Tavalliset kuntoilijat käyttävät testosteronia yhä enemmän – lopputulos usein päinvastainen kuin toivottu

13.4.2016 Helsingin Sanomat

Testosteronin kulutus Suomessa on kasvanut 50 prosenttia lyhyessä ajassa. Helsingin Sanomiin haastateltu Tampereen yliopistosairaalan osastonylilääkäri Saara Metso epäilee sen kertovan kuntodopingkäytöstä: "osa kulutuksesta menee dopingaineiden käytön jälkeisten vieroitusoireiden hoitamiseen". Vastaanotolle tulevalla miehellä on ollut epäilys matalasta testosteronitasosta, jota korjatakseen hän on hankkinut testosteronilisän lääkäriltä tai netistä. Metso varoittaa omista kokeiluista ”Jos aloittaa hoidon ilman selvää syytä, voi tulla vaaratilanteita. Niitäkin näkyy."

Hypogonadismina tunnetut matalat testosteronitasot ovat yleinen seuraus testosteronilisien käytöstä. Testosteronilisä sekoittaa kehon säätelyjärjestelmät ja sammuttaa oman testosteronituotannon. Hormonitoiminnan palautumiseen voi mennä yllättävän kauan. 

Myös Tulli on havainnut testosteronin suosion lisääntymisen takavarikoissaan. ”Neljä pääryhmää ovat anaboliset steroidit, testosteroni, kehon hormonituotantoa kasvattavat aineet sekä kasvuhormonit”, listaa Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen. Hän toteaa tavallisten kansalaisten dopingkäytön motiiviksi ulkonäön parantamisen.

Lisää uusi kommentti