Niin poliisit kuin rosvotkin douppaavat

13.2.2014 Helsingin Sanomat

Dopingin käyttäjistä on vallalla hyvin vahvoja ennakkokäsityksiä, kertoo Nuorisotutkimusseuran tutkija Mikko Salasuo Helsingin Sanomissa. Kuntodopingia tutkineen Salasuon mukaan käyttäjä on keskimäärin kuitenkin "25-vuotias mies, joka ottaa joka toinen kevät kuurin saadakseen kroppansa rantakuntoon".

Hän luokittelee dopingin käyttäjät aineiden käyttötarkoituksen mukaan. Ensimmäinen ryhmä, johon kuuluu kehonrakentajien lisäksi kamppailu- ja joukkuelajien harrastajia, käyttää aineita harrastusurheilun tukena. Toinen käyttäjäryhmä syö aineita ulkonäkönsä parantamiseksi. Nämä käyttäjät työskentelevät usein ulkonäköammatissa, kuten näyttelijänä tai mallina.

"Kolmannessa ryhmässä taas ovat sellaisten alojen työntekijät, joissa fyysisestä voimasta ja isosta habituksesta on hyötyä", Salasuo kertoo. Tähän ryhmään kuuluu vartijoiden ja portsareiden lisäksi poliiseja, palomiehiä, sotilaita ja rakennusmiehiä. Neljänteen ryhmään kuuluvat rikolliset, jotka tarvitsevat lihasvoimaa esimerkiksi velkojen perintään.

"Valtaosa käyttäjistä on kurinalaista porukkaa. Dopingin ongelmat korostuvat muutamalla alaryhmällä, joista yksi on rakennusmiehet. Liikakäytön ongelmia kompensoidaan usein masennuslääkkeillä ja alkoholilla", Salasuo sanoo.

Lisää uusi kommentti