Mittava dopingin kotivalmistamo löytyi – purkeissa ei ole sitä mitä niissä lukee

18.1.2014 Yle.fi

Savolaisesta omakotitalosta on löytynyt mittava dopingin kotivalmistamo, jossa tehtailtiin testosteronivalmisteita kuntoilijoille, uutisoi Yle. Valmistetuissa purkeissa ei ole sitä mitä niissä lukee. Testosteronia ehdittiin tehtailla ja välittää kuntoilijoiden käyttöön merkittäviä määriä.

Tulli pääsi dopingia tehtailleiden jäljille viime syksynä. Pieneltä paikkakunnalta asumattomasta omakotitalosta löytynyt valmistamo on Suomessa tähän asti löytyneistä tuottoisin. Talon alakerrassa puristettiin epäpuhtaissa olosuhteissa dopingpillereitä, yläkertaan oli rakenteilla marihuanan kasvattamo.

Raaka-aineista olisi saatu yli 200 000 dopingtablettia. Lisäksi oli valmistettu tuhansia nestemäistä testosteronia sisältäviä ampulleja. Dopingaineiden arvo olisi ollut yli 200 000 euroa, rikoshyöty noin 75 000 euroa. "Tämä on erittäin törkeä rikos. Tuodaan tavaraa laittomasti ulkomailta, tabletteja valmistetaan ei-laboratorio-olosuhteissa, ja vieläpä muuta tavaraa, kuin mitä etiketissä lukee", sanoo Tullin rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen.

Tablettien ja ampullien pääraaka-aineeksi oli salakuljetettu Thaimaasta kilo raakatestosteronia. Valmiit tabletit pakattiin Thaimaasta tilattuihin lääkepurkkeihin, joihin liimattiin sellaisia tuotemerkkejä, jotka kiinnostivat kuluttajia. Käyttäjä ei todennäköisesti kuitenkaan tiedä, että etiketistä riippumatta kaikki purkit sisältävät samaa tavaraa, yhdestä ja samasta testosteronin ja sidosaineiden massasta puristettuja pillereitä. Epätarkan sekoituksen vuoksi kuitenkin saman purkin tableteissa saattaa olla testosteronia eri pitoisuuksia, tai ei pitoisuutta ollenkaan.

"Siinä on aikamoinen ongelma loppukäyttäjän suhteen, sillä he eivät tiedä, mitä he ovat ostaneet, eivätkä he tiedä, millaisissa olosuhteissa tavara on valmistettu", Hannu Sinkkonen sanoo.

Kotitehtaalta ehti lähteä yhteensä tuhansia valmisteita Savoon, Oulun ja Lahden seuduille sekä pääkaupunkiseudulle. Ostajat ovat olleet välittäjiä, jotka ovat välittäneet aineita edelleen käyttäjille.

Lisää uusi kommentti