Steroidit häiritsevät testosteronin tuotantoa

Kainuun Sanomat 18.4.2017

Steroidit häiritsevät testosteronin tuotantoa

Testosteronitasot laskevat kaikilla miehillä 25–30-vuotiaasta lähtien, osalla nopeammin, osalla hitaammin. Kaikki eivät seksuaalilääketieteen asiantuntija Juhana Pihan mukaan koskaan saa testosteronivajeen oireita. Osalle niitä sen sijaan ilmaantuu jo varhaisessa keski-iässä. Alle 40-vuotiailla varsinainen testosteronivaje on harvinainen. Vastaanotolle saapuvien miesten matalat testosteroniarvot selittyvät vain harvoin sairaudella tai lääkkeen sivuvaikutuksella.

Useimmiten syynä on kiveksiä säätelevän aivolisäkkeen toimintahäiriö. Häiriö johtuu usein elämäntapoihin liittyvistä seikoista, kuten ylipainosta, stressistä, urheilun aiheuttamasta ylirasitustilasta, unihäiriöistä tai yleisesti huonojen elämäntapojen kertymästä.

Mutta valitettavan usein testosteroniongelmien syynä on myös steroidien väärinkäyttö, Piha toteaa.

Kuntosalilla käyvistä 25–35-vuotiaista miehistä kaksi prosenttia käyttää selvitysten mukaan steroideja säännöllisesti ja neljä prosenttia satunnaisesti. Lisäksi kaksi prosenttia on kokeillut steroideja. Pihan mielestä luvut ovat hälyttävän korkeita, sillä steroidien käyttö aiheuttaa häiriöitä omaan testosteronituotantoon.

Lue koko artikkeli täältä.

 

Lisää uusi kommentti