Sadat skotit koukussa steroideihin metsästäessään täydellistä vartaloa

14.8.2015 The Press and Journal

Skotlantilaisen Press and Journal -sanomalehden mukaan sadat nuoret vaarantavat terveytensä Koillis-Skotlannissa tavoitellessaan tv-tähtien ulkonäköä.  Anabolisia steroideja ja muita ulkonäköä sekä suorituskykyä parantavia aineita piikittävien käyttäjien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina. Dramaattisen nousun syyksi nähdään yhtäaikainen saatavuuden parantuminen, kuntosalien suosion kasvu sekä pakkomielle reality-tähtiin.

Grampianin alueen neulanvaihtopisteillä Skotlannissa kävi lehden mukaan 334 dopingaineiden käyttäjää ajanjaksolla 2012–2013, kun 2014–2015 heitä kävi jo 570. Paikallinen huumevalistustyötä tekevä Drugs Action -järjestö palkkasi huolestuttavan trendin johdosta dopingaineisiin keskittyvän työntekijän. Järjestön palvelupäällikön mukaan ongelma on, että monet dopingaineiden käyttäjät eivät pidä itseään huumeiden käyttäjinä, eivätkä käyttöään ongelmallisena. Käytön taustalta löytyy monia syitä liittyen kehonkuvaan ja lihasten kasvattamiseen tai kilpailuihin.

Huumetyöntekijät varoittavat aineiden positiivisten vaikutusten piilottavan ne sisäiset ja psykologiset haitat, joita ihmiset tuottavat aineilla itselleen. Glasgowhun perustettiin vuonna 2007 maan ensimmäinen erityisesti steroideja pistäville käyttäjille suunnattu toimipiste reaktiona steroidin käyttäjien lisääntyneeseen määrään neulanvaihtopisteillä. Klinikka tarjoaa henkilökohtaista neuvontaa sekä muun muassa HIV- ja C-hepatiitti-testausta.

Klinikalla alusta asti työskennelleen John Campbellin mukaan asiakkaina on ensisijaisesti 18-30-vuotiaita miehiä, jotka eivät ymmärrä aineiden aiheuttamia pitkäaikaisia vaikutuksia heidän kehoilleen. Kun kuuri loppuu, kehon oma testosteronitaso jää alhaiseksi, mikä tuottaa keholle ongelmia. Seurauksena on muun muassa seksuaalisen halukkuuden vähentymistä, erektiohäiriöitä ja jopa masennusta. Kuurin päättymisen aiheuttamien ongelmien havaitseminen omassa olossa saattaa houkutella käyttäjiä aloittamaan uuden kuurin liian nopeasti.

Lääkäri ja steroidiasiantuntija Rob Dawson korostaa, että ihmisillä on usein harhaluuloja aineiden kyvystä tuottaa täydellinen vartalo nopeasti. Hän toteaakin, että ”anaboliset steroidit voivat tehdä pienestä miehestä isomman pienen miehen, mutta ne eivät voi tehdä pienestä isoa – jotkut odottavat aineilta liikaa”. Enemmistö käyttäjistä vain haaskaa aineisiin rahansa ja vaarantaa terveytensä.

Dawson esittää lisääntyneen dopingaineiden käytön liittyvän “miesten egokriisiin”, joka johtuu naisten aseman tasa-arvoistumisesta yhteiskunnassa. Hän kertoo steroidien käyttäjien kärsivän usein myös ”isoreksiaksi” nimittämästään lihasdysmorfiasta, jota voi verrata anoreksiaan. Dawson myöntää että aineiden terveyshaitoista ei vielä tiedetä kaikkea, mutta on myös tunnettuja seurauksia, kuten viiveellä ilmenevät sydänsairaudet – uhka, joka ei Dawsonin mukaan 21-vuotiaita käyttäjiä vielä kiinnosta.

Dawson on havainnut muutoksen ihmisten asenteissa, mitä riskien ottamiseen tulee. Ihmiset ovat valmiimpia laittamaan kehoihinsa aineita, joiden koostumusta ei välttämättä tiedetä. 

Grampianin terveysviranomaiset ovat huolissaan ulkonäköä ja suoritusta parantavien aineiden käytön lisääntymisestä alueella ja pyrkivät lisäämään tietoisuutta aiheesta. Dopingaineiden piikittäminen ei heidän näkökulmastaan eroa muiden aineiden piikittämisestä.

Lisää uusi kommentti