Steroidien käyttö kasvattaa sydänsairauksien riskiä

15.6.2015 UNT.se

Anabolisten steroidien käyttäjillä on kasvanut riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin ja moninkertainen riski kuolla ennenaikaisesti, kerrotaan Upsala Nya Tidning -sanomalehden raportoimassa tutkimuksessa. 

Drug and Alcohol Dependence -lehdessä julkaistussa tieteellisessä artikkelissa arvioitiin myös myös miesten elämäntyylin ja muiden päihteiden käytön liittyvän ennenaikaisiin kuolemiin. Uppsalan yliopiston oikeuslääketieteen professori Ingemar Thiblin toteaa lisääntyneen sydän- ja verisuonisairauksien riskin kytkeytyvän kuitenkin suoraan steroidien väärinkäyttöön. 

Tutkimuksessa etsittiin kahdeksan vuoden aikana anabolisia steroideja yli 2000 miehen verinäytteistä yhden tai useamman kerran. Näistä useimmiten päihdehuollon tai poliisin toimeksiannosta otetuista näytteistä viidesosa oli positiivisia. 

Testien jälkeisen keskimäärin neljän vuoden seurantajakson aikana 70 miehellä todettiin sairaalahoitoa vaativa sydänsairaus. Yhtä moni menehtyi, usein syynä oli joko huumeiden yliannostus tai itsemurha. Kuolemantapauksia oli moninkertaisia enemmän kuin ikäluokassa keskimäärin. Enemmistö testatuista oli alle 30 vuotta ja vain joka kymmenes oli täyttänyt 40 vuotta.

Thiblin pitää todennäköisenä, että enemmistöön kuolemantapauksista liittyy päihdeongelma, oli henkilö käyttänyt anabolisia steroideja tai ei, joskin steroideja käyttäneiden joukossa päihdeongelmatkin olivat vakavampia.

Tutkijat eivät kuitenkaan pidä alkoholin ja huumeiden väärinkäyttöä syynä sille, että anabolisia steroideja käyttäneet joutuivat sairaalaan sydänvaivojen takia kaksi kertaa niin useasti kuin muut.

Tutkimus vahvistaa aiempia epäilyksiä anabolisten steroidien ja sydän- ja verisuonisairauksien yhteydestä. On olemassa useita tapauksia, joissa on raportoitu anabolisia steroideja käyttäneiden miesten sydäninfarkteista sekä EKG-tutkimuksista, jotka osoittavat muutoksia sydämen toiminnassa pitkäaikaisen anabolisten steroidien käytön jälkeen, Thiblin sanoo.

Lisätutkimuksia tarvitaan sen selvittämiseksi, millaiset annokset ja minkä pituinen käyttö vaurioittavat sydäntä.

– Tutkimus osoitti, että sydän- ja verisuonisairauksia oli eniten niillä miehillä, jotka olivat antaneet positiivisen näytteen useamman kerran. Tämä viittaa Thiblinin mukaan siihen, että mitä pidempään anabolisia steroideja käytetään, sitä suurempi on sydän- ja verisuonivaurioiden riski.

Lisää uusi kommentti