Jopa miljoona brittiä saattaa käyttää steroideja säännöllisesti

7.1.2015 Sky News

Sky Newsin tekemän selvityksen mukaan Britanniassa voi olla jopa miljoona säännöllisesti steroideja käyttävää ihmistä. Selvitykseen haastatellut huumetyöntekijät, nykyiset ja entiset aineiden käyttäjät sekä tutkijat todistivat steroidien käytön muuttuneen alakulttuurista laajemman treenaajaryhmän toiminnaksi.

Asiantuntijat ovat huolissaan kasvaneen käyttäjämäärän myötä lisääntyvistä aineiden käytön pitkäaikaisvaikutuksista fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle ja vaativat laajempia toimenpiteitä ongelmaan puuttumiseksi.

Uutisen mukaan steroideja on yleisempää piikittää kuin ottaa suun kautta, mikä on havaittu neulanvaihtopisteissä, joissa kehonrakentajien osuus on jo varsinaisia narkomaaneja suurempi. Miljoonapäinen käyttäjäluku on valistunut arvio, joka pohjautuu huumetyöntekijöiden lukuihin.

Myös Britannian sisäministeriön julkaisemat luvut steroidien tullitakavarikoista tukevat arviota käyttäjien määrän kasvusta fysiikkaansa hiovien nuorten miesten parissa. Vuonna 2014 raportoitiin 35 prosenttiyksikön kasvu takavarikoissa edellisvuoteen verrattuna, ja yksittäisten takavarikoitujen steroidiannosten määrä kasvoi 1,5 miljoonasta 2,5 miljoonaan.

Haastateltujen huumetyöntekijöiden mukaan kovat ulkonäkövaatimukset ajavat yhä nuorempia käyttäjiä dopingin käyttäjiksi. Tiukkaa kehoa tavoittelevat pääosin 15-25-vuotiaat nuoret miehet.

Neulanvaihtopisteiden työntekijät toteavat myös tiettyjen ammattiryhmien nousevan esiin steroidien käyttäjien joukossa, mm. armeijan työntekijät, ovimiehet ja poliisi. Sky Newsin haastattelema steroideja käyttänyt ex-poliisi kuvaili saaneensa aineista hyötyä työssään uskottavuuden ja , mutta hän myönsi kärsineensä myös haittavaikutuksista, kuten maksa-, sydän- ja kilpirauhasongelmista.

Anabolisten steroidien käyttö ja maahantuonti omaan käyttöön ei ole Britanniassa kiellettyä.

 

Lisää uusi kommentti