Potilaat salaavat lääkäreiltä nettilääkkeiden käyttöä – ”Silloin ollaan vaarallisessa tilanteessa”

29.3.2015 Yle.fi

Varsinkin nuoret aikuiset etsivät netistä oma-aloitteisesti selitystä oireisiinsa. Tämä voi olla hyvä asia silloin, jos henkilö ymmärtää hakeutua netistä löytämänsä tiedon perusteella nopeammin lääkäriin esimerkiksi diabetesepäilyn takia. Ongelmalliseksi tilanne muuttuu, kun ihmiset hankkivat diagnoosin lisäksi myös lääkkeet netistä, eivätkä kerro niistä lääkärille.

”Meillä endokrinologiassa tämä asia on aivan räjähtänyt viimeisen parin vuoden aikana, esimerkiksi kilpirauhassairauksiin ja kuntodopingiin liittyvä nettidiagnostiikka ja –hoito”, sanoo Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) osastoylilääkäri Saara Metso. Itsediagnoosin tehneitä potilaita tulee Taysiin päivittäin.

Endokrinologiassa tutkitaan hormoneja tuottavien elinten sairauksia. Potilaat ovat saattaneet netin perusteella tulkita muun muassa havaitsemansa väsymyksen tai hiusten tai mieskunnon ongelmat endokrinologisen sairauden oireiksi.

Jos netistä tilatuista hormonivalmisteista aiheutuu oireita, eikä niistä kerrota avoimesti lääkärille, ollaan Metson mukaan ongelmissa.

Myös lääkäreiden muun osaamisen kyseenalaistaminen on lisääntynyt Google-aikakaudella, ja potilaat saattavat olla eri mieltä lääkärin kanssa sekä diagnoosista että mahdollisen lääkityksen sopivasta määrästä.

Ylilääkäri Elina Haapaniemi kuvailee, että netistä "etsitään korkeimmat sovitut annokset, ja jos niistä yhtään poiketaan, mikä kuitenkin lääketieteessä on ihan tavanomaista, niin voi syntyä vastakkainasetteluja."

Lisää uusi kommentti