Syötkö proteiinivalmisteita? Varo vakavaa syömishäiriötä

11.8.2015 Ilta-Sanomat

Ilta-Sanomat nostaa esiin kalifornialaisen Alliant International University -yliopiston tutkimuksen, jossa on havaittu yhteys kuntosalilla käyvien miesten ravintolisien käytön ja syömishäiriöiden välillä.

Tutkimukseen osallistuneet 195 miestä kuntoilivat aktiivisesti ja käyttivät sen lisäksi erilaisia sallittuja lisäravinteita. Tutkijat havaitsivat kuitenkin, että ravintolisien käyttöön liittyi ei-toivottuja piirteitä: tutkituista 22 prosenttia korvasi ravintolisillä aterioita, 40 prosenttia oli kasvattanut lisien käyttömääriä ajan myötä ja jopa 29 prosenttia myönsi tuntevansa huolta omasta ravintolisien käytöstään. Pieni osa oli jo saanut lisistä vakavia sivuvaikutuksia tai lääkäriltä suosituksen vähentää niiden käyttöä.

Tutkimusryhmää vetänyt Richard Achiro uskoo ongelman taustalla olevan nykyiset kauneusihanteet ja tiukat sukupuolinormit, jotka aiheuttavat miehille paineita.

Ilta-Sanomien haastattelema Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja, psykologi Pia Charpentier on havainnut saman ilmiön myös Suomessa: "Oikean ravinnon korvaaminen proteiinivalmisteilla on tavallinen häiriösyömisen oire". Kauneusihanteiden muuttuminen entistä tiukemmiksi asettaa miehillekin lisävaatimuksia ulkonäön suhteen, mikä lisää häiriösyömistä.

Charpentierin mukaan ihmiset osaavat vältellä vaarallisiksi tiedettyjä anabolisia steroideja, mutta sinänsä vaarattomien lisäravinteiden roolia mahdollisessa ongelmasyömisessä ei pitäisi sivuuttaa. Hän toteaakin, etteivät syömishäiriöt välttämättä huoleta kauneusihanteita ylläpitäviä tahoja. 

Englantilaisilla miehillä diagnosoitujen syömishäiriöiden määrä on noussut lähes 30 prosenttia The Guardian -lehden mukaan. Asiaa Suomessa tutkinut tutkijaprofessori Anu Raevuori yhdisti vuonna 2009 miesten vääristyneen kehonkuvan lihasdysmorfiaan, jossa lihaksikas mies näkee itsensä pienenä.

Miesten osuus syömishäiriöisistä on kymmenen prosentin tietämillä, ja näistä alle prosentti täyttää diagnostiset syömishäiriön kriteerit.

"Se [syömishäiriö] osataan tunnistaa myös miehillä aina paremmin. Syömishäiriön diagnostiset kriteerit ovat kuitenkin toistaiseksi ahtaat. Ortoreksian tyyppistä ongelmallista syömistä, joka ei täytä diagnostisia kriteerejä, esiintyy paljon", Charpentier toteaa artikkelissa.

Pakkomielle terveeseen syömiseen on tunnettu 1990-luvulta saakka ja on yhtä suunnilleen yhtä yleistä miesten ja naisten keskuudessa.

Artikkelissa haastateltu ravitsemusasiantuntija, elintarviketieteiden maisteri ja liikuntatieteiden kandidaatti Laura Sormunen näkee ongelman koskevan erityisesti esteettisten lajien harrastajia: "Olen tehnyt paljon töitä esteettisiä lajeja harjoittavien kanssa, ja useimmiten vastaanotolle tulevalla miehellä tavoitteena on olla mahdollisimman lihaksikas. Miehillä saattaa esiintyä pakonomaista treenaamista ja ortoreksista käyttäytymistä, kuten ravinnon korvaamista ravintolisillä."

Sormunen pitääkin proteiinilisiä urheilun perusharrastajalle pääosin tarpeettomina ja toteaa: "Proteiinia toki tarvitaan, mutta ajatus, ettei monipuolisesta ruokavaliosta voi saada riittävästi proteiinia, on myytti. Perusruokavalion laatu ja riittävä energia ovat keskeisiä". Hän pitää tärkeänä ottaa asiantuntija mukaan suunniteltaessa lisäravinnevalmisteiden käyttöä.

Lisää uusi kommentti