Suurin osa dopingaineista väärennettyjä

24.1.2014 Savon Sanomat

Jopa 90 prosenttia netistä tilatuista dopingaineista ja niiden raaka-aineista on väärennettyjä, Savon Sanomat uutisoi. Tullin rikostorjunnan mukaan dopingaineiden etikettejä ja pakkauksia väärennetään paljon.

"Useimmiten hankitut dopingaineet eivät ole sitä, mitä niiden luullaan olevan. Vaikka aineen tai sen valmistajan nimellä olisi hienot nettisivut, sekään ei takaa mitään. Sivut voivat näyttää sijaitsevan Saksassa tai Englannissa, mutta ohjautuvatkin yleensä Kiinaan tai Malesiaan", kertoo Tullin rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen Savon Sanomissa.

Tulli tutkii vielä viime viikolla paljastuneen savolaisen dopingvalmistamon aineita, mitä ja millaisia pitoisuuksia ne todellisuudessa sisältävät. Tarkat laboratoriotutkimukset kestävät kauan. "Jos jollakin on hankittuna tällaisia aineita, ne voi viedä viranomaisille. Viranomaiset ovat kiinnostuneita koko levitysketjusta alusta loppuun", Sinkkonen muistuttaa. Sekä tullille että poliisille voi jättää havaintojaan ja tietojaan, kuka testosteronia tai siksi väitettyä ainetta on myynyt esimerkiksi voimailupiireissä.

Dopinglinkin projektikoordinaattorin Jukka Koskelon mukaan Savon ison takavarikon julkisuudella voi olla tärkeä vaikutus. "On todella hyvä, että tapaus tuli ilmi tällä tavoin. Se havahduttaa käyttäjät siihen, että hieno etiketti tai hieno nettisivusto ei kerro vielä mitään, vaan ampullissa saattaa olla mitä tahansa."

Dopinglinkin neuvontapalvelussa voi kysyä anonyymisti esimerkiksi haittavaikutuksista. "Kysymyksiä tulee myös sellaisilta henkilöiltä, jotka harkitsevat dopingaineiden käyttöä, sekä käyttäjien läheisiltä, jotka ovat huolestuneet esimerkiksi käyttäytymisen muutoksista".

Dopingin käyttöön liittyy monia riskejä ja haittavaikutuksia. Esimerkiksi testosteroni voi lisätä aggressiivisuutta ja näkyä masentuneisuutena ja hormonaalisina häiriöinä, kuten kivesten surkastumisena ja iho-ongelmina. Myös riski sydän- ja verisuonisairauksiin kasvaa.

"Dopingaineiden käyttöön päätyminen, riippuvuus siitä ja motivaatio käytön lopettamiseen ovat hyvin yksilöllisiä. Esimerkiksi joillakin polku, miten syntyy riippuvuus anabolisiin steroideihin, on hyvin samanlainen kuin opioidiriippuvaisilla", Koskelo kertoo.

Lisää uusi kommentti