Olet täällä

Pakko saada sixpack

14.8.2014 Helsingin Sanomat

Fitnessbuumi näkyy klinikoilla, kertovat Syömishäiriöklinikan toiminnanjohtaja Marjo Sandvik ja Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja Pia Charpentier Helsingin Sanomissa. Artikkelin mukaan terapeuttien vastaanotoille päätyy ihmisiä, joiden syöminen on häiriintynyt fitnessharrastuksen vuoksi.

Sandvikin mielestä tilanne on luisumassa sairaalloiseksi, jos arki alkaa pyöriä syömisen ja treenaamisen ympärillä. "Tilanne on hälyttävä, kun tuntuu siltä, ettei jaksa tai halua, mutta on pakko."

Artikkelissa kerrotaan rankan urheilemisen voivan aiheuttaa myös muita terveysongelmia. Naisella hoikkuus ja ylirasitus vähentävät naishormonien tuotantoa, jolloin kuukautiset saattavat loppua. Estrogeenin puute aiheuttaa luukatoa, ja hormonitoiminnan häiriintyminen voi vaikeuttaa myös raskaaksi tulemista. "Liiallinen treenaaminen on kehon stressitila. Olen nähnyt siitä johtuvaa osteoporoosia ja kuukautiskierron häiriöitä, jotka ovat samantyyppisiä kuin anoreksiapotilailla", lääkäri Ulla Slama kertoo.

Miehellä ylirasitus voi vähentää testosteronin tuotantoa. "Ensimmäinen merkki ylitreenistä on se, että testosteronin määrä laskee, jolloin mies saattaa hakea reseptin esimerkiksi testosteronivoiteeseen. Oikea hoito olisi kuitenkin riittävä ravinto ja treenauksen rauhoittaminen. Toipuminen voi kestää jopa kuukausia", Slama sanoo.

Artikkelista voit lukea muun muassa varoitusmerkkejä siitä, että unelmavartalon tavoittelu on muuttumassa sairaalloiseksi.

Lisää uusi kommentti