivat muuntohuumeisiin

10.12.2014 Yle.fi

Yle Perämeri uutisoi nettiin liittyvien tullirikosten kasvaneen 10–20 prosentin vuositahdilla Pohjois-Suomessa. Tullin rikostorjunnan Tornion yksikön päällikkö Tuomo Kunnari selittää netin kautta tehtävien rikosten kasvua Pohjois-Suomen väljemmällä asutuksella ja toteaa, että "Pohjoisessa ei ole väkeä sellaisia määriä, että katukauppa toimisi. Tämän vuoksi kauppa on netissä".

Kun nettitilausten yleistyessä tullin haaviin jäi eniten potenssi- ja nukahtamislääkkeitä, nykyään netin välityksellä hankitaan eniten niin sanottuja muuntohuumeita. Niiden kemiallista koostumusta on muutettu niin ettei niitä löydy kiellettyjen aineiden listalta. Uusia aineita voidaan kuitenkin lainsäädännöllä kieltää varsin nopeastikin.

Kunnarin mukaan Tullin ahkeran tiedottamisen ansiosta tullirikoksia ei tehdä enää vahingossa toisin kuin nettitilausten yleistyessä saattoi vielä käydä.

Pohjois-Suomessa Tullin rikostutkintaa työllistävät säännöllisesti myös erilaiset dopingaineet, joista yleisimpänä testosteroni eri muodoissa. Kunnarin mukaan dopingaineisiin liittyvät tullirikokset ovat Pohjois-Suomessa mahdollisesti jopa vähentyneet.

Laittomien aineiden lisäksi tullia työllistävät Pohjois-Suomessa jossain määrin myös  niin sanotut toimintakunnottomiksi muutetut dekoaseet sekä piraattituotteet.

Lisää uusi kommentti