Kuntodopingin suosio kasvaa – steroideja käyttävät yhä enemmän nuoret ja naiset

23.6.2015 HS.fi

Helsingin Sanomien haastattelema Suomen voimalajiliiton puheenjohtaja Jyrki Rantanen arvioi nuorten ja naisten dopingkäytön lisääntyneen Suomessa. HS:n artikkelin mukaan dopingin käyttö on kaiken kaikkiaan lisääntynyt Suomessa samoin kuin Britanniassa, jossa steroidien käytön lisääntyminen on herättänyt huolta.

Voimailun parissa parikymmentä vuotta toiminut Rantanen näkee, että kehityksen taustalla ovat "yhteiskunnan ja median luomat paineet, suorituskeskeisyys ja fitness-urheilun suosion kasvu". Rantasen mukaan on uutta, että kuntoilevat naisetkin ovat fitnessbuumin myötä löytäneet sekä rasvanpolttajat että steroidit. Hän varoittaa aineiden olevan naisten elimistölle vielä vaarallisempia kuin miehille niiden hormonitoimintaa sotkevan vaikutuksen vuoksi.

Artikkeliin haastateltu A-klinikkasäätiön Dopinglinkin Jukka Koskelo kertoo myös nuorten dopingkäytön lisääntyneen. Dopinglinkin neuvontapalvelua lähestyvät usein aineiden käytöstä huolestuneet käyttäjän läheiset.

Myös Rantanen on huolissaan havaitsemastaan asennemuutoksesta nuorten kuntosaliharrastajien parissa: "Aineiden haittavaikutuksia vähätellään tai niistä ei välitetä. Pääasia on vain nopea kehittyminen." Rantanen sanoo voivansa nähdä käytön päällepäin.

Dopingaineet ostetaan useimmiten internetistä, jolloin aineiden puhtaus on epävarmaa, kuten Dopinglinkin Koskelo varoittaa. Dopingaineiden käytöllä voi olla monia haittavaikutuksia sekä fyysiseen terveyteen että mielenterveyteen.

Rantasen vetämä Voimalajiliitto tekee yhteistyötä Suomen Antidopingtoimikunnan kanssa. Antidopingohjelman alaisuuteen liittyminen on tuonut Rantasen mukaan pääasiassa positiivista palautetta kilpailijoilta.

Myös fitness-liitto IFBB noudattaa antidopingohjelmaa. 

Lisää uusi kommentti