Lasten Crossfitissä harjoitukset tehdään leikkien – tutkijat kannustavat nuoria kehittämään lihaksiaan

11.2.2015 Helsingin sanomat

Helsingin Sanomat vieraili Kouvolassa Crossfitin Kuusankosken-salilla seuraamassa 8–11-vuotiaiden Crossfit-tuntia. Crossfit-tyyppisen toiminnallisen harjoittelun ja lihaskuntoharjoittelun tarjominen lapsille on lehden mukaan lisääntymässä osana yleisempää fitnessbuumia. Kuntosaliharjoittelu oli nuorten vapaa-aikatutkimuksen mukaan vuoden 2012 lopussa 15–19-vuotiaiden suomalaisten yleisin urheiluharrastus.

Artikkelissa haastateltu akatemiatutkija Juha Hulmi Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitokselta toteaa, ettei lasten voimaharjoittelun haitallisuudesta ole todisteita, päin vastoin: monipuolisen kuntosaliharjoittelun on todettu kehittävän kasvuikäisten motoriikkaa ja pienentävän urheiluvammojen riskiä. Hän painottaa kuitenkin hyvää ohjausta, johon kuuluu oikeiden tekniikoiden opettaminen.

Kouvolassa lapsia ohjaava Sanna Saku kertoo harjoittelun tapahtuvan leikinomaisesti ja kehon omaa painoa hyödyntäen.

Psykoterapeutti Susanna Anglén kommentoi ilmiötä lasten psyyken kannalta ja toteaa jo pienten lasten kokevan ulkonäköpaineita, mutta hän pitää hyvää oloa tuottavaa liikuntaa kuitenkin hyvänä lapselle. Hänestä on tärkeää, että vanhemmat ja ohjaajat huolehtivat siitä, ettei harrastuksessa korosteta ulkonäköasioita. "Mikä tahansa harrastus voi mennä överiksi, ja ulkonäköpaineita tulee aina olemaan. Nykyihanne eli hoikka ja urheilullinen vartalo ei varmaan ole huonoin vaihtoehto."

Lisää uusi kommentti