Tanskassa takavarikoitu ennätysmäärä steroideja

13.3.2015 Politiken

Kööpenhaminan poliisi ilmoittaa takavarikoineensa "historiallisen suuren määrän” - yli tuhat kiloa - dopingaineita, pääosin anabolisia steroideja. Takavarikon yhteydessä pidätettiin kaksi miestä epäiltynä aineiden välityksestä sekä avoimilla että suljetuilla internetfoorumeilla.

Useasta eri osoitteesta takavarikoituja aineita oli yhteensä niin paljon eri muodoissa, pillereinä, ampulleina ja pulverina, ettei aineiden tarkkaa määrää pystytty laskemaan paikan päällä, kertoi Steffen Thaaning Steffensen Kööpenhaminen poliisin järjestäytyneen rikoksen yksiköstä. Kaiken kaikkiaan kuorma-autolastillisen arvo olisi ollut pimeillä markkinoilla useita miljoonia Tanskan kruunuja.

Poliisi oli seurannut tekijöitä viime syyskuusta saakka löydettyään dopingia sisältäneitä paketteja piilotettuina laillisilta näyttäviin lähetyksiin. Poliisi arvioi kotimaisten ja ulkomaisten lähetysten aktiivisuuden perusteella, että taustalla on merkittäviä tekijöitä kansainvälisillä huumemarkkinoilla, joiden liikevaihto on vuosittain miljardeja pimeitä kruunuja.

Tutkimusten mukaan yli 40,000 tanskalaista on käyttänyt anabolisia steroideja huolimatta niiden haittavaikutuksista.

Historiallisen suuri takavarikko on seurausta vuoden 2014 lainmuutoksesta, jossa enimmäistuomio nostettiin kahdesta vuodesta kuuteen. Enimmäisrangaistuksen nostamisen myötä poliisi sai muun muassa oikeuden salakuunnella puhelimia dopingrikostutkinnoissa.

Thaaning Steffensenin mukaan lakimuutos antoi poliisille uuden työkalun ja paremman mahdollisuuden puuttua ongelmaan. Lakimuutosta hyödynnettiin ennen Kööpenhaminan tapausta jo Itä-Jyllannissa, missä on syytettynä mies 200,000 dopingaineyksikön tapauksessa.

Tanskan dopinginvastaisesta työstä vastaavan Anti Doping Danmarkin vt. johtaja Christina Friis Johansen on tyytyväinen lakimuutoksen vaikutuksiin ja sen myötä parantuneisiin poliisin toimintamahdollisuuksiin.

 

Lisää uusi kommentti